Nieuws

Luinge oneens met KNVB: "Wel buitenspel"

Luinge oneens met KNVB: "Wel buitenspel"

Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond van de KNVB heeft vanmiddag zijn steun uitgesproken aan Serdar Gözübüyük. De scheidsrechter kwam onder vuur te staan nadat hij zondag de 2-2 van Martina goedkeurde diep in blessuretijd. Volgens Feyenoord en diverse analytici stond Castaignos hierbij hinderlijk buitenspel.

"Ik, en met mij alle scheidsrechters, begrijp die discussie ook", zo zegt Van Egmond. "Zeker omdat de regels voorheen anders waren. Maar in dit geval belemmert Castaignos het zicht van Mulder niet. Op het moment van schieten kan Mulder zowel de speler als de bal zien. Castaignos doet vervolgens ook geen poging om de bal te raken. De internationaal geldende regels van FIFA schrijven dan voor dat er geen sprake is van buitenspel."

Met deze uitspraak leek de kous af, maar nu mengt ook oud scheidsrechter Luinge zich in de discussie. Volgens hem stond Castaignos wel degelijk hinderlijk buitenspel. Dit zegt hij tegenover Voetbal International.

'Het is een héél moeilijke situatie, maar ik neig naar buitenspel. Als je de beelden terugkijkt, kun je zien dat Mulder veel moeite moet doen om te zien waar de bal naartoe gaat. Hoewel Castaignos naast hem staat, heeft hij er duidelijk hinder van. Maar het valt Gözübüyük niet te verwijten. Het is zo moeilijk geworden door de verscherping van de regels. Tegenwoordig sta je in dit soort gevallen alleen nog buitenspel als je bukt, met je voet naar de bal beweegt, in de baan van het schot staat of de keeper belemmert. En Castaignos staat er naast."

[google]"In theorie is het daarom geen buitenspel, maar toch vind ik dat-ie wel invloed uitoefent. Het zicht van Mulder wordt echt ontnomen. In dit soort gevallen is videoarbitrage eigenlijk de enige manier om tot een juist oordeel te komen. Gözübüyük staat er weliswaar recht voor, maar moet toch in heel korte tijd beslissen. En bij twijfel moet hij het voordeel geven aan de aanvallende partij."

Om dit soort discussies in de toekomst te voorkomen ziet Luinge graag videoarbitrage die echt uitsluitsel kan bieden. "Dat is iets waar we al járen voor pleiten", besluit de voormalig arbiter.

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties