FC Twente Nieuws

Onwetendheid rondom privacy sporters: "Trainer kan je buiten de ploeg houden"

Onwetendheid rondom privacy sporters: "Trainer kan je buiten de ploeg houden"

Sinds de invoering van de nieuwe privacywet mogen voetbaltrainers niet meer veel details prijsgeven over de blessures van hun spelers, zo weet Trouw. Hiermee kreeg ook Paul Verhaegh te maken, die vlak na zijn komst bij FC Twente met een 'onbekende' kwetsuur te maken kreeg.

De privacywet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is sinds mei 2018 van kracht. "Ons advies is vooral om een speler zelf te laten vertellen wat voor blessure hij heeft en hoe ernstig het is", vertelt Laurens Korbee, jurist van het FBO (Federatie van Betaald voetbal Organisaties), in gesprek met Trouw. "Zo laat je aan de speler wat hij wel en niet vertelt."

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ziet het als een onprettige ontwikkeling. "Er is sprake van een ­gezagsverhouding. Clubs kunnen spelers ook opdragen om bepaalde dingen te zeggen. Dan kan er druk worden uitgeoefend. Wat gebeurt er als je als speler zegt: ‘Ik doe het niet’? Een trainer kan je dan een lastige jongen vinden en je buiten de ploeg houden."

[google][app]

Op overtreding van de privacywet staan boetes tot wel vier procent van de jaaromzet van een bedrijf. "De gezondheid van sporters vertegenwoordigt hun economische waarde", vervolgt Olfers. "Er is heerst nog veel onwetendheid. Maar we moeten af van het idee dat sporters publiek bezit zijn. Die tijd is geweest. Sporters hebben net zo goed recht op privacy", aldus Olfers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties