Nieuws

McClaren: "Zuinig zijn en geduld hebben"

McClaren: "Zuinig zijn en geduld hebben"

Het was geen toeval dat het beste van FC Twente zich zondag samenbalde in een uitwedstrijd tegen een ‘voetballende ploeg’. Dit Twente voelt zich buiten Enschede prettiger dan thuis.

Een van de opmerkingen waarmee Co Adriaanse het krediet van de spelersgroep verspeelde, was dat de manier waarop Twente in 2010 kampioen was geworden hem niet aansprak. ‘Al die luizige een-nulletjes in de blessuretijd’. Het kon hem als zelfverklaarde voetbalpurist niet bekoren. Twente ging het dit seizoen heel anders doen en wel op zijn avontuurlijke manier.

De afloop is bekend. Adriaanse goochelde wat af in zijn poging het wiel opnieuw uit te vinden en kwam nooit op een lijn met zijn spelers, die snakten naar duidelijkheid en herkenbaarheid.

Die laatste twee componenten zijn op dit moment juist de pijlers onder het verstevigde fundament bij Twente. Onder Steve McClaren speelt het elftal weer naar zijn mogelijkheden. „Ik ben geen gokker”, zei hij vrijdag voor de wedstrijd tegen PSV en daarmee nam hij duidelijk afstand van het werk van Adriaanse.

Het was geen toeval dat het beste van Twente zich zondag samenbalde in een uitwedstrijd tegen een ploeg die het initiatief probeerde te nemen. Dat gebeurde een paar weken geleden ook al bij Vitesse.

Het is al veel vaker geconstateerd dat het huidige Twente niet de brille heeft een tegenstander kapot te spelen door middel van soepel combinatievoetbal. Dat wreekt zich vooral in de thuiswedstrijden, als de tegenstanders zich groeperen rond het eigen strafschopgebied, waardoor er nauwelijks openingen zijn. De spectaculaire thuisduels zijn mede daardoor dit seizoen op een hand te tellen.


Zuinig zijn en geduld hebben, zo doceert McClaren zijn spelers op dat soort dagen. En dat levert dan wel eens wedstrijden op zoals tegen Steaua Boekarest en FC Utrecht, twee moeizame ‘een-nulletjes’, waar Adriaanse niets van moest hebben.

Maar nog geen week later toonde Twente ook z’n andere gezicht. Tegen PSV kwam Twente eindelijk ‘in zijn kracht’ te spelen en stond er een ploeg op het veld die ‘het moderne voetbal’ speelde, zoals analyticus Aad de Mos op tv het omschreef. Voetbal waarin kracht, techniek, snelheid en loopvermogen op het ultieme moment samenkwamen.

Het uitstekend georganiseerde Twente kreeg van een naïeve tegenstander de ruimte, maar aan de andere kant lokte het PSV ook slim in de val. Twente had in Eindhoven slechts 39 procent balbezit in de wedstrijd, maar op de momenten dat de ploeg die bal had, gebeurde er ook daadwerkelijk wat.

Dan was iedereen in beweging en onderweg. Het opvallende was dat in dat dynamische spel de lopende middenvelders Willem Janssen en Leroy Fer een belangrijke rol vertolkten, twee spelers die Adriaanse nauwelijks zag staan. De weg naar een tweede landstitel is nog lang, maar zondag werd een ding overduidelijk bevestigd: het tijdperk Adriaanse is definitief afgesloten. Adriaanse wilde vooral het thuispubliek spektakel bieden, maar wie het beste van Twente wil zien, zal wat vaker buiten Enschede moeten gaan kijken. Daar lonkt immers de vrijheid.

Bron: Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties