Nieuws

Scheefgroei bij FC Twente

Scheefgroei bij FC Twente

Er is iets opvallends aan de hand bij FC Twente: in het elftal staat geen enkele linkspoot meer. En die scheefgroei remt de ploeg af. Twente schreeuwt om een impuls van links.

DE OPBOUW
FC Twente-trainer Steve McClaren moet donderdagavond in Boekarest af en toe zijn hart hebben vastgehouden als de rechtsbenige linksback Roberto Rosales weer eens voor het doel langs opbouwde of uitverdedigde. Rosales was vooral in de eerste helft tegen Steaua een gevaar voor zijn eigen ploeg, omdat hij voortdurend in de knoop kwam met zijn rechtervoet aan de linkerkant. Constant kapte hij de bal terug naar zijn sterke been, waardoor er nooit tempo van achteruit gedraaid kon worden.

Rosales was op die plek de vervanger van de geblesseerde Dwight Tiendalli, maar als rechtspoot kampt hij op die positie met dezelfde problemen. Tegenstanders spelen op die onwennigheid en onhandigheid in door meteen druk te zetten. Het gevolg? Paniek.

Als een trainer zijn achterhoede moet optuigen, zal hij altijd uitgaan van een rechts- en een linkspoot in het hart van de defensie. En een linksbenige linksback. Dat ideale plaatje is bij Twente ver te zoeken, omdat de ploeg met Peter Wisgerhof en Douglas ook al twee rechtsbenige centrumverdedigers heeft. In de praktijk komt Douglas in balbezit meestal uit aan de linkerkant, maar hij is nog steeds te slordig met zijn voortzettingen.

Klopt: Twente werd in 2010 kampioen met vier rechtspoten achterin, maar het grote verschil met toen was dat op het middenveld de linkspoot Theo Janssen stond, die door zijn dominantie een groot deel van de opbouw voor zijn rekening nam. In de voorbije transferperiode heeft de club de leemte proberen op te vullen met Robbert Schilder (NAC) of Oscar Wendt (Borussia Monchengladbach), maar mede omdat Bart Buysse niet wilde verkassen en de club Nicky Kuiper niet wenst te blokkeren, kwam het niet tot zaken. Met Kuiper heeft de club de oplossing misschien wel in huis, maar het is niet reëel om te denken dat de net van een langdurige blessure herstelde linksback op korte termijn al kan aanhaken. Volgend seizoen moet Kuiper er definitief staan, net als de al aangetrokken Deense centrumverdediger Bjelland. Hij is een zuivere linkspoot.

HET MIDDENVELD
Joop Munsterman gaf het onlangs ruiterlijk toe: Als de club een fout in de voorbije periode op transfergebied heeft gemaakt, dan is het wel dat het vorig seizoen niet heeft doorgepakt met Kevin Strootman. De toenmalige trainer Michel Preud’homme zag geen meerwaarde in Strootman en de clubleiding volgde dat advies. De huidige PSV’er heeft zich het afgelopen seizoen opgewerkt tot de beste linksbenige verbindingsspeler van de eredivisie. En zo’n type ontbeert Twente sinds het vertrek van Theo Janssen.

Vorige week liep er eentje in De Grolsch Veste, maar die speelde bij de tegenpartij: Lerin Duarte van Heracles. Niemand moet er vreemd van opkijken als Twente zich in de zomer in Almelo gaat melden voor Duarte.

Het ontbreken van een linksbenige middenvelder werkt de scheefgroei in het elftal in de hand. Rechtsbenige spelers openen van nature doorgaans sneller naar de linkerkant. Dat zie je bijvoorbeeld bij Wout Brama en Leroy Fer, die nog te vaak voor een verkeerde voortzetting kiezen. Twente komt meestal uit op links en dat maakt de ploeg voorspelbaar voor tegenstanders. Nacer Chadli verkeert absoluut niet in de gewenste vorm, maar hij wordt op rechts voorin ook veel minder bediend dan zijn maatje op links, Ola John.

CREATIVITEIT
Goede voetballers met een linkerbeen brengen meestal wat extra’s. Het zijn meestal speciale spelers, die zorgen voor creativiteit en artisticiteit. Twente had er vorig seizoen twee: Bryan Ruiz en Theo Janssen.

Die speciale klasse is er op dit moment niet en dat kan niet los worden gezien van het feit dat er nauwelijks linkspoten in de selectie zitten. Ola John is de enige tweebenige speler in de basis en het is geweldig wat hij allemaal met zijn linkervoet kan. Maar de linksbuiten is van origine een rechtspoot en zal in eerste instantie altijd voor dat been kiezen als hij snel moet handelen.

CONCLUSIE
De selectie van Twente zit onevenwichtig in elkaar. Het blijft opvallend dat de club op dit moment vijf spelers heeft die als rechterspits uit de voeten kunnen, terwijl er geen linkspoot voorhanden is. Deze groep schreeuwt om een impuls van links.


Bron:
Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties