Nieuws

Rancuneuze Kluivert haalt uit naar FC Twente

Rancuneuze Kluivert haalt uit naar FC Twente

Patrick Kluivert is twee jaar lang trainer geweest van Jong FC Twente, het had zelfs niet veel gescheeld of de 37-jarige oefenmeester had begin dit jaar het takenpakket van Steve McClaren overgenomen bij het eerste elftal van FC Twente. Maar enkele mensen binnen FC Twente staken daar een stokje voor.

Patrick Kluivert vindt dat op Oranje na zijn meest leerzame periode bij FC Twente is geweest. "Mijn twee seizoenen als trainer van Jong FC Twente. Ik was toen voor het eerst eindverantwoordelijk voor een elftal", zo vertelt Kluivert aan Spits Nieuws. "Het waren twee moeilijke jaren, omdat een beloftenelftal geen vaste samenstelling heeft. Ik was afhankelijk van welke spelers er van het eerste elftal meededen en wat er vanuit de A-tjes bijkwam. Soms gingen er vijf minuten voor de training jongens weg, omdat ze mee moesten doen bij het eerste. Dan moest ik mijn oefenstof op het laatste moment aanpassen."

[google]Kluivert vond dat toentertijd helemaal niet erg en heeft het prima naar zijn zin gehad als trainer van de beloften. "Toch voelde ik me prettig, omdat ik mijn eigen ideeën kon spiegelen aan een jonge en enthousiaste groep voetballers die erg leergierig waren en veel voor elkaar over hadden. Prachtig om daar leiding aan te geven, vooral omdat ik echt het idee had dat ik eraan toe was om op eigen benen te staan."

Zoals de meeste trainers heeft ook de 37-jarige oefenmeester een eigen manier van werken. "Ik heb eerst gekeken naar de kwaliteiten van de spelers en toen pas voor een spelsysteem gekeken. Dat kan aan de hand van bepaalde oefeningen al heel snel duidelijk worden en natuurlijk heb ik ook met de jongens gesproken over hun favoriete positie en manier van voetbalen. Al snel bleek dat er op het gebied van passen en trappen nog genoeg werk was te doen. Daar hadden de spelers in het eerste helft van het seizoen veel moeite mee, maar het ging al snel stukken beter. Dat geeft een heerlijk gevoel, zeker als je aan het eind van het eerste jaar gelijk kampioen wordt."

Tijdens zijn tweede seizoen als eindverantwoordelijke bij de beloften vertrok Steve McClaren bij het eerste elftal, velen noemden Kluivert als eventuele tijdelijke opvolger van McClaren, omdat de geboren Amsterdammer een van de weinigen binnen de club was met de juiste papieren. "Daar waren we ook heel dichtbij", zo vertelt Kluivert. "We hebben het besproken, maar uiteindelijk ging het niet door. Dat was de keuze van bepaalde mensen binnen de club, daar is Munsterman er eentje van. Maar hij is niet de enige. Verder houd ik er niet van om achteraf namen van mensen te noemen."

Als zijn stap als opvolger van Steve McClaren niet geblokkeerd werd dan zou hij nog in Enschede gezeten hebben. "Ja, anders zou ik nu in Enschede hebben gezeten. Maar ik zou dat sowieso niet willen in de situatie zoals die er nu bij FC Twente is. Ik zou nu niet op de plek van Michel Jansen willen zitten, omdat iemand anders het voor het zeggen heeft. Daar heb ik geen trek in", zo doelt Kluivert op de huidige trainersconstructie bij FC Twente.

De voormalig spits van het Nederlands Elftal heeft wel gebaald van de situatie bij FC Twente. "Ja, het was zonde. Mijn ambitie is hoofdtrainer worden en dat had toen gekund. Maar blijkbaar had het zo moeten zijn, want daarna werd ik assistent-bondscoach van het Nederlands elftal en ga ik naar het WK. Dat is even wat anders, haha."

Het antwoord op de vraag of hij ooit nog bij FC Twente zou kunnen werken laat hij in het midden. "Misschien ooit, maar niet op de korte termijn."

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties