Nieuws

Koppositie voor het grijpen

Koppositie voor het grijpen

Als in een roulettespel schieten de titelkansen in de eredivisie alle kanten op. Na vorige week de grote schlemiel te zijn geweest, kon FC Twente zich deze speelronde laten uitroepen tot de belangrijkste winnaar van het weekeinde. Na de overtuigende 1-4 zege op Vitesse ligt voor FC Twente – dat een wedstrijd minder speelde dan de concurrenten – de weg naar de koppositie open. De ploeg van trainer Steve McClaren, die in maart de uitwedstrijd tegen hekkensluiter De Graafschap inhaalt, heeft evenveel verliespunten als PSV en AZ, maar wel een beter doelsaldo.

Het deed FC Twente-trainer McClaren goed om te zien, dat zijn ploeg na de zeperd van vorige week tegen Heracles en de zware Europese uitwedstrijd tegen Steaua Boekarest een degelijke wedstrijd op de mat legde. „Dit is een volwassen prestatie. We wisten dat er kansen lagen, omdat enkele concurrenten hadden verloren. Dit keer hebben we die kans wel gepakt. De ploeg heeft de juiste instelling getoond”, aldus de Engelsman.

„We moeten niet alles ophangen aan één wedstrijd”, vond aanvoerder Peter Wisgerhof. „Maar dit is wel een heel goed resultaat. Na de nederlaag tegen Heracles moesten we laten zien, dat dat een eenmalige vergissing was. Met de uitzege in Boekarest en deze overwinning hebben we daar goed op gereageerd.”

Waar de vorige trainer Co Adriaanse vrijwel wekelijks een nieuwe opstelling en aanpassingen in de speelwijze uit de hoge hoed toverde, stuurde McClaren in Arnhem voor het derde opeenvolgende duel dezelfde ploeg het veld in. Tot grote vreugde van de spelers van FC Twente. „Het is bekend, dat deze trainer op zoek gaat naar een vast elftal. Natuurlijk zijn er altijd kleine wijzigingen, maar zijn uitgangspunt is om zoveel mogelijk met dezelfde ploeg te spelen. Ik vind, dat tegen Vitesse in ons spel al een aantal vastigheden zichtbaar waren. Daar wordt ons spel alleen maar beter van”, aldus Wisgerhof.

„Het is heel prettig voor spelers om te werken met een vaste ploeg en een vaste speelwijze”, vond ook Leroy Fer. „Daardoor gaan we beter voetballen en komen er uiteindelijk ook betere resultaten.” Al in de zesde minuut zorgde Fer in Arnhem met een rebound voor de openingstreffer, nadat Guram Kashia nog een inzet van Luuk de Jong van de lijn had gehaald.

FC Twente domineerde op het middenveld met behalve een sterke Fer ook een goed spelende Willem Janssen. Vitesse wist af en toe gevaarlijk te worden via de van de Afrika Cup teruggekeerde Wilfried Bony, maar door een grote blunder van Vitesse-verdediger Tomas Kalas in de tweede helft kwam De Jong goedkoop aan de 0-2 en zijn achttiende seizoensgoal. Ola John en Nacer Chadli tekenden vervolgens voor de andere twee Twentse goals, terwijl invaller Mike Havenaar op de valreep nog de eretreffer voor Vitesse maakte.

Al met al boekte FC Twente een onbedreigde overwinning in een op papier niet gemakkelijke uitwedstrijd. „Dit was een wedstrijd waarin we de hele tijd controle hadden en dat is heel belangrijk”, vond Wisgerhof. „Het is lastig voetballen als je kans op kans tegen krijgt en nu hadden we de wedstrijd in handen. Daar willen we steeds meer naar toe. Zo is de voetbalfilosofie van McClaren. Zorgen dat je wedstrijd controleert”, aldus Wisgerhof, die zelf voor een smetje op de overtuigende prestatie zorgde door bij een 0-3 voorsprong een – vervolgens door Wilfried Bony gemiste – penalty te veroorzaken en rood te incasseren. Wisgerhof mist daardoor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. „Dat was niet zo’n slimme actie, maar we hebben goede vervangers en zullen nog wel eens vaker een speler missen in de rest van het seizoen.”

Bron: Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties