Nieuws

Perez: "Nu instappen is moedig"

Perez: "Nu instappen is moedig"

Een dag na het ontslag van Co Adriaanse zat zaakwaarnemer Rob Jansen van coach Steve McClaren woensdag met FC Twente om de tafel om te praten over een terugkeer naar Enschede. De Engelsman (50) leidde de club in 2010 in zijn tweede jaar bij de tukkers verrassend naar de landstitel en geldt als de voornaamste kandidaat voor de trainersvacature.

Twente vertrekt vrijdag naar Maspalomas, waar de club een trainingskamp heeft belegd. Voorzitter Joop Munsterman benadrukte dinsdag nog, in een toelichting op het ontslag van Adriaanse, dat de club geen haast heeft met het benoemen van een opvolger. Zijn taken worden vooralsnog waargenomen door zijn voormalige assistenten Alfred Schreuder, Youri Mulder en Boudewijn Pahlplatz.

Aanvoerder Peter Wisgerhof juicht een terugkeer van McClaren toe, al benadrukt de centrumverdediger dat de spelers nog geen zekerheid hebben over zijn komst. 'McClaren zou een uitstekende opvolger zijn. Hij kreeg iedereen altijd heel scherp voor de wedstrijd en was met zijn uitgekiende voorbereiding heel belangrijk in het kampioensjaar.'

Wisgerhof zegt dat de spelersgroep nu gebaat is bij rust en zekerheden. 'We moeten weer vertrouwen krijgen en normaal kunnen werken. Er moeten vastigheden komen, dat is het voornaamste. In deze situatie zijn er alleen maar verliezers geweest.'

Als McClaren terugkeert in Enschede, dan is dat na een voor hem uitermate turbulent jaar. In februari 2011 werd hij ontslagen door VfL Wolfsburg, negen maanden na zijn aantreden. In Duitsland had hij bij de kapitaalkrachtige kampioen van 2009 een vervolg willen geven aan zijn succesperiode bij Twente, maar het werd een sof.

Verwachtingsvol maakte hij zich maanden later op voor een gesprek met Aston Villa, dat interesse in hem toonde. Maar op de dag van het geplande overleg zag de Premier Leagueclub alsnog van hem af. Er was te veel oppositie binnen de club, vanwege zijn mislukte periode als bondscoach van Engeland. Op Wembley tegen Kroatië verzuimde hij zich te plaatsen voor het EK van 2008.

Na de terugtrekkende beweging van Villa deed zich plotseling de mogelijkheid voor om in te stappen bij Nottingham Forest, een club uit deChampionship. Toch vertrok hij begin oktober alweer, 111 dagen nadat hij bij Forest zijn terugkeer in het Engelse voetbal had gemaakt. Hij wilde te snel te graag, zo erkende hij later.

In de rust van de competitiewedstrijd van Forest tegen Birmingham City had hij de fans horen protesteren tegen het clubmanagement. Zo hard dat hij zichzelf nauwelijks kon horen denken, verklaarde hij. Het was genoeg zo.

Club Brugge meldde zich daarna bij hem, na het ontslag van Adrie Koster. Maar de Belgen waren te vroeg. Hij wilde niet van de ene in de andere baan springen en besloot zichzelf wat tijd te geven om zijn volgende beslissing goed te overwegen.

Kenneth Perez werkte de laatste twee seizoenen van zijn spelerscarrière onder McClaren en werd in zijn laatste jaar kampioen. 'Er stond toen wel een heel ander team, waarvan hij een eenheid maakte. Het is waar dat Blaise Nkufo en ik niet de beste vrienden waren, maar McClaren overtuigde ons van het belang dat opzij te zetten. En hij liet ons altijd staan, ook na mindere wedstrijden. Dat gaf vertrouwen.'

Perez zou McClaren een begrijpelijke keuze vinden. 'Als hij er nu instapt, vind ik dat moedig van hem, want hij heeft alles te verliezen. Wie is beschikbaar? En wie wil? Daarmee heeft Twente te maken.

McClaren is inderdaad de mist ingegaan met dure buitenlandse spelers. Maar als hij nu door moet met het beschikbare materiaal, zal hij zich daar wel in schikken. Misschien is hij bij Wolfsburg en Forest ook wel gaan inzien hoe goed hij het had in Enschede.'

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties