FC Twente- FC Vaslui (2-0) 2011-2012 VCL

Na een reeks oefenwedstrijden is het voetbalseizoen voor FC Twente eindelijk weer begonnen. De eerste wedstrijd om het echie is direct een Europese Wedstrijd. In de 3e voorronde Champions League is FC Vaslui uit Roemenië de tegenstander.
Door het dakdrama in de Grolsch Veste kan deze wedstrijd daar niet worden gespeeld. Er is uitgeweken naar het Gelredom in Arnhem, de thuisbasis van Vitesse.

Bij FC Twente ontbreken wegens blessures Bryan Ruiz, Denny Landzaat en Dario Vujicevic. Verder is Dwight Tiendalli geschorst door de rode kaart die hij vorig jaar tegen Villarreal kreeg en Roberto Rosales heeft na de Copa America nog vakantie. Bengtsson is door familieomstandigheden niet aanwezig. Op het laatste moment haakten Nacer Chadli met een knieblessure en Willem Janssen met een keelontsteking af. Co Adriaanse wordt dus direct gedwongen te beginnen met een improvisatie-elftal.

Foto's FC Twente - FC Vaslui 2-0

[nggallery id=230]

FC Vaslui

FC Vaslui is opgericht in 2002 en kent dus nog maar een korte historie. FC Vaslui maakte in 2005 onder trainer Valentin Badea haar debuut in de hoogste Roemeense voetbalafdeling. Sindsdien is de formatie niet weg te denken uit de Liga I, waarbij de laagste klassering de achtste plaats betrof. Zowel vorig jaar als het jaar daarvoor eindigde FC Vaslui op een derde plaats. Doordat FC Timisoara geen licentie kreeg voor komend seizoen, schoof FC Vaslui een plaats op waardoor het deel mag nemen aan de voorronde van de UEFA Champions League.

Wisgerhof schetst Vaslui als een stugge, typisch Roemeense ploeg. 'Ze spelen gegroepeerd en loeren op de counter. Voorin hebben ze met de fysiek sterke spits Bello en de Brazilianen Wesley en Adaílton spelers die het verschil kunnen maken. De bekendste speler is middenvelder Lucian Sanmartean, die zelfs een verleden in Nederland heeft. In het seizoen 2007/2008 kwam de inmiddels 31-jarige speler uit voor FC Utrecht.

Wedstrijdbeeld

De wedstrijd begon met veel balbezit voor FC Twente. De eerste grote kans was echter voor de gasten uit Roemenië. Adailton mikte een vrije trap op de lat boven Nikolay Mihaylov. Daarna bleef Twente druk zetten op de tegenstander, grote kansen leverde dat echter niet op. Berghuis probeerde het nog wel vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn inzet ging over. De jonge aanvaller bleef gevaarlijk en een voorzet van hem kon even later net niet worden ingekopt. Tien minuten voor het einde was het wel raak voor de Enschedese ploeg. Marc Janko mocht aanleggen van elf meter na een overtreding op Thilo Leugers. Hij benutte de strafschop feilloos en maakte daarmee de eerste Europese treffer voor Twente dit seizoen. Wesley dacht vijf minuten voor het einde de gelijkmaker binnen te koppen, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Daarna volgden geen kansen meer aan beide kanten en gingen beide ploegen rusten met een 1-0 stand voor de Enschedeërs.

Een minuut na rust was Wesley opnieuw gevaarlijk voor de Roemenen, hij schoot van afstand op doel maar Mihaylov wist redding te brengen op de inzet. De Roemenen gingen daarna harder spelen en vooral Bajrami moest het ongelden. Na overtredingen op hem kregen Papp en Costin geel. Uit de laatste vrije trap werd het 2-0 voor Twente. Luuk de Jong kopte nog op de paal, maar Janko kon uit de rebound de tweede treffer binnentikken met zijn rechter. Na bijna zeventig minuten kreeg Vaslui opnieuw een kans op een belangrijk uitdoelpunt. Adailton kopte van dichtbij op doel, maar Mihaylov wist de bal voor de lijn te keren. Kort daarna was er alweer een kans voor de Roemenen, Mike Temwanjera schoot van dichtbij net naast na een snelle aanval. Aan de andere kant was invaller Ola John dicht bij een doelpunt, na een mooie actie schoot hij in de handen van doelman Cerniauskas. De hard spelende gasten kregen kort daarna weer twee keer geel, dit keer waren het Sanmartean en Wesley die op de bon gingen. Twente ging gewoon door met voetballen en was uit een hoekschop nog dicht bij de derde treffer. Janko was er tien minuten voor het einde ook nog dichtbij met een kopbal, maar zijn inzet ging naast. Leugers probeerde het ook nog van aftstand, zijn inzet was een prooi voor doelman Cerniauskas. Gescoord werd er echter niet meer en dus eindigde het duel in een 2-0 overwinning voor FC Twente.

Volgende week woensdag staat de return op het programma in Roemenië. Het duel begint dan om 19.45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Fredy Fautrel uit Frankrijk. RTV Oost doet verslag op de radio en in de vorm van een liveblog.

Smaenvatting FC Twente - FC Vaslui

[youtube]7wiTNoieo0A[/youtube]

Opstelling FC Twente

Mihaylov, Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Leugers, Brama, Buysse, Bajrami (71´John), Berghuis (80´Vogelsang), Janko (84´Rendla), De Jong
Wissels: Boschker, Thesker, Rendla, John, Röseler, Gouriye, Vogelsang

Opstelling FC Vaslui

Cerniauskas, Papp, Martins, Sanmartean, Temwanjarea(73´ Yero), Milanov, Pavlovic, Canu (59´Farkas), Costin (62´Milisavljevic) , Jovanovic, Lopes Da Silva.
Wissels: Puia, Zmeu, Yero, Milisavljevic, Balace, Gerlem, Farkas

Scoreverloop

34´1-0 Janko (penalty)