Nieuws

Zonder Collins geen Ola in Oranje

Zonder Collins geen Ola in Oranje

Ola John keek geamuseerd naar Steven Berghuis, op dat moment the new kid in town. De fotograaf had het gewaagd om Berghuis te vragen of hij met blote voeten in het water wilde gaan staan.

Berghuis, in dat moderne staccato: "Dat dóe je toch niet? Ts…" John haalde zijn schouders op. Met licht Twents accent: "Hoezo niet, dan?"

Trainer Co Adriaanse was gek op Berghuis, vergeleek hem zelfs met Lionel Messi. John was niet jaloers, zei hij. "Steven en ik zijn vrienden, ik gun hem het beste."

Een half jaar later zit Berghuis op huurbasis bij VVV en is John belangrijk voor titelkandidaat FC Twente. Na zijn uitverkiezing voor de Oranjeselectie tegen Engeland is hij zelfs potentieel EK-ganger.

Ook de rollen met zijn oudste broer zijn omgedraaid. Collins John (inmiddels 26) nam op 19-jarige leeftijd de dure wijk naar Londen (Fulham) waar zijn ontwikkeling stagneerde, Ola John koos op diezelfde leeftijd bewust voor een langer verblijf bij FC Twente en leert nu hoe je snelheid en techniek in dienst stelt van een elftal, tegenwoordig de sleutel tot succes.

Balotelli
Collins had wel wat van Mario Balotelli. Te jong te rijk, onaangepast gedrag en zo voort, Ola krijgt er genoeg vragen over. Maar wat moet de jongste John zeggen? Mensen snappen toch niet hoe groot de last was die rustte op de volwassen ogende, maar amper volgroeide schouders van zijn broer.

Acht jaar oud was Collins toen hij met zijn broertjes Ola (2) en Paddy (4) en hun moeder Esther de burgeroorlog in Liberia ontvluchtte. Dan heeft een brein al aardig wat opgeslagen. Hun vader? Op 27-jarige leeftijd vermoord door de rebellen.

Het getraumatiseerde gezin John kwam terecht in een Nederlands asielzoekerscentrum. Daar vandaan werden meer tegenslagen overwonnen tot de man des huizes, Collins dus, via de jeugdopleiding van FC Twente doorbrak en de eerste de beste kans greep op financiële zekerheid.

Gruwelijk
Het was na die transfer naar Fulham dat Ola, hij was een jaar of dertien, in een serie van gesprekken moest vernemen hoe gruwelijk de gebeurtenissen eigenlijk zijn die zich in Liberia nestelden in het geheugen van Collins en zijn moeder.


Ola groeide op in rustiger vaarwater, dat van de Twentse jeugdopleiding waar hij jarenlang optrok met Jurjan Mannes (nu Jong FC Twente) en Thomas Bruns (nu Heracles), volgens insiders twee nuchtere generatiegenoten met wie Ola een drie-eenheid vormde.

Vastigheden
Er ontstonden vastigheden die Ola wellicht mentaal sterk genoeg hebben gemaakt om straks de sprong te maken die zijn broer niet kon maken. Misschien hebben we het wel over de opvolger van Arjen Robben, Ola John wordt op 19 mei pas 20 jaar.

Tja, en de vragen over Collins, wat moet hij ermee? Zijn broer is degene die stormend het pad voor hem effende en, deels ook voor hem, de moeilijkste weg aflegde. Zonder Collins geen Ola in Oranje.

Ik denk dat het goed is om daar de komende tijd af en toe bij stil te staan. In ieder geval beter dan Ola John telkens te vragen naar de bekende weg.

Remco Regterschot / NuSport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties