Nieuws

Onrustige winterstop tegemoet

Onrustige winterstop tegemoet


FC Twente wil zich vanavond in de bekerwedstrijd tegen PSV revancheren voor de ontluisterende nederlaag tegen Feyenoord. Een nieuwe zeperd kunnen de tukkers niet gebruiken, want die zal de onrust verder vergroten bij de nieuwe topclub van Nederland, die toch al een roerige winterstop ingaat. Niet alleen begeeft FC Twente zich in januari op de transfermarkt om de tekortkomingen in de selectie weg te werken, maar ook blijft het onrustig rond de positie van trainer Co Adriaanse. De interne onvrede over zijn functioneren blijft groot.

Van de buitenkant is er niet overdreven veel aan te merken op het eerste halfjaar van Adriaanse bij FC Twente. De Amsterdammer kon gisteren op het trainingscentrum in Hengelo bij een evaluatie van de afgelopen maanden een overwegend positieve opsomming geven. „In de competitie staan we op vijf punten van de koploper. Met nog zeventien wedstrijden te gaan is dat gat nog te dichten, we zijn door in Europa en bij uitschakeling van PSV staan we in de kwartfinale van de beker. Verder hebben we aanvallend voetbal gespeeld, veel goals gemaakt en hebben veel jonge jongens speeltijd gekregen. Wel is het zo dat we te veel hebben gelijkgespeeld, waardoor we vijf of zes punten te weinig hebben. Hadden we die erbij gehad, dan stonden we bovenaan.”

Intern is er ook een ander beeld. Dat van een trainer die solistisch te werk gaat, geen chemie heeft met zijn spelersgroep en geen aansluiting vindt bij de clubcultuur. Met de vele wisselingen in het elftal en tactische experimenten als die tegen Benfica en PSV heeft Adriaanse veel van zijn geloofwaardigheid verspeeld. Mede door een verschil in visie zijn er op de werkvloer te vaak meningsverschillen en irritaties. Al enige tijd geleden is vanuit de spelersgroep in het diepste geheim de roep gekomen om in te grijpen, maar vooralsnog vormen voorzitter Joop Munsterman en zijn rechterhand Aldo van der Laan een verdedigingswal rondom de trainer.

De clubleiding wil op dit moment de niet rijkelijk beschikbare financiën liever benutten voor versterking van de spelersgroep dan voor een tussentijdse wisseling in de technische leiding. Bovendien past het niet in het beeld van FC Twente als club met een standvastig beleid om alweer na een half jaar afscheid te nemen van een trainer, die met zoveel trompetgeschal is binnengehaald. Het is al pijnlijk genoeg dat FC Twente na het vertrek van Adriaanse in de zomer voor het vierde opeenvolgende seizoen een andere trainer voor de groep zal hebben staan.

De positie van Adriaanse wordt pas echt precair als de resultaten door de interne problemen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Nu FC Twente nog op drie fronten meestrijdt, wordt een beroep gedaan op de volwassenheid en zelfstandigheid van de spelersgroep om over de irritaties heen te stappen net als vorig seizoen onder de evenzeer omstreden Michel Preud’homme. Daarnaast moet een tweetal aanwinsten zorgen voor een sportieve impuls. Hoewel Munsterman in een eerder stadium heeft aangegeven dat er geen geld is voor versterkingen, kondigde Adriaanse aan dat FC Twente de transfermarkt opgaat. Het is al langer bekend dat FC Twente een linksback en een volwaardige speler rechts voorin zoekt. Voor de eerste vacature is Robbert Schilder (NAC) een belangrijke kandidaat.

„Het vertrek van Bryan Ruiz kon in augustus niet meer worden opgevangen”, bracht Adriaanse gisteren in herinnering. Munsterman betoogde eerder dat het geld van Ruiz al is benut om middenvelder Leroy Fer en verdediger Andreas Bjelland aan te trekken. In reactie daarop kwam de welbespraakte Adriaanse gisteren met een creatieve beeldspraak op de proppen. „Als ik een wiel nodig heb en ik krijg een accu – terwijl ik al een goede accu had – kun je niet zeggen dat ik nu geen wiel meer nodig heb”, aldus Adriaanse, die erkende dat de kritiek die hij incasseert hem niet koud laat. „Ik ben het niet gewend en ik had het ook niet verwacht, toen ik tekende. Ik had gerekend op positieve berichten na zes jaar weg te zijn geweest. Toen ik vertrok, was er van mij een ander beeld dan blijkbaar nu het geval is. Het is niet leuk, ook omdat mensen anders naar je gaan kijken en negatief worden beinvloed, maar het hoort ook een beetje bij het vak.”

Discussieer mee op het FC Twente Forum. Klik hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties