Nieuws

McClaren naar Sport Promotion

McClaren naar Sport Promotion

Steve McClaren heeft zich aangesloten bij het management van Sport-Promotion. De voormalige bondscoach van Engeland en trainer van FC Twente voerde deze week een laatste gesprek met zaakwaarnemer Rob Jansen, waarna de samenwerking met een handdruk werd beklonken.

Beiden kijken uit naar de toekomst. Steve McClaren: ,,Het was tijd voor mij om een nieuwe weg in te slaan. Ik kende Rob al uit het verleden en heb altijd een goed gevoel bij hem gehad. Bovendien heeft Sport-Promotion een uitstekende reputatie als een professioneel sportmanagementbureau, met veel internationale connecties. Zo werd een plus een twee.''

Rob Jansen: ,,We zijn erg blij met de komst van Steve naar ons bedrijf. Hij is een prettig mens om mee samen te werken en weet wat hij wil met zijn trainerstoekomst. Wij kunnen hem daarbij assisteren op zakelijk gebied. Ik kijk erg uit naar de samenwerking met hem.''

Steve McClaren begon zijn zijn trainerscarrière bij Oxford United, waar hij de jeugd en het tweede elftal coachte. In 1995 keerde hij terug naar Derby County, de club die hij eerder drie jaar diende als speler. Hij werd daar assistent van manager Jim Smith, met wie hij een succesvol koppel vormde. Beiden bezorgden Derby in hun eerste seizoen de promotie naar de Premier League.

Begin 1999 verhuisde McClaren naar Manchester United, waar hij de plaats van Brian Kidd innam als assistent van manager Alex Ferguson. In de eerste zes maanden bij United bleek ook dit duo garant te staan voor succes. Ferguson en McClaren veroverden met Manchester de ‘Treble', de titel in de Premier League, de FA Cup en de Champions League. Ook in 2000 en 2001 kroonde United zich met Ferguson en McClaren aan het roer tot kampioen van de Premiership.

Na zijn drie succesvolle seizoenen bij Manchester United, begon McClaren medio 2001 bij Middlesbrough aan zijn eerste baan als hoofdcoach en manager. Ten koste van zijn vorige werkgever United bereikte 'The Boss' met zijn nieuwe ploeg de halve finale van de FA Cup. In het seizoen 2003-2004 boekte de in Fulford, York geboren Engelsman zijn grootste succes voor en van Middlesbrough door de League Cup te winnen. Het was de eerste keer in het 128-jarige bestaan van de club dat zij zich hiermee voor Europees voetbal wisten te plaatsen. Middlesbrough haalde het seizoen daarop de laatste zestien van de UEFA Cup en eindigde als zevende in de Premier League. Daarmee werd voor het tweede achtereenvolgende jaar Europees voetbal gerealiseerd.

In zijn vijfde jaar bij Middlesbrough kroonde McClaren zich tot meest succesvolle manager ooit van Middlesbrough. Hij reikte met de ploeg zelfs tot de finale van de UEFA Cup, waarin werd verloren van Sevilla.

Gedurende vijf jaar combineerde McClaren zijn clubwerkzaamheden met het nationale elftal van Engeland, waar hij deel uitmaakte van de coaching-staf. In die hoedanigheid maakte hij twee WK's en een EK mee. In 2006 werd hij benoemd tot opvolger van Sven-Göran Eriksson als bondscoach van Engeland. Nadat Engeland zich niet wist te kwalificeren voor het EK van 2008, werd het contract tussen de FA en McClaren voortijdig beëindigd.

FC Twente baarde opzien door de voormalige bondscoach van Engeland in 2008 als hoofdcoach binnen te halen. In zijn eerste seizoen in Enschede gloorde het succes al. Twente eindigde achter AZ als tweede in de eredivisie, verloor de bekerfinale na strafschoppen van Heerenveen en overwinterde voor de eerste keer in dertig jaar in Europa. Het volgende seizoen pakte McClaren met FC Twente de hoofdprijs door voor de eerste keer in de clubhistorie kampioen van Nederland te worden. Het leverde de Engelsman de Rinus Michels Award op, als beste coach van het jaar.

Na zijn twee succesvolle jaren bij Twente koos McClaren in 2010 voor het trainerschap van het Duitse Vfl Wolfsburg. De samenwerking werd al in het eerste seizoen beëindigd. Dit jaar keerde hij terug als manager van Nottingham Forest. Hij keerde de club na een paar maanden uit eigen beweging echter de rug toe, toen bleek dat de ambities niet meer overeenstemden.

Klik hier om naar het discussieforum te gaan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties