Nieuws

Twente visie terug op het veld

Twente visie terug op het veld

FC Twente is het afgelopen half jaar op het veld de draad meer dan eens kwijt geweest. Niet voor niets: de opdrachten van trainer Co Adriaanse aan de spelers weken nadrukkelijk af van de Twentse visie. Nu heeft de ploeg een trainer met dezelfde ideeën als de rest van de technische staf. En heerst er meteen duidelijkheid.

De eerste oefenwedstrijd met Steve McClaren als de nieuwe trainer van FC Twente is gespeeld. De Tukkers verloren gisteren na penalty’s van FC Lausanne Sport, de nummer negen van de Zwitserse competitie. De uitslag deed er niet toe voor de Engelsman en zijn assistenten. Wel de manier waarop de ploeg acteerde. De Tukkers waren oppermachtig, kregen veel kansen, maar benutten er geen.

McClaren liet Willem Janssen, Wout Brama, Marc Janko, Thilo Leugers en Nicky Kuiper aan de kant wegens ‘pijntjes’. Het gaf hem meteen de gelegenheid om op het middenveld de combinatie Leroy Fer, Denny Landzaat en Nacer Chadli aan het werk te zien. Voorin begon hij met Emir Bajrami en Ola John. Spelers waar hij nog niet mee samenwerkte in zijn eerste periode bij Twente. Een groot verschil met zijn voorganger Co Adriaanse is na een paar dagen in Maspalomas al merkbaar, op het veld en ernaast: er is weer duidelijkheid. Niet dat alles opeens hosanna is, maar McClaren legde afgelopen zaterdag helder uit hoe hij de rest van het seizoen ziet en wijkt daar - hem kennende - niet van af. Spelers weten waar ze aan toe zijn, krijgen gerichte opdrachten mee en worden doordrenkt met de visie van FC Twente. Verzorgd voetbal spelen van achteruit, de bal geduldig rond spelen… En dan de kans op de man-meer-situatie als vanzelf laten ontstaan. Geen lange ballen naar voren en geen opportunisme meer.

Adriaanse was daar wel van. Die doceerde dat de bal zo snel mogelijk bij de spitsen Marc Janko of Luuk de Jong moest komen. De ontslagen oefenmeester was trots op zijn aanvallende aanpak, vond het gedurfd om in de competitiewedstrijd tegen PSV vijf aanvallers het veld in te sturen. Zijn spelers maande hij naar voren te gaan. Het leverde regelmatig verwarring op bij bijvoorbeeld de backs die volgens de visie van de club van achteruit moeten opbouwen, maar van Adriaanse een totaal andere opdracht meekregen.

Het tweede tijdperk McClaren zal geen spannende en verrassende opstellingen brengen. De trainer stuurde in het kampioensjaar 2010 vrijwel altijd dezelfde elf spelers het veld op. Zijn opdracht toen en nu: de nul houden (‘clean sheets’), wachten op een kans en tot de 95e minuut gefocust blijven. De Engelsman zal ook lang niet altijd swingend voetbal brengen, maar wel stabiliteit en daarmee het vertrouwen op het veld laten groeien.

„Het heeft ook nu natuurlijk tijd nodig”, zei Wout Brama voor de wedstrijd, die hij oversloeg vanwege kuitklachten. „Het zal echt niet binnen een paar dagen zijn zoals het was toen McClaren wegging. Er zijn veel nieuwe spelers en er moet opnieuw gebouwd worden aan de ploeg. Uit het verleden weet ik dat deze trainer heel duidelijk is. Hij brengt rust en ik ken zijn werkwijze.”

„Het is niet netjes om nu te beweren dat in het verleden alles slecht was”, ging hij verder. „Ik wil dat beeld niet creëren, dat zou te makkelijk zijn. Het spel van Adriaanse kon aanvallend heel swingend zijn, maar bracht veel risico’s met zich mee. McClaren staat voor stabiliteit.”

De trainer van FC Twente liet in de tweede helft tegen Lausanne veel wisselspelers opdraven. Om zich na de verloren penaltyreeks (missers van Landzaat en Bengtsson) in het hotel meteen op de evaluatie te storten. Donderdag wacht het tweede duel om de Maspalomas Cup. Tegenstander is dan het Deense Brondby of het Noorse Aalesunds FK. Om recht te doen aan de ingezette lijn zal FC Twente dan scherper moeten zijn in het benutten van de vele kansen die het overwicht tegen Lausanne opleverden.

TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties