Nieuws

McClaren als vanouds

McClaren als vanouds

De comeback van Steve McClaren in de Grolsch Veste is uitgelopen op een feest der herkenning. Alsof de anderhalf jaar waarin de Engelsman mislukte avonturen beleefde bij VfL Wolfsburg en Nottingham Forest en FC Twente met wisselend succes werd geleid door Michel Preud’homme en Co Adriaanse niet meer dan een korte pauze is geweest, pakten McClaren en FC Twente de draad van mei 2010 weer op. Het scheelde wel, dat RKC Waalwijk van harte meewerkte aan een mooie comebackavond van McClaren door eenvoudig de goals weg te geven: 5-0.

Uiteindelijk was FC Twente zelfs de grote winnaar van het weekeinde, omdat de tukkers als enige ploeg van de topzes het volle pond wisten te pakken. Het team van McClaren verkleinde daarmee de achterstand op AZ (nog maar drie punten), PSV (twee punten) en liep uit op Ajax, Feyenoord en Vitesse.

Er waren zaterdagavond al twintig seconden gespeeld, toen McClaren vanuit de catacomben omhoog klom naar het speelveld en plaatsnam in de dug-out. Een gebruik uit bijgeloof, dat de Engelsman ook in zijn eerste periode in Enschede al bezigde. De verschijning van McClaren zorgde voor groot enthousiasme op de tribunes. Het was wel een beetje jammer voor McClaren, dat hij later naar buiten kwam, want daardoor miste hij de welkomsttekst die de fanatieke Twentse aanhang voor hem op een tribunebreed spandoek had aangebracht. ’Welcome home sir Steve. Bring us back the passion to kill the beast!’, waarmee de fans een bekende uitspraak van McClaren memoreerden. Op dat zinnetje laat McClaren altijd volgen ’Otherwise it will come back and bite you’. Het is een nogal plastische manier om te zeggen, dat een ploeg een wedstrijd definitief moet beslissen, als daar gelegenheid toe is, omdat anders de tegenstander terug in de wedstrijd zal komen.

De pakkende oneliner is een onderdeel van het McClaren-repertoire, waartoe ook het ’clean sheet’ en het ’bewaren van de controle’ behoren. Het was daarom geen verrassing, dat de Engelsman na de 5-0 zijn team prees voor het houden van de nul, maar ook kapittelde voor een fase in de wedstrijd, waarin de teugels werden gevierd. ,,Het team moet meedogenlozer zijn. Na de 3-0 verloren we de controle, terwijl het juist heel belangrijk is om controle te houden.”

McClaren leefde als vanouds fanatiek mee aan de zijlijn in tegenstelling tot zijn voorganger, die de wedstrijden vrij stoïcijns beleefde. Ook onveranderd is de vrijwel non-stop aanwezige roep om versterkingen van de Engelsman, die nog altijd hoopt op een extra aanvaller voor het einde van de maand. Jaja Coelho is onverminderd transfertarget nummer één.

Het zat FC Twente zaterdagavond niet tegen. Zonder nog heel overtuigend te spelen kwam de thuisploeg simpel op voorsprong, toen de getalenteerde RKC-doelman Jeroen Zoet de bal boven het hoofd van Luuk de Jong weg wilde pakken, maar hem losliet, waardoor De Jong simpel binnen kon tikken. Ook bij de 2-0 was RKC weer behulpzaam. Een ongevaarlijke inzet van Emir Bajrami trof doel, omdat Ard van Peppen de bal van richting veranderde. Na rust liep FC Twente verder uit door een strafschop van De Jong na een duikeling van Bajrami, een intikker van Nacer Chadli na een ketser van Zoet en een directe vrije trap van Ola John, die daarmee profiteerde van slecht opgesteld staan van de ongelukkige Zoet.

Ondanks het klinkende resultaat sloot McClaren na afloop zijn ogen niet voor het weinig overtuigende begin. ,,We speelden niet in het juiste tempo en het lukte niet om de ruimtes te vinden. Maar we wisten dat we geduldig moesten blijven.” Geduld is een ander sleutelbegrip in de voetbalfilosofie van McClaren. In de ogen van Wout Brama zit daarin ook het grootste verschil tussen de voetbalideeën van de Engelsman en zijn voorgangers Adriaanse en Preud’homme. ,,We hebben met minder risico gespeeld en weer zoals we gewend zijn bij FC Twente met een verzorgde opbouw van achteruit, meer geduld en een verzorgd positiespel. De vorige trainer had meer drang naar voren en wilde dat we snel diep speelden. Deze club heeft een eigen voetbalvisie en daarom is het niet gemakkelijk voor trainers om hier te komen.”

,,Je ziet dat we nu rustiger en geconcentreerder spelen”, aldus De Jong. ,,We proberen door goed positiespel de tegenstander te laten lopen en op het juiste moment toe te slaan. Hiervoor speelden we geforceerder en gebruikten we sneller de lange bal, waardoor we ook meer ruimte en kansen weggaven. Ik denk dat het soort voetbal dat we nu spelen het best bij onze spelers past.” Het geloof, dat er dit seizoen nog mooie dingen kunnen gebeuren is na de trainerswissel groot bij FC Twente. De Jong: ,,De komst van McClaren is een goede zet. We hebben weer het oude FC Twente-voetbal opgepakt. Daar kunnen we heel ver mee komen.”

Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties