Nieuws

Column: "Ruiz én De Jong naar Spurs"

Column: "Ruiz én De Jong naar Spurs"

Hij zuchtte na de 2-0 zege op AZ, Luuk de Jong. Hij werd inderdaad een beetje moe van die vragen over hem en Marc Janko, over 4-3-3 of 4-2-4 en wie er ‘op 9’ dan wel ‘10’ moest spelen.

Maar zoals altijd gaf hij fatsoenlijk antwoord. “Ik ben een combinerende spits, Marc is een afmaker die aanvoer nodig heeft.''
''We hebben laten zien dat we samen in één systeem kunnen spelen als hij diep staat en ik erachter, zoals tegen AZ. Toch speel ik het liefst zelf op 9. Al gun ik Marc het beste.”

Duivels dilemma
Dat laatste zei De Jong niet zomaar. Hij en Janko zijn slimme kerels, fatsoenlijk opgevoed en behept met intellect. Het klikte buiten het veld meteen tussen de twee.

De Jong wil op het veld echter de plek die ook Janko wil. Een positie waar de spelvreugde van De Jong afspat, zeker als Bryan Ruiz in zijn buurt is. “Klopt wel een beetje,” sprak De Jong aarzelend terwijl het vuur van een duivels dilemma oplaaide in zijn ogen.

Wat te doen? Vuist op tafel? Spitspositie opeisen? Zou wel egoïstisch zijn, daardoor zou Janko op de bank terechtkomen. Maar ja, een goede spits is egoïstisch…

De jonge international beseft dat in het hedendaagse topvoetbal Twente een grote rol speelt en dat ook nieuws uit Enschede tegenwoordig zomaar op de Weegschaal Der Grote Gekte terecht kan komen.
Voor je het weet zijn jij en jouw maat onderwerp van een nationale discussie in een goed bekeken klepteuten-programma en zie dan in dit profbestaan nog maar eens aardig tegen elkaar te blijven. Dus besloot De Jong verstandig: “De trainer beslist.”

Kluivert
Die blies het dilemma in de thuiswedstrijd tegen Benfica nóg meer leven in. Co Adriaanse was bij Red Bull Salzburg trainer van Janko, prijst de Oostenrijker terecht als targetman, maar zette de Twentse recordaankoop tegen de Portugezen op de bank om De Jong als diepste spits al na zes minuten te zien exploderen.
Lastige pass goed onderscheppen, controleren, lichaam gebruiken, op techniek passeren, positie kiezen, schitterend raakknallen. Er zijn weinig spitsen die dit kunnen, de laatste uit Nederland was Patrick Kluivert, tegenwoordig trainer van Jong Twente.

Rastulp
In verdedigend opzicht bleken de problemen voor Adriaanse allesbehalve luxe van aard, in dat opzicht zullen Twentefans hun hart vasthouden als Douglas vertrekt. Twente kwam met 2-1 achter, Janko moest erin, De Jong deed met frisse tegenzin een stap terug en het begon te stormen.
Twente maakte 2-2, had zelfs nog kunnen winnen, De Jong bleef achter met een knagend gevoel. Een rastulp komt immers niet tot volle bloei in de buurt van een grote paardenbloem.

27.000.000
Als ik Tottenham Hotspur-manager Harry Redknapp was, wist ik het wel. Ik kocht niet alleen Ruiz voor vijftien miljoen euro, ik zou er twaalf bij doen voor De Jong, 27 miljoen voor zo’n spitsenduo is in Engeland geen geld.

In Enschede wel en als ik Joop Munsterman was, zou ik dat bedrag namens Twente graag incasseren, zeker omdat er binnen de selectie eredivisiewaardige vervanging aanwezig is. Sterker nog, ik zou erop aansturen. Dus als Redknapp kaartjes voor een wedstrijd bestelt, is de stoel naast hem voor de trainer van Jong Twente.

Remco Regterschot / NUSport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties