Nieuws

McClaren: "Dit kan een topteam worden"

McClaren: "Dit kan een topteam worden"

Artikel uit de TCTubantia van 17-02-2012

Als FC Twente deze groep de komende jaren bij elkaar kan houden, verwacht trainer Steve McClaren grootse prestaties. Maar voor het zover is, moet het vrij onervaren team nog een kopje groter groeien. „We kunnen dit seizoen alles winnen, maar ook verliezen. Het belangrijkste is dat we er wat van leren.” Zoals van de knappe 1- 0 zege gisteren bij Steaua Boekarest, de huidige nummer vier van Roemenië.

De haren op je armen gaan stijf overeind staan als de bijna 50.000 Roemenen in het Nationaal Stadion voor het duel tegen FC Twente beginnen te zingen. Het is indrukwekkend en imponerend en een belevenis die de spelers volgens hun trainer Steve McClaren moeten voelen om te groeien. „In Europa leer je zo verschrikkelijk veel. Het is speciaal, het is anders en het draagt bij aan de ontwikkeling van jonge spelers. Met Middlesbrough speelden we ooit de halve finale van de UEFA Cup uit bij Steaua, ik zag de jonkies letterlijk wit wegtrekken toen ze het veld opkwamen.”

En ook niet alle spelers van FC Twente betreden vlak voor aanvang van het Europa Leagueduel de arena in Boekarest zonder kippenvel of dansende buikvlinders. Er zijn er genoeg die Europees al door de wol zijn geverfd, zoals Peter Wisgerhof, Douglas en Wout Brama. Maar er zijn er meer die deze grootsheid nog niet hebben ervaren. Neem Ola John, Willem Janssen en Leroy Fer. „Het is goud waard om dit soort duels te mogen spelen. Je leert dubbel zo veel als in de competitie. Een fout en je wordt afgestraft”, zei Wout Brama voor aanvang.

Het is meteen een pittige test in Boekarest. Als de in het wit geklede Tukkers de bal krijgen, fluiten de Roemenen. En dat steeds opnieuw. Het imponeert even, maar de Tukkers houden in de eerste helft het hoofd koel.
In de tweede helft blijft dat zo. Bovendien laat de jonge Ola John zien dat hij heel snel leert dit seizoen. Met een mooie individuele actie speelt hij zichzelf vrij om het vervolgens ongekend koel met een schitterende lob af te maken voor de enige en dus winnende treffer.

Wat McClaren betreft staat dit team, mede dankzij groeibriljanten als Ola John, aan het begin van een mooie periode, die ook slechte dagen zal brengen. Zo begon hij ook met de ploeg waarmee hij in 2010 kampioen van Nederland werd en die na twee seizoenen intensief samenwerken een stuk ve*der was. Vedettes als Kenneth Perez en Blaise N’Kufo maakten de dienst uit op het veld, Theo Janssen, Brama en Wisgerhof groeiden mee. De gemiddelde leeftijd op het veld lag hoger dan nu en McClaren deed zijn inmiddels bekende uitspraak dat je ‘mannen’ nodig hebt om te winnen en geen ‘jongens’.

Rond het duel tegen Steaua herhaalt hij de woorden die hij in het begin van zijn eerste periode in Enschede ook vaak uitsprak. Over het belang van Europa Leagueduels. De basis van de latere Twentse successen werd volgens McClaren gelegd in het uitduel tegen Marseille (februari 2009), waar de Tukkers verrassend standhielden en wonnen. „We beginnen opnieuw en dat is prachtig om te doen.” Brama: „We hebben een heel ander team dan twee jaar geleden.” Maar, verwacht hij, het leerproces zal snel gaan. „Dat heb ik zelf ervaren.”

Op 25 februari 2010 verloor McClaren zijn laatste Europese wedstrijd als trainer van FC Twente uit tegenWerder Bremen ( 4- 1). Drie goals van Pizarro en een van Naldo maakten dat seizoen een einde aan het toernooi. Het Twentse tegendoelpunt kwam op naam van de toen nog piepjonge en talentvolle Luuk de Jong. De Engelsman koos die dag niet voor de Europa League, maar voor de titel. Wedden op twee paarden wilde en kon hij niet. Zijn spelers hadden door de Europese ervaring geleerd onverstoorbaar te zijn en dat hielp ze in de competitie. Ze werden in het vervolg van de titelstrijd nergens meer warm of koud van. Op 2 mei vierden de Tukkers het kampioenschap van Nederland.

„Luuk de Jong is nu basisspeler…”, zegt McClaren. „En wij doen nog steeds mee in Europa, dat vind ik heel belangrijk. Ik ben nu een week of zes terug bij Twente en ik heb een mooie mix van voetballers aangetroffen. We zitten in een fase van opbouwen. Ik heb de kritiek ook gehoord na de nederlaag tegen Heracles. Maar fouten zullen we blijven maken, dat hoort erbij. We bekijken het positief: we speelden het eerste half uur goed. Daar richten we ons op. Als we niet goed spelen, moeten we het om kunnen draaien. Durven en lef tonen, ‘ dare to play’.”

Na de wedstrijd in de Roemeense hoofdstad blikt McClaren vooruit op de jaren die voor hem liggen als coach van FC Twente. „ Ik zie een mooie tijd aankomen. Als we, en dat wil ik benadrukken, deze ploeg bij elkaar houden, dan kunnen we misschien zelfs beter worden dan het team in 2010. Daarvoor hebben we wel een killersmentaliteit nodig en een enorme werkethiek. Dit team is nu goed, maar het kan top worden.”

Bron: Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties