Nieuws

Schalke brengt fijne herinneringen

Schalke brengt fijne herinneringen

Met het bezoek van Schalke 04 aan de Grolsch Veste dwalen de gedachten in Twente automatisch af naar de vorige ontmoeting met de Duitse volksclub. De 2-1 overwinning op Schalke 04 van 3 december 2008 ligt verankerd in het collectieve geheugen van FC Twente, net zoals de 2-6 uitzege op PSV van afgelopen zondag daarin een plekje zal krijgen. Het zijn memorabele mijlpalen in de ontwikkeling tot topclub, die FC Twente de afgelopen seizoenen doormaakt. „Dat was een ’big win’ op een van die magische avonden in de Grolsch Veste”, herinnert FC Twente-trainer Steve McClaren zich.

Door de overwinning dwong FC Twente voor het eerst sinds het seizoen 1977/1978 overwintering in Europa af. En dat zelfs met nog een speelronde te gaan in een poule met daarnaast ook Manchester City, Racing Santander en Paris Saint-Germain. In de volgende ronde van de UEFA Cup zou Olympique Marseille te sterk zijn.

De drie wellicht belangrijkste trainers uit de geschiedenis van FC Twente waren present die avond in de Grolsch Veste. McClaren boekte een van zijn eerste belangrijke successen met FC Twente onder toeziend oog van de als toeschouwer aanwezig zijnde Kees Rijvers, de architect van het grote FC Twente uit de jaren zeventig.

En dan was ook Fred Rutten van de partij, maar net als afgelopen zondag in een weinig benijdenswaardige rol. De nederlaag tegen zijn oude club FC Twente betekende het einde van de loopbaan van Rutten als trainer van Schalke 04, zoals nu ook zijn positie als trainer van PSV aan een zijden draad hangt na weer een memorabele ontmoeting met zijn oude liefde. Schalke had op die avond sowieso een hoog FC Twente-gehalte met assistenttrainer Youri Mulder en middenvelder Orlando Engelaar.

„Toentertijd geloofde niemand echt dat FC Twente in staat zou zijn iets te presteren tegen zo’n grote club uit Duitsland”, aldus Kenneth Perez, die na de vroege openingsgoal van Robbie Wielaert voor de tweede Twentse goal zou zorgen. „Maar we bleken heel aardig mee te kunnen en zelfs te kunnen winnen. Heel bijzonder, ook omdat FC Twente en Schalke 04 iets met elkaar hebben. De supporters gaan heel vriendschappelijk met elkaar om en in Twente is Schalke een populaire club.”

Van het huidige FC Twente waren behalve trainer McClaren ook doelman Sander Boschker, Wout Brama en Douglas present op de historische avond. „Dat was de eerste grote Europese overwinning, die we behaalden. De sfeer in het stadion was heel bijzonder”, herinnert Brama zich. Enkele maanden daarvoor was de uitgebreide Grolsch Veste met een capaciteit van ruim 24.000 zitplaatsen geopend. „Het laatste half uur stonden we behoorlijk onder druk”, aldus Boschker. „En Schalke kwam nog terug door een goal uit een scrimmage van Gerald Asamoah. De ontlading was enorm bij het laatste fluitsignaal.”


De avond staat ook Juventus-aanvaller Eljero Elia nog helder op het netvlies. „Het was een bevestiging dat we heel goed konden voetballen. Voor de buitenwereld, maar eigenlijk ook voor onszelf. Die wedstrijd gaf ons vertrouwen, omdat we – op het gladde veld – scherp en fel begonnen en eigenlijk negentig minuten lang de betere ploeg waren. Al kwamen we het laatste deel wat onder druk doordat Schalke 04 lange ballen ging spelen. Na afloop kregen we zelfs een staande ovatie van de Schalke-aanhang. Dat was heel bijzonder.”

Boschker: „Het was een avond, die belangrijk was in de bewustwording van het team. We merkten dat we van een grote ploeg konden winnen en dat gaf ons veel zelfvertrouwen.” Perez: „Het was echt een eyeopener. Tot die tijd waren we een provincieclub geweest, die onder Fred Rutten leuk meedeed in de subtop. Maar McClaren wilde ons de volgende stap laten zetten. Het was voor ons een bevestiging, dat we van zo’n grote tegenstander konden winnen. Daarmee was het een belangrijk moment in de verdere ontwikkeling van FC Twente.”

Bron: Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties