Nieuws

Verlosser Coelho niet meer nodig

Verlosser Coelho niet meer nodig

FC Twente zocht lange tijd naar een creatieve middenvelder. Tegen PSV toonde het elftal aan prima zónder te kunnen (2-6). Jackson ‘Jaja’ Coelho heette de uitverkoren verlosser.

Braziliaan in dienst van zandbakclub Al-Ahli, uiteraard in ruil voor een buitenproportioneel maandsalaris. Prototype van een individualistische clubhopper. Niet ouder dan 25 jaar, maar had al meer clubs versleten dan voetbalschoenen: Feyenoord, Westerlo, Getafe, Racing Genk, Flamengo, Metalist Kharkiv en Trabzonspor. Bovendien een disciplinair drama. Niet echt het cv waar een Nederlandse titelkandidaat op mikt.

Maar de nood in Enschede was hoog. FC Twente zocht tijdens de laatste transferperiode wanhopig naar een creatieve middenvelder. De eerste seizoenshelft onder Co Adriaanse had duidelijk gemaakt dat dáár het grootste probleem van de club lag. Denny Landzaat, Wout Brama, Leroy Fer en Willem Janssen hadden moeite hechte defensies open te breken met een vleugje creativiteit. Zeker met het verzorgde Adriaanse-voetbal in de kleine ruimtes.

Adriaanse vertrok deze winter uit Enschede, Steve McClaren kwam. Maar de wens van de club bleef hetzelfde. Wilde FC Twente aanspraak maken op een tweede landstitel, dan had het die creatieve middenvelder nodig. En de plussen van de technisch vaardige Jackson overtroffen blijkbaar zijn zwarte randjes.

Maar Jackson maakte nooit de overstap naar Twente. Hij maakte zijn naam als disciplinair drama waar. ‘Jaja is nono’, grapte McClaren. Want ondanks enkele toezeggingen kwam Jackson nooit naar Nederland om te praten met de Engelsman.

Zónder die extra middenvelder begon FC Twente gisteren aan zijn eerste, serieuze test na de winterstop. Het elftal ging op bezoek bij medetitelkandidaat PSV. Een serieuze wedstrijd was het geen moment. FC
Twente verpletterde de thuisploeg op ontluisterende wijze. Het elftal van McClaren besliste de wedstrijd nota bene op het middenveld, waar Brama, Fer en Janssen een krachtige drie-eenheid vormden.

Creativiteit ontbeert het trio nog steeds. Maar de technische staf van FC Twente benutte de kwaliteiten van zijn middenvelders optimaal. De bezoekers vermeden in balbezit de kleine ruimtes op de helft van PSV. FC Twente gaf het elftal van Fred Rutten het initiatief, wachtte geduldig op eigen helft op de fouten van de Eindhovenaren en sloeg vervolgens uiterst effectief toe in de omschakeling. Het loopvermogen van de Twentse middenvelders was daarbij doorslaggevend. Zij waren in staat de voorspelbare aanvalsgolven van PSV op te vangen én bovendien in balbezit in de grote ruimtes achter de defensie van de Eindhovenaren te duiken. Janssen schoot zo twee keer raak, Fer was één keer trefzeker.

Ondanks een domme rode kaart van verdediger Douglas en twee doelpunten van PSV’er Ola Toivonen vernederde FC Twente PSV door in totaal liefst zes keer te scoren. Dat was niet alleen de verdienste van de Enschedeërs, maar ook het gevolg van een gênante vertoning van de thuisploeg. Het elftal van hoofdtrainer Fred Rutten stapelde achterin en op het middenveld fout op fout. Rutten: ‘Wie topwedstrijden speelt, moet tot het uiterste gaan. Maar vooral bij de eerste twee doelpunten had ik niet
het gevoel dat iedereen tot het uiterste ging om die treffers te verhinderen.’

McClaren was vanzelfsprekendeen gelukkig man. Hij sprak over een ‘ongelooflijk resultaat’ tegen een van de topteams uit de Nederlandse eredivisie. ‘De eerste helft hebben we perfect voetbal gespeeld. PSV kón
niets doen. We speelden zo ongelooflijk sterk. Vooral de ‘power’ van Janssen en Fer was indrukwekkend.’ Vanzelfsprekend had niemand het meer over verlosser Jackson Avelino Coelho.

Bron: De Pers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties