Nieuws

Slapte werd FC Twente fataal

Slapte werd FC Twente fataal

Ondanks de constante prestatiecurve van de afgelopen maanden onder Steve McClaren blijkt ook FC Twente zich niet te kunnen onttrekken aan het tombola-effect, dat de eredivisie dit seizoen in zijn greep houdt. Een week na de 2-6 zege in de topper tegen PSV, waarmee FC Twente zich in één klap tot dé titelfavoriet bombardeerde, werden de Tukkers direct weer uit de droom geholpen. Een slap optreden in Nijmegen werd door een goed voetballend NEC genadeloos afgestraft: 3-1. „We zijn met een keiharde knal terug op aarde. Bang! De kritiek gaat komen en dat moeten we accepteren”, besefte trainer Steve McClaren.

Tot het bezoek aan De Goffert was FC Twente, dat nog een inhaalduel met De Graafschap tegoed heeft, de virtuele koploper in de eredivisie. Maar die goede uitgangspositie werd al in de eerste vijf minuten van de wedstrijd vergooid. FC Twente begon veel te slap aan de wedstrijd en slaagde er daarna nooit meer in de kansen te laten keren. „Er zat geen energie in de ploeg.

We verloren bijna alle duels en dan kun je geen wedstrijd winnen”, verzuchtte FC Twente-aanvoerder Peter Wisgerhof. „Als bij ons het collectief goed staat, hebben we veel kwaliteit om het verschil te maken, maar zonder collectief lukt het ook ons niet.”

Het was opvallend, dat FC Twente in Nijmegen zo weinig mentale weerbaarheid toonde, want dat is normaal gesproken juist een van de sterkere punten van het elftal. Zonder de geschorste Douglas en Willem Janssen leek er een lome deken over de ploeg te liggen. De topsportbeleving, die in de topwedstrijden tegen PSV en Schalke 04 juist nog optimaal was geweest, was ditmaal ver te zoeken.

Wisgerhof: „Dit is een grote tegenvaller. We dachten dat we verder zouden zijn en constanter zouden presteren. Natuurlijk hadden we de vermoeidheid van een Europese wedstrijd in de benen, maar dat mag geen excuus zijn. We mogen niet elke keer na een Europese wedstrijd punten laten liggen. Donderdag wacht alweer Schalke 04 en zondag Feyenoord.”

De oplossing die McClaren had gekozen om Janssen te vervangen pakte niet goed uit. Nacer Chadli werd teruggehaald naar het middenveld, waar de aanvaller die op de rechterflank juist steeds beter in vorm raakte de afgelopen weken direct weer een grote terugval kende, terwijl de inbreng van Emir Bajrami op de positie van Chadli ondermaats was.

Waar FC Twente vorige week tegen PSV nog heer en meester was op het middenveld, waren de Tukkers nu in die linie zoekende. Hoewel NEC een collectieve topprestatie leverde met onder meer ook een prima spelend gelegenheidscentrum Pavel Cmovs-Zoltan Szelesi, stonden de grootste uitblinkers bij de Nijmegenaren op het middenveld. Lasse Schöne liet zien, dat hij niet voor niks in verband wordt gebracht met een grote club als Schalke 04, terwijl de Hongaar Krisztian Vadocz de grote aanjager was bij de ploeg van Alex Pastoor.

„De organisatie stond kraakhelder, we voetbalden verzorgder dan FC Twente en – heel belangrijk – dit keer waren we ook effectief”, had de NEC-trainer alle reden tot tevredenheid. „Deze ploeg is eerder dit seizoen moeilijk in staat gebleken om te scoren of met tegenslagen om te gaan. We hebben onszelf vaak tekort gedaan, maar hopelijk is dat voorbij.”


NEC kwam vlak voor rust op voorsprong door een strafschop van Schöne, nadat een botsing tussen Cmovs en Wout Brama als penaltywaardig was beoordeeld door de Belgische arbiter Luc Wouters. Na rust vergrootte NEC de score via doelpunten van Kevin Conboy en Género Zeefuik uit vrije trappen van Ryan Koolwijk. Invaller Glynor Plet kon met zijn eerste goal in dienst van FC Twente nog iets terug doen, maar de inhaalrace stokte op 3-1.

„We begonnen heel slecht en dan is het heel moeilijk om dat nog om te draaien. Zeker na een Europese wedstrijd”, wist Brama, die kort na het duel direct een nuchtere benadering van de grote domper had. „Het is nu een kwestie van wonden likken en accepteren wat we fout hebben gedaan. En verder moeten we met deze wedstrijd net zo omgaan als met de grote zege op PSV. En dat betekent dat we ons moeten realiseren, dat elke wedstrijd op zich staat. Topsporters moeten niet naar de toekomst kijken of de hele tijd achterom kijken, maar zich direct weer focussen op de volgende wedstrijd. En dat gaan we doen.”

Bron: Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties