Nieuws

St. Jakob Park (FC Basel)

St. Jakob Park (FC Basel)

St. Jakob Park

Bijnaam: Joggeli
Plaats: Bazel, Zwitserland
Capaciteit: 42.500
Geopend: 15 maart 2001
Kosten: CHF 220 miljoen
Architecten: Herzog & de Meuron
Eigenaar: Genossenschaft Stadion St. Jakob-Park
Bespelers: FC Basel

St. Jakob Park is het grootste voetbalstadion van Zwitserland, gelegen in het grote sportpark St. Jacob in Bazel (Zwitserland). Gewoonlijk Joggeli genoemd. Het is samen met Stade de Suisse in Bern het enige vier sterren stadion van het land. In dit stadion zal tevens de openingswedstrijd Zwitserland-Tsjechië van het Europees kampioenschap voetbal 2008 worden gespeeld.

Het stadion is thuisstadion van FC Basel, en heeft een capaciteit van 42.500 zitplaatsen. Voor het Europees kampioenschap voetbal 2008 was de capaciteit met 4.000 uitgebreid.

Architecten zijn Herzog & de Meuron, die later ook de nieuwe Allianz Arena (München) ontwierpen. Het stadion heeft rechttoe-rechtaan tribunes in twee ringen, met in de hoeken aansluitende vakken. Helder blauwe stoelen, en dicht op het veld.

Grasmat

In de voorbereiding op het Europees kampioenschap voetbal, kreeg het stadion in April 2008 een nieuwe grasmat. Tijdens de wedstrijd Zwitserland - Turkije regende het voortdurend. Het gras had onder deze omstandigheden flink te lijden. Na de wedstrijd Zwitserland - Portugal werd besloten om het gras te vervangen.

Concerten

Onder meer de volgende bands gaven een concert in dit stadion:
AC/DC
Bryan Adams
Herbert Grönemeyer
Pink Floyd
Rolling Stones
Guns N' Roses

Bron: Wikipedia

Foto's: Krammetje

[nggallery id=98]

[youtube]Gk9ZL99ezBo[/youtube]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties