Nieuws

Publiceren foto's Twente supporters buitenproportioneel

Publiceren foto's Twente supporters buitenproportioneel

Het publiceren van foto’s van Twentefans door de politie Utrecht is een veel te zwaar middel. Dat zegt de Enschedese advocaat Robert Speijdel. „Het plaatsen van foto’s van verdachten moet niet lichtzinnig gebeuren. Het moet alleen als het om zware vergrijpen gaat en daarvan lijkt hier echt geen sprake. Het is buitenproportioneel.”

Gistermorgen zette de politie van Utrecht 12 foto’s op haar site van Twentefans die zich tijdens de wedstrijd Utrecht-Twente misdragen zouden hebben. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. Gisteravond hadden ze al tien fans te pakken. Eerder pakte de politie 61 Utrechtfans op. Na de wedstrijd begonnen die een ware veldslag tegen de politie. Agenten moesten zelfs waarschuwingsschoten lossen.

De Twente supporters waren niet bij die rellen betrokken en zaten nog gewoon in het stadion. Maar volgens de politie zou die veldslag het gevolg zijn van het gooien van ‘zwaar vuurwerk’ door Twente supporters. Maar de personen die het vuurwerk hebben gegooid staan niet op de foto’s, bevestigt politiewoordvoerder Thomas Aling. „We hebben daar op dit moment nog geen scherp beeld van.”

Over de supporters die nu op de foto staan, zegt hij: „Na het gooien van dat vuurwerk zijn die als wilden naar beneden gestormd.” Ook staat er een supporter op, die blijkbaar de Hitlergroet brengt.

Speijdel: „Maar wat als een aantal wordt vrijgesproken? Iedereen heeft wel hun gezicht kunnen zien. Daar blijft bij het publiek altijd wat van hangen.”

Ook FC Twente vindt dat alleen bij zeer ernstige zaken foto’s gepubliceerd moeten worden. „En als er geen andere middelen zijn om de identiteit van de vermoedelijke daders te achterhalen. Wij kennen de beweegredenen van de politie niet waarom hiervoor is gekozen.” Twente verklaarde al eerder dat het gedrag van haar fans in geen enkele verhouding stond met de veldslag door Utrechtfans buiten het stadion.

Ook de voorzitter van Vak P vindt het plaatsen van de foto’s te ver gaan. „Blijkbaar moeten ze nu voor de vorm een paar van ons pakken. Dit is echt idioot”, zegt Bruynesteyn. Dat de vuurwerkgooiers niet op de foto’s staan, bevestigt zijn vermoeden. „Volgens mij staan er nu jongens die niets bijzonders deden, voor het hele land te kijk als hooligan. Op deze manier kan je na elke wedstrijd wel 100 man op internet zetten voor het rammelen aan een hek.”

TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties