Ola John grijpt kans en krijgt staande ovatie

Het is vooralsnog een kat en muisspel in de top van de Portugese competitie. FC Porto won vrijdagavond al met 5-0 van Marítimo en overnachtte zodoende alleen op de koppositie. Benfica heeft de regerend landskampioen echter weer achterhaald, want met Ola John in de basis werd zaterdag Vitória Guimaraes met 3-1 verslagen. De van FC Twente overgenomen aanvaller kreeg een staande ovatie van de fans in Estádio da Luz.

Ola John begon net als vorige week tegen Gil Vicente in de basis van Benfica en de geboren Liberiaan maakte indruk. Hij zorgde in de beginfase voor dreiging met enkele fraaie voorzetten vanaf de linkerkant. Toch kwam Benfica nog niet tot grote kansen en Vítoria, dat op de counter loerde, na een halfuur wél. De Braziliaanse middenvelder Marcelo Toscano zag doelman Artur echter uitstekend redden; Benfica ontsnapte.

Acht minuten voor rust kwam de ploeg van Jorge Jesus toch op voorsprong. John soleerde naar binnen en legde de bal panklaar op het hoofd van Óscar Cardozo, die het leer naar de verre hoek stuurde: 1-0.

Vlak na rust kwamen de Arenden middels een strafschop op 2-0. Eduardo Salvio werd in het strafschopgebied uit balans gebracht en Cardozo benutte het buitenkansje voor zijn zesde seizoenstreffer in even zoveel duels.

Benfica had niets meer te duchten van de bezoekers uit Guimarães. Cardozo kopte na een uur net over na een voorzet van Lima, maar in de 67e minuut liep de thuisploeg alsnog uit naar 3-0. Opnieuw stond John aan de basis van de treffer, want hij speelde Cardozo in die vervolgens Lima vrijbaan gaf om de 3-0 in te schieten. De linksbuiten kreeg bij zijn wissel een staande ovatie van de ruim 32.000 toeschouwers in Lissabon. Een smet op de zege was nog wel de rode kaart van André Santos, tien minuten voor tijd.