Onthutsend zwak FC Twente krijgt in eigen huis pak slaag van Jong Ajax

FC Twente heeft de 1-2 overwinning op bezoek bij Jong AZ geen goed vervolg kunnen geven. In de eigen Grolsch Veste ging de ploeg van trainer Marino Pusic keihard onderuit tegen middenmoter Jong Ajax. Ondanks het feit dat de ploeg al snel op een 1-0 voorsprong kwam, stond er na afloop een even pijnlijke als gênante 2-5 eindstand op het scorebord in het voordeel van Jong Ajax.

De Enschedeërs begonnen uiterst goed aan de wedstrijd en kwamen na zes minuten al op een 1-0 voorsprong. Doelman Dominik Kotarski van Jong Ajax liep te grabbelen, waarna Tom Boere de verdediging onder druk zette en de bal bij Javier Espinosa kreeg. De Spaanse middenvelder benutte dit buitenkansje en schoot de bal keurig binnen.

Na de voorsprong zakte FC Twente terug en leek niets meer te lukken bij de mannen van Pusic. Na enkele waarschuwingsschoten van Jong Ajax was het in de 18de minuut dan eindelijk raak voor de Amsterdammers. Uit een hoekschop van Jong Ajax kon Sven Botman vogelvrij de 1-1 tegen de touwen knikken. Vervolgens ontstond er een open wedstrijd waar in beide ploegen kansen kregen.

Uit een vrije trap van Aitor leek FC Twente zelfs weer op een 2-1 voorsprong te komen, maar de treffer van Cristian Gonzalez werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant was het Jong Ajax dat wel de tweede treffer wist te maken. Na een vloeiende aanval kwam de bal bij rechtsback Sergino Dust terecht en in de zestien faalde verdediger niet en schoot feilloos binnen: 1-2.

Tot overmaat van ramp werd het luttele minuten later nog erger voor FC Twente. Een domme inspeelpass van rechtsback Nacho zorgde ervoor dat Ajax als een warm mes door de boter kon snijden, waarna middenvelder Jurgen Ekkelenkamp met zijn linkerbeen voor de 1-3 tekende.

FC Twente kwam na rust vrij snel met de aansluitingstreffer na een vrije trap van Aitor. De Spanjaard pompte de bal vanaf de zijkant in de zestien en de bal belandde prompt voor de voeten van Peet Bijen, die niet faalde: 2-3. Lang duurde de vreugde aan Twentse zijde overig niet. In de 55ste minuut kreeg Jong Ajax een strafschop toegekend na een lichte overtreding van Wout Brama in de zestien op Noa Lang. Vaclav Cerny benutte die penalty waardoor het verschil weer twee werd: 2-4. Slechts een minuut later werd het ook 2-5, door wederom een treffer van Ekkelenkamp.

Bij de thuisploeg hingen de kopjes op dat moment al en Jong Ajax verzuimde om een zwak FC Twente verder af te straffen. De jongelingen kregen genoeg kansen op de 2-6, maar gescoord werd er niet meer in De Grolsch Veste. Dat de 2-5 de genadeklap bleek voor de Tukkers, was te merken aan de frustratie bij onder meer overtredingen van Aitor, Matthew Smith en Dylan George die allen een gele kaart kregen voor vrij stevige overtredingen.

Het grootste dieptepunt moest nog komen in de slotfase van de wedstrijd. Gonzalez kreeg in de laatste minuten van de wedstrijd de rode kaart van scheidsrechter Clay Ruperti na een keiharde en even gênante tackle. Een extra zwart randje op een avond die voor FC Twente en haar supporters al zwart genoeg was.

Scoreverloop:
6' 1-0 Espinosa
18' 1-1 Botman
38' 1-2 Dest
42' 1-3 Ekkelenkamp
50' 2-3 Bijen
55' 2-4 Cerny (strafschop)
56' 2-5 Ekkelenkamp

Scheidsrechter: Clay Ruperti
Geel: Joël Drommel, Tim Hölscher, Aitor, Matthew Smith, Nacho, Dylan George (FC Twente) Sven Botman (Jong Ajax)
Rood: Cristian Gonzalez

FC Twente: Drommel, Nacho, Bijen, Gonzalez, Maria (68/ Oosterwijk), Brama, Smith, Hölscher, Aitor (77/ George), Boere, Espinosa (61/ Zehknini).

Jong Ajax: Kotarski, Dest, Schuurs, Botman, Bakker, Gravenberch, Eiting (46/ Bijleveld), Ekkelenkamp (82/ Johnsen), Cerny (72/ Nunnely), Danilo, Lang.