Nieuws

Van Marwijk: "Europese prestaties niet onderschatten"

Van Marwijk: "Europese prestaties niet onderschatten"

De Eredivisie is in meer dan vijftig jaar niet zo spannend geweest en bijna elke wedstrijd levert spektakel op. Maakt de nivellering de vaderlandse competitie sterker - de afgelopen drie jaar leverde met AZ en FC Twente twee 'subtoppers' als kampioenen op - of worden we er internationaal gezien alleen maar zwakker op?

Afgelopen weekend bekerden drie van de vier Nederlandse clubs door naar de achtste finales in de Europa League. Alleen Ajax haalde het nét niet, maar boekte wel een knappe overwinning op Old Trafford. Op de UEFA-coëfficientenlijst nadert Nederland Oekraïne en Rusland. Binnenkort leveren we dus waarschijnlijk een extra ploeg in Europa.

Bondscoach Bert van Marwijk vindt dat de recentelijke prestaties in het tweede Europese platvorm niet onderschat mogen worden en al helemaal niet gebagatelliseerd. 'De Europa League is een behoorlijk niveau', zegt de succescoach, die afgelopen week Eredivisiesensaties Luciano Narsingh en Ola John opriep voor de oefeninterland tegen Engeland.

Van Marwijk denkt zelfs dat Ajax met wat meer lef het 'grote' Manchester had kunnen uitschakelen. 'United heeft toch nog even in de zenuwen gezeten. Dat is een les voor ons allemaal, een belangrijk signaal', zegt hij in De Volkskrant. Vorig seizoen was hij er na twintig minuten van overtuigd dat FC Twente zou winnen bij Tottenham Hotspur. Het werd in het debuutjaar van de Tukkers in de Champions League 4-1 voor de Londenaren. Een kwestie van besef van eigen kunnen, vindt Van Marwijk.

Besef dat Oranje in Zuid-Afrika tot aan de finale had. 'Vanaf de eerste dag hebben we gezegd dat we gingen voor het wereldkampioenschap', verwijst hij naar het WK, dat uiteindelijk zilver opleverde. 'Het gaat erom dat je echt ergens in gelooft. En dat geloof moet je op het juiste moment hebben, anders ben je al te laat.'

De keuze voor Narsingh en John, bij respectievelijk Heerenveen en Twente goed voor 13 en 11 assists, is geen toeval. Van Marwijk wil meer diepgang op de vleugels bij Oranje. 'Ze ontwikkelen zich goed. Ze beschikken allebei over een vaak beslissende pass.' Hun selectie is een teken voor spelers als Eljero Elia (Juventus) en Ryan Babel (Hoffenheim), die niet geselecteerd werden. Voor een EK-plekje dingen ook nog de nu nog geblesseerde Derk Boerrigter en Ibrahim Afellay mee.

Ook voor de gelouterde vedetten als Wesley Sneijder en Arjen Robben is het een teken. Zelfs zij zijn niet zeker van hun plek onder Van Marwijk, zeker niet in hun huidige vorm. 'Ze willen zich wat forceren en dat moet je net niet doen. Als ze terugkeren naar de basis, kan de vorm snel terugkomen. Bij ons gaat dat straks misschien wat sneller.'


Bron: AD

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties