Connect with us

FC Twente Nieuws

Onderonsje met Douglas en Marcello

Gepubliceerd

op

PASSIE & GRANIET
PSV en FC Twente vertrouwen in topper op Braziliaans fundament

De komst van Romario naar PSV in 1988 was het startsein voor een Braziliaanse invasie in de eredivisie. Geheel in lijn met de creatieve Braziliaanse voetbalcultuur waren het aanvankelijk vooral kwikzilverachtige aanvallers, die de overstap maakten. Bij het huidige kleine contingent Brazilianen in de eredivisie hebben de verdedigers echter de overhand. Bij de competitietopper tussen koploper PSV en de belangrijkste uitdager FC Twente staan morgen met Marcelo (24) en Douglas (25) zelfs twee Braziliaanse defensieleiders in het veld, al heeft laatstgenoemde inmiddels de Nederlandse nationaliteit.

„Het was een gekke ervaring, dat ik bij de kerstvakantie in Brazilië bij de paspoortcontrole in de rij van de buitenlanders moest gaan staan”, vertelt Douglas Franco Teixeira lachend. „Ik vind het nog steeds heel jammer, dat ik niet mee kan naar het EK. Maar er zit niks anders op dan mijn geduld te bewaren en hopen dat de bondscoach me later zal selecteren. De situatie is nu wel duidelijk. Ik kan me volledig op FC Twente concentreren.”

Op het punt van de naturalisatie zal hij nooit in de voetsporen van Douglas treden, bezweert Marcelo Antônio Guedes Filho. „Voor mij is het geen optie om Nederlander te worden. Ik ga nog altijd voor een plek in het Braziliaans elftal. Ik ben ervan overtuigd dat dat in de toekomst mogelijk is als ik hard blijf werken. Een paar jaar geleden maakte ik al eens deel uit van de Braziliaanse selectie onder 20 jaar.”


Marcelo en Douglas zien elkaar vaker dan alleen bij de eredivisiewedstrijden. Marcelo: „Ik ben bevriend met Douglas. We bellen elkaar regelmatig en afgelopen week hebben we samen geluncht en gezellig zitten praten. Douglas is erg gemotiveerd voor de wedstrijd van morgen. Ik ook.”

Beide verdedigers combineren hun imposante fysieke kracht met Zuid-Amerikaans temperament. Douglas: „Als voetballers lijken we wel een beetje op elkaar. Wat ik heel knap vind van Marcelo is, dat hij bijna elk kopduel wint. Door mijn lengte win ik ook veel kopduels, maar hij is in de lucht bijna onverslaanbaar.”

Douglas: „Het grootste verschil is dat ik wat meer meevoetbal dan Marcelo. In Brazilië zijn we het niet gewend dat verdedigers dat doen. Daar moeten we de bal zo snel mogelijk afgeven. In de bijna vijf jaar dat ik hier ben, ben ik inmiddels meer een Nederlandse voetballer geworden. Ook Marcelo ontwikkelt zich op dat gebied. Dit seizoen zie ik hem al meer meevoetballen.”

Marcelo: „Dat gedeelte gaat mij steeds beter af. Douglas is langer in Nederland en daardoor meer gewend aan de cultuur en de Nederlandse speelstijl. Maar ik voel me ook steeds meer op mijn gemak in Eindhoven en zit goed in mijn vel.”

Zowel Marcelo als Douglas heeft inmiddels kennisgemaakt met de kritische Nederlandse volksaard. De PSV-verdediger wordt medeverantwoordelijk gehouden voor het lek achterin bij de Eindhovenaren. PSV heeft al twaalf duels op rij minimaal één tegengoal geïncasseerd. Erg onder de indruk lijkt Marcelo niet van de kritiek en de slechte reeks. „Daar maak ik me geen zorgen over en het houden van de nul is geen obsessie aan het worden. Tegendoelpunten horen bij het voetbal, ook al doen we er natuurlijk alles aan om die te voorkomen.”

Na jarenlang alleen maar positieve kritieken te hebben gekregen, kwam voor Douglas de ommekeer met de rode kaart tegen AZ vorig seizoen. Sindsdien is het een terugkerend thema dat de Braziliaanse Nederlander in het veld vaak te onrustig en emotioneel is, iets wat Douglas bestrijdt. „Ik vind dat ik zeker rustiger ben geworden in mijn spel. Dit seizoen heb ik weinig overtredingen gemaakt en ik heb pas twee gele kaarten gekregen in de competitie en één gele kaart in de Europa League. Ik heb echt geleerd van mijn fouten.”

Naar verwachting is Douglas bezig aan zijn laatste maanden in de eredivisie. „Komende zomer is het in principe het moment voor mij om een stap hogerop te maken. Om mezelf verder te ontwikkelen is het goed voor mij om naar een grotere competitie te gaan. Ik wil er alles aan doen om hier met een titel afscheid te nemen.”

De uitwedstrijd tegen koploper PSV is de eerstvolgende lastige horde op weg naar dat doel. Douglas: „Voor mij is PSV favoriet, want zij hebben heel veel kwaliteit voorin. Met een gelijkspel schieten we allebei niks op, want de concurrentie hijgt ons in de nek. Na de winterstop hebben we een goede serie neergezet. Alleen is het heel jammer dat die nederlaag tegen Heracles ertussen zat. We waren er die avond gewoon even niet. Ikzelf heb misschien wel de slechtste wedstrijd gespeeld in bijna vijf jaar tijd.”

Marcelo weet wat PSV te doen staat. „Deze wedstrijd kan uiteindelijk het verschil maken in de strijd om de landstitel. FC Twente zit ons op de hielen. Het is belangrijk dat we ze op afstand houden. Als we een overwinning boeken, hebben we wat meer lucht. Gezien het thuisvoordeel moeten we gewoon winnen.”

Telegraaf

Reageer op dit artikel

Plaats een reactie

Laatste Nieuws

mats-wieffer-excelsior-rotterdam-2020 mats-wieffer-excelsior-rotterdam-2020
FC Twente Nieuws11 uur ago

Kwakman geniet van Wieffer: “Deze jongen kun je gewoon bij FC Twente neerzetten”

Mats Wieffer doorliep tussen de jaren 2010 en 2018 de jeugdopleiding van FC Twente. Echter wist de middenvelder niet door...

jan-streuer-close-up-2022 jan-streuer-close-up-2022
Eerste elftal12 uur ago

Streuer spreekt doelen uit: “Het zou slecht zijn als we achtste worden”

FC Twente eindigde dit seizoen op een geweldige vierde plek. Hiermee verzekerde het zichzelf van directe plaatsing voor Europees voetbal,...

jeroen-heubach-2021 jeroen-heubach-2021
FC Twente Nieuws12 uur ago

Heubach niet rouwig om degradatie Heracles: “Proost op Heracles”

Oud-FC Twente speler Jeroen Heubach keek zaterdagavond toe hoe Heracles met 3-1 verloor van Excelsior. Doordat het in de heenwedstrijd...

paul-van-der-kraan-trainingscentrum-fc-twente-2020-2021 paul-van-der-kraan-trainingscentrum-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal13 uur ago

Smetje op supportersfeest: “Heeft tot zeer gevaarlijke situaties geleid”

Na een fantastisch seizoen eindigde FC Twente dit seizoen op de vierde plek. Op 4 en 11 augustus spelen de...

supporters-vak-p-zingen-fanatiek-vak-105 supporters-vak-p-zingen-fanatiek-vak-105
Eerste elftal14 uur ago

Twente-supporters vieren degradatie Heracles: “Veilig in de KKD”

Nadat Heracles afgelopen woensdag met 3-0 verloor van Excelsior, was zaterdagavond de opgave zo goed als onmogelijk. Het moest thuis...

FC Twente Nieuws14 uur ago

Video: Gutiérrez maakt wereldgoal van bijna 70(!) meter

Felipe Gutiérrez vertrok medio 2012 van Universidad Católica naar FC Twente. Negen jaar later tekende de middenvelder opnieuw een contract...

limnios-wolfswinkel-twente-grolsch-veste-2021 limnios-wolfswinkel-twente-grolsch-veste-2021
Eerste elftal15 uur ago

Leiding FC Köln over toekomst Limnios: “Moeilijk om hier te spelen”

Dimitrios Limnios was dit seizoen een vaste waarde voor FC Twente. Hij speelde in de competitie 33 wedstrijden waarin hij...

Eerste elftal1 dag ago

Heracles Almelo gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie

Zaterdagavond is het doek gevallen voor de buren uit Almelo. Heracles moest een 3-0 achterstand goedmaken, maar faalde onder het...

fc-twente-vrouwen-kampioen-seizoen-2021-2022 fc-twente-vrouwen-kampioen-seizoen-2021-2022
BREAKING2 dagen ago

KAMPIOENEN! FC Twente (v) pakt achtste landstitel op bezoek bij Ajax

FC Twente Vrouwen is kampioen! De Tukkers waren vorige week al officieus kampioen, maar kreeg de schaal toen nog niet...

gijs-smal-doelpunt-feyenoord-twente-2022-de-kuip gijs-smal-doelpunt-feyenoord-twente-2022-de-kuip
Eerste elftal2 dagen ago

Twee FC Twente-spelers opgenomen in het elftal van de maand mei

Twee spelers van FC Twente zijn opgenomen in het elftal van de maand mei. Het gaat hierbij om Gijs Smal...