Nieuws

Nieuwjaarsreceptie FC Twente

Nieuwjaarsreceptie FC Twente

Dinsdagavond vond in De Grolsch Veste de nieuwjaarsreceptie van FC Twente plaats. In de Arke Lounge waren ruim duizend gasten aanwezig voor de jaarlijkse bijeenkomst. In zijn toespraak keek voorzitter Joop Munsterman terug op 2011 en blikte vooruit op 2012. Ook sprak Munsterman over de ambities van de club richting de toekomst.

De Nieuwjaarsspeech FC Twente 2012 van voorzitter Joop Munsterman (PDF-bestand)

Tijdens de avond werd er ook stil gestaan bij de gebeurtenis op donderdag 7 juli 2011. Op deze dag vond er tijdens de uitbreiding van De Grolsch Veste een ongeval plaats op de bouwplaats. “Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van FC Twente”, zei Munsterman. “Het is bijna niet te geloven wat er op de bouwplaats gebeurde.” Bij dit ongeval overleden twee bouwvakkers.

2011 was voor FC Twente een bijzonder sportief jaar. “We hebben na het kampioensseizoen opnieuw een ongelooflijk seizoen beleefd. Na dat kampioenschap was het natuurlijk de vraag of we als club sportief en organisatorisch onze ontwikkeling door konden zetten. Het is ons tezamen gelukt: iedereen heeft gezien hoe het seizoen 2010/2011 verlopen is. We hebben drie fantastische prijzen gewonnen: de Johan Cruijff Schaal, de KNVB beker en natuurlijk het landskampioenschap van onze vrouwen. In de Champions League speelden we geweldige wedstrijden en we haalden de kwartfinale van de Europa League. Natuurlijk hadden we ook graag de kampioensschaal aan dit fantastische seizoen toegevoegd, maar we hebben kunnen zien hoe de prestaties zijn gewaardeerd. Ongelooflijk hoe positief en vol trots onze supporters reageerden. De A1-intocht werd gewoon naar de singels van Enschede verplaatst. Een dag later werd het seizoen afgesloten met een geweldige huldiging”, vertelde Munsterman.

FC Twente is in het seizoen 2011/2012 zeventien wedstrijden op weg, won de Johan Cruijff Schaal en speelde tien fraaie Europese wedstrijden. “Helaas hebben we ons niet geplaatst voor de Champions League, maar ook dit jaar zijn we opnieuw doorgedrongen tot de laatste 32. Jong Twente staat bovenaan met een geweldig doelsaldo (40-12). FC Twente vrouwen staat tweede, een punt achter ADO Den Haag en de Beloften Vrouwen derde in de Topklasse.

Munsterman merkte op dat FC Twente commercieel top blijft presteren. “Het stadion is dit seizoen wat betreft SeizoenClubcards wederom volledig uitverkocht. Dat geldt ook voor de Gouden Talenten stoelen en de Premium Seats. De verkoop van het nieuwe product Cook & Play is ook gelukt en vrijwel alle skyboxen zijn verkocht. Als je commercieel doorgroeit in de recessie dan moet je pijn kunnen lijden. Nergens in Nederland is de begroting, ofwel omzet autonoom, zo gegroeid als bij FC Twente, maar liefst 9 miljoen!”

‘Scoren in de Wijk’ heeft dan ook dit jaar, samen met haar vaste partners, ingezet op een innovatieve aanpak van verschillende sociale problematieken. Met het online gezondheidsprogramma ‘Scoren met gezondheid’ en de taalgame ‘Taaltreffers’ bedient de stichting diverse doelgroepen binnen de regio via de digitale weg. Ook de interactieve voetbalmuur ‘Sutu’, waarvan FC Twente geestelijk vader is, kan men op steeds meer plekken in Nederland terugvinden. Komend jaar zal, in navolging van Hengelo, ook een muur in Enschede worden gerealiseerd. Ook is er inmiddels een convenant getekend met het ROC en de woningcorporaties en staat het maatschappelijke plein in de startblokken.

2012
In het strategisch plan, Working on a Dream, zijn de randvoorwaarden geschetst om aansluiting met de top van de Nederlandse Eredivisie definitief mogelijk te maken. “We hebben al zeer grote stappen gezet in het verkleinen van de kloof. We zijn financieel kerngezond, we hebben een solide organisatie gebouwd, we lopen voor op schema, maar in Working on a Dream zeggen we: ambitie is een dynamisch gegeven. Om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen, is het voor iedere organisatie belangrijk het ambitieniveau aan te passen op wat we al samen hebben bereikt. Voor FC Twente betekent dit opnieuw: herijking van het niveau van haar kernambities. Die moeten we dus op alle gebieden aanscherpen.”

(1) Sportief: Spelen om een plaats bij de eerste 4 en structureel deelname aan een Europese competitie en de halve finale KNVB beker bereiken

(2) Imago: Nationale club met Europese uitstraling (nodig om top van de sponsorpiramide te versterken)

(3) CPM Rankings FC Twente meest aantrekkelijke club, meest fascinerende club en gestegen naar positie 3 in de totale rangschikking, inzetten om het (voetbal)bedrijf en de club (financieel) sterker te maken.

(4) Positionering van FC Twente inzetten om imago/positionering regio te versterken

(5) Financieel/commercieel: Binnen 3 jaar 45 miljoen consolideren in moeilijke economische tijd.

(6) Interne organisatie: op elk functioneel gebied verder professionaliseren en vanuit de cultuurbepaling het duurzame organisatiemodel uitgaand van de omgekeerde piramide organisatie waarin de mens centraal staat invoeren in plaats van de huidige top down-inrichting. Een logische stap met betrekking tot de volwassenheid van de 1e en 2e lijnmanagers en passend bij de implementatie van Working on a dream, onze 3e fase.

(7) Sociaal-maatschappelijk: een regionale club zijn met een nationale uitstraling diep geworteld in haar maatschappelijke omgeving en breed gedragen door diezelfde samenleving waarvan zij deel uitmaakt. Verdere uitdieping sociaal maatschappelijke projecten op elk niveau en deze projecten minder afhankelijk van sportief resultaat maken.

Munsterman: “Uit de voorgaande 7 punten blijkt dat voor FC Twente de uitdagingen legio zijn maar FC Twente staat ook op een kruispunt van te bewandelen wegen. Moeten we versneld doorgroeien en kan deze groei van FC Twente motor zijn achter een breder economische groei van het kennispark of moet FC Twente juist consolideren in deze economische barre tijden. Hoe anticiperen we op de nieuwe Europese positie van FC Twente en de internationale ontwikkelingen in het voetbal. Is consolidatie überhaupt wel een keuze of is alleen door internationaal aan te haken overleving in de top mogelijk.

Kortom: organisatorische uitdagingen en strategische keuzes die veel wijsheid en intellectuele kracht behoeven en derhalve een uitgebreidere Raad van Commissarissen vereisen. In de komende maanden worden nieuwe commissarissen benoemd aangevuld met een expertise team op commercieel gebied en internationale ontwikkelingen. In dit kader is de heer Ten Hag bereid gevonden langer aan te blijven en is de heer J. de Winter inmiddels benoemd als opvolger van de heer Oude Vrielink die te kennen heeft gegeven na meer dan 25 jaar de RvC te verlaten.

Bron: FC Twente Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties