Nieuws

Progressie bij FC Twente

Progressie bij FC Twente

FC Twente vervolgt de trektocht door Europa met een reisje naar Tsjechië. De tukkers rekenden na het teleurstellende 1-1 gelijkspel in Enschede in de return gedecideerd af met de Finse koploper FC Inter Turku (0-5) en treft in de derde voorronde van de Europa League Mlada Boleslav, dat gisteravond in de return op IJsland FC Thor simpel uitschakelde.

FC Twente-trainer Steve McClaren was een tevreden man. „We waren scherper en fitter dan vorige week en hebben een betere balans in het team gevonden. Ik was onder de indruk van de oplossingen die we vonden tegen een compact spelend team. Het was zeker bemoedigend na het optreden van vorige week.”

De bescheiden thuisbasis van Turku was een weinig inspirerende omgeving voor een team dat de afgelopen jaren Giuseppe Meazza, White Hart Lane en de Veltins Arena aandeed. Achter één van de doelen ontbrak een tribune, wat werd gecamoufleerd met plantenbakken, een scorebord en een reclame-uiting in de vorm van een grote plastic colafles.

Het tekende de professionaliteit van de tukkers, dat de concentratie desondanks optimaal was en het kwaliteitsverschil ditmaal wél direct en overtuigend in goals werd uitgedrukt. Op basis van het duel in Turku werd het alleen maar raadselachtiger dat FC Twente vorige week tegen deze tegenstander niet verder wist te komen dan een 1-1 gelijkspel.

Al binnen zeven minuten was de strijd beslist door goals van Leroy Fer en de veelbesproken spits Glynor Plet. Het is maar zeer de vraag of FC Twente voor de derde voorronde – waarvan het eerste duel volgende week donderdag in Enschede wordt gespeeld – al een nieuwe spits op kan geven bij de UEFA en daarom was het plezierig voor de club en de speler in kwestie, dat Plet het doel wist te vinden. Zolang Dmitriy Bulykin nog niet speelgerechtigd is en Luc Castaignos nog niet losgeweekt van Inter, zal McClaren het immers met Plet moeten doen. „Glynor verdient krediet voor zijn optreden”, vond McClaren.

Zoals verwacht had McClaren het elftal dat in Enschede na rust tegen FC Inter Turku speelde aangehouden als basis, maar dan met één wijziging. Edwin Gyasi, de verrassende basisklant van vorige week, viel ditmaal zelfs buiten de wedstrijdselectie. Evenals reservedoelman Daniel Fernandes was hij te laat voor een maaltijd en werd daarom vanwege disciplinaire redenen buiten de groep gelaten. Als rechtsbuiten speelde ditmaal Dusan Tadic, zodat Willem Janssen op het middenveld terug in de ploeg kon keren.


De meest vooruitgeschoven middenvelder was echter Leroy Fer. Het krachtmens verscheen recent als derde FC Twente-speler op de radar bij Benfica, dat een klantenkaart lijkt te hebben in Enschede. Benfica heeft Fer al langer op het oog voor het geval Axel Witsel voor een recordbedrag wordt verkocht. Nadat Ola John de overstap maakte naar Lissabon en Luuk de Jong bedankte voor de Portugese interesse, heeft echter ook Fer geen trek om FC Twente na alweer een jaar te verlaten. Fer zette in Turku zijn kandidatuur voor de voorste middenveldpositie kracht bij door ook de 0-3 te scoren.

In de tweede helft was het puur een trainingspartijtje voor FC Twente, dat nog wel uitliep naar 0-5. Nacer Chadli had pas een halve minuut in de spits gespeeld na de wissel van Plet, toen hij al het doel trof. In de 89e minuut scoorde Chadli nog de 0-5. In de slotfase maakte de Deense aanwinst Andreas Bjelland nog zijn officiële wedstrijddebuut voor FC Twente. McClaren: „Ik ben heel blij met de focus die het team heeft getoond. Het lijkt nu misschien of dit een gemakkelijke wedstrijd was, maar dat was het niet. Wij hebben hem door onze instelling gemakkelijk gemaakt.”

Discussier hierover op het FC Twente Forum

Telesport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties