Connect with us

Eerste elftal

Open brief aan Bert van Oostveen Burger Belangen Enschede

Gepubliceerd

op

bert-van-oostveen-knvb

Zojuist kregen we de onderstaande brief in onze inbox, geschreven door Niels van den Berg van Burger Belangen Enschede. De fractievoorzitter is bezorgd en schreef een open brief aan KNVB directeur Bert van Oostveen.

Beste Bert,

Op het moment dat het dossier FC Twente bijna de dagelijkse gang van zaken in het stadhuis ging beheersen heb ik er met onze gehele BBE fractie enorm veel tijd aan besteedt om e.e.a. te kunnen begrijpen. Avonden en nachten lang het bestuderen van de juridische, financiële en fiscale adviezen en onderzoeksrapporten die zijn toegevoegd aan het raadsvoorstel m.b.t. de financiële garantstelling. Heel veel telefoontjes gepleegd voor overleg, advies of andere aspecten die met dit dossier te maken hebben en dat alles omdat je als raadslid de morele verplichting voelt en hebt dat je je op alle fronten ingelezen moet hebben. Deze FC Twente stukken zijn talrijk en omvangrijk en gingen zo de diepte in dat het veel energie gekost heeft voor vele raadsleden om er kennis van te nemen. Evenveel energie hebben de ambtenaren en het college van B&W erin gestoken om een verantwoord Raadsvoorstel op te stellen. Ook hebben we meermaals gesproken met verschillende betrokken instanties en personen zoals bestuurders van FC Twente, de supportersverenigingen, verschillende adviseurs en de onderzoeker de heer Knuppe.

Uiteindelijk is er gewikt en gewogen en hebben we met onze fractie een weloverwogen besluit genomen m.b.t. de garantstelling. Volksvertegenwoordiging in de breedste zin van het woord, want het gaat immers om gemeenschapsgeld enerzijds en toch ook sociaal maatschappelijke belangen anderzijds. Daarin was en is er ook enige verdeeldheid onder de Enschedese bevolking.

Bert en overige KNVB consorten, onze BBE fractie heeft uiteindelijk besloten om groen licht te geven, dat hebben wij gedaan op basis van een raadsvoorstel waarin alle (32) eisen gesteld door de licentiecommissie zijn ondervangen. Dit tegelijkertijd tegen een zeer klein risico, zeer zeker wanneer je bij dat risico een vergelijking trekt bij het scenario van “niet garant staan door de gemeente”. In dat scenario zouden er zeer waarschijnlijk per direct ca. 17 miljoen euro gemeenschapsgeld als verloren kunnen worden beschouwd. Al de door jullie geëiste stukken zijn door FC Twente geheel compleet en op tijd in Zeist aangeleverd en de licentiecommissie heeft haar bevindingen c.q. advies kenbaar gemaakt bij jou Bert. En vervolgens meent de KNVB dan plotsklaps maar om de regels overboord te moeten gooien en marchandeert en regisseert vervolgens naar eigen inzicht.

Tot slot Bert, ik voel mij als Enschedeër, maar bovenal als integer volksvertegenwoordiger van de gemeente Enschede door deze handelswijze door jullie in de maling genomen, gepiepeld, en niet serieus genomen. Maandag a.s. ben ik voornemens om zeer waarschijnlijk samen met een aantal andere Enschedese raadsfracties een afspraak te maken voor een gesprek bij jullie op kantoor in Zeist. Ik hoop en verwacht dat jij mij en mijn collega’s tijdens dat gesprek goed uit kunt leggen waarom je ons zo enorm om de tuin hebt geleid. Of stel jij ons voor volgende week nog gerust door te stellen dat het allemaal toch een mislukte grap was uit de categorie “met verlengsnoer”?

Niels van den Berg

28 Reacties

Plaats een reactie

28 Reacties

 1. Mary

  Volgens mij is de brief aan de verkeerde persoon gericht, de licentiecommissie heeft dit besluit genomen, niet Bert van Oostveen. En iedereen heeft het steeds over het nieuwe Twente alsof er een nieuwe club is…. Dan neem ik aan dat de eerdere leningen en garantstellingen aan het oude FC Twente nu van de baan zijn?

  En het nieuwe Twente zal dan toch ook op tijd een licentie hebben aangevraagd? Of bedoelt men gewoon nieuwe bestuurders bij dezelfde club en moeten die bestuurders ook gewoon de consequenties aanvaarden van de fouten van hun voorgangers? Niet leuk dat snapt iedereen maar he begint natuurlijk niet met een schone lei…

  21 mei 2016

  • jeu de voel

   Mensen kunnen altijd alles naar hun hand draaien, begrijpend lezen kan ook helpen.

   22 mei 2016

 2. Hood

  Zeer subjectief en emotioneel stuk. Waarschijnlijk van een ‘volksvertegenwoordiger’ welke iets teveel supporter is. Samenvattend; de knvb is niet de dader, dat zijn jullie helemaal zelf. De soep is in ENSCHEDE te heet gekookt. Vreten zal je hem.

  21 mei 2016

  • Rbok

   Dus jij wil fc twente opheffen?

   21 mei 2016

  • Jij zult wel uit het westen komen zo te horen
   Ga lekker bij jou eigen club zeuren klijn kind
   En laat de grote mensen dat maar uizoeken
   Want broeke poepers als jij bent horen hier niet thuis

   21 mei 2016

  • Luc

   Frederik; klijn?? broeke poepers als jij bent???
   Als tukker voel ik verregaande plaatsvervangende schaamte door mensen zoals jou.
   Waar jij bij thuis hoort wil ik absoluut niet bij horen. Schaam je!

   21 mei 2016

 3. Dre

  Hoor nergens het gene waar het om gaat. Laat ik voor opstellen wat er gebeurt mss niet goed. Maar rbc wageningen en tal van andere verenigingen wel overal weg gezet Maar meneer munsterman heeft gewoon zijn vereniging zoals hij het zegt gewoon verpest in alles. Jmmr

  20 mei 2016

  • jeu de voel

   Waarom die verenigingen wel zijn weggezet staat te lezen op de site van de knvb.

   22 mei 2016

 4. Karel

  Laat Twente d’r nu maar voor boeten t is echt rechtvaardig om ze terug te zetten

  20 mei 2016

  • Tukkerpower

   Eikel !!!!!!!!!!!!!!!!!

   20 mei 2016

  • Bas

   Vertel is waarom het precies rechtvaardig is? Twente is een nieuwe club met hardwerkende mensen en nog belangrijker, eerlijke mensen. Deze mensen hebben bergen met werk verzet om de rotzooi van een ander op te ruimen. Alles om ervoor te zorgen dat FC Twente in de eredivisie bleef. De KNVB had dat ook toegezegd als aan alle eisen werd voldaan, wat is gebeurd. Daarom vraag ik: Is het rechtvaardig om je eigen uitspraken volledig te negeren en mensen die vreselijk hard gewerkt hebben een flinke trap na te geven of misschien zelfs wel de doosteek? Lijkt me toch niet…

   20 mei 2016

 5. Lisette Borkens

  Geweldig Niels mag ik mee naar de KNVB volgende week.

  20 mei 2016

 6. Ed

  Mooie emotioneel brief, Maar meneer de Volksvertegenwoordiger , waarom heeft FC Twente andere clubs jaren lang om de tuin geleid en willen ze nu niet een niveau lager gaan spelen en schone lei maken? Jullie geven een garantie af en ze kunnen alles netjes terug betalen.De club valt niet om. Jullie bekijken alles alleen maar uit jullie eigen perspectief maar niet uit de ogen van de gedupeerde die een straf eisen die pas bij de misdaad. Van een Volksvertegenwoordiger had ik meer verwacht dan recht achter een misdadiger te staan die vraagt om niet gestraft te worden voor een ernstig misdrijf : oplichten van de maatschappij. Een schaamwerkende vertoning. En dat van een gemeente raadslid.

  20 mei 2016

  • dick

   Ed hier is het woord misdadiger ernstig misplaatst… Twente hoeft haar handen niet in onschuld te wassen… ja zij heeft fouten gemaakt… maar wat er nu gebeurt is buitenproportioneel. .. FC Twente is méér dan alleen 3 bestuursleden… en deze straf wordt nooit zo erg gevoeld door de verantwoordelijke mensen dan door iedereen die bij deze club betrokken is waaronder natuurljjk de supporters… Ook vraag ik mij ten zeerste af of uiteindelijk zal blijken dat FCT de enige club was die er een zooitje van heeft gemaakt… ik twijfel daar heel erg aan…

   20 mei 2016

  • Ed is twente nog niet genoeg gestraft in jou ogen of weet je niet wat ze allemaal aan straffen hebben gehad??je lijkt wel een vriendje van oostveen

   20 mei 2016

  • Leon

   Blijkbaar heeft fc twente uitgaven niet in het juiste verslagjaar verantwoord. Dat is natuurlijk niet juist! Als fc twente de waarde van spelers hoger hab gewaardeerd, was er dan niets aan de hand geweest? Als nu blijkt dat fct de spelers te laag gewaardeerd heeft, is er dan nog steeds sprake van een financieel ongezonde situatie? Of moet daarvoor het stadion, grond of parkeerplaatsen voor verkocht worden aan de gemeente zoals andere clubs doen? Deze straf van knvb is buitenproportioneel. Het intrekken van de licentie heeft mijn inziens zeer waarschijnlijk een faillissement tot gevolg. Met 10tallen miljoenen schade tot gevolg. Dan ook andere clubs die bedragen niet in het juiste verslagjaar hebben verantwoord ook de licentie intrekken. Dus nu alle clubs grondig doorlichten.

   20 mei 2016

  • Beste Ed, op jou mening zit hier niemand te wachten. Geheel misplaatst. In de eerste plaatst zijn er geen misdadigers in het spel, wel een paar zieke oud bestuurders die deze risico,s hebben genomen voor het grote ik gevoel. Deze heren zouden misschien bestraft moeten worden. Maar dan zijn er heel veel in Nederland die moeten worden bestraft. Jij vergeet dat Twente een nieuw bestuur heeft en dat dit nieuwe bestuur moest voldoen aan een voorstel gedaan door die zelfde licentie commissie. Dat waren zware eisen en daarvoor is heel veel werk verzet door heel veel mensen. Mensen met een goed hart en vrij van misdaad genen. Die eisen zijn allemaal positief afgedekt en ingediend. Ook is FC Twente hiervoor al heel veel gestraft, buiten proportioneel zelfs. Je vergeet ook dat er duizenden supporters mee worden getroffen. Vooral jeugd. Het is goed en een plicht dat de gemeente ook meedenkt als sociaal belang en tevens moet ook de gemeente het geld wat erin is gestoken terugbetaald hebben. Bij een faillissement is dus niemand gebaat. Daarom is er zoals gezegd keihard gewerkt met vele partijen. Ik had nog kunnen begrijpen als de licentiecommissie lees KNVB vooraf deze straf had gegeven maar niet nu na maanden van hard werken door al die partijen. Door dat harde werken is er voldaan aan al die onmogelijke eisen die gesteld zijn. De gemeente heeft dus alle recht zo een brief te schrijven. En ook Fc Twente heeft het volste recht om naar de rechter te stappen. Als er gestraft moet worden niet de club maar personen! Alhoewel ik nog steeds zeg dat het geen misdadigers zijn.

   21 mei 2016

 7. Tukkerpower

  Het is een mooie brief maar iemand die zo’n plaat voor zijn gladde kop heeft als onze Bert van Oostveen zal moeilijk te overtuigen zijn van zijn ongelijk. Iedere zichzelf respecterende voorzitter had al lang zijn positie ter beschikking gesteld na het debacel met Hidding en Blind en het daardoor mislopen van het E.K. Niet onze Bert, Bert is onfeilbaar en vergeet niet hij had de lijkkist voor Twente al maanden geleden besteld.

  20 mei 2016

 8. Ivan

  De indruk bestaat inderdaad dat Bert van Oostveen de huidige beslissing maanden geleden al heeft genomen. Toen verklaarde hij Twente al dood en begraven. Iedereen die de laatste maanden keihard heeft gewerkt om Twente te redden heeft zinloos werk gedaan, want de beslissing was al genomen.
  Maar een iets andere variant is ook mogelijk. En nog doortrapter.Door Twente een zogenaamde handreiking te bieden en niet de licentie te ontnemen maar ‘slechts’ te laten degraderen, wist Oostveen dat dit door de rechter ongeldig verklaard zou worden. Waarna hij kan zeggen: ‘we boden Twente een uitweg, maar die handreiking wilden ze niet. Nu hebben we geen andere keuze dan Twente de licentie te ontnemen’.
  Vergeleken met van Oostveen is Blatter een heilige. Platini ook. En iedereen laat hem met zijn spelletjes zijn gang gaan.

  20 mei 2016

 9. Jan

  super brief Niels respect laat de KNVB zich nou maar eens drukker maken om een goede trainer te krijgen voor het Nederlands elftal dat zij nu niet zijn geplaats zijn kost de economie nu klauwen vol met geld en laat de KNVB zich nou maar eens drukker maken om de jeugd opleidingen waar fc Twente zich ook altijd al goed voor heeft ingezet.
  moet je zien wie er allemaal groot zijn geworden bij fc Twente de van de Kerkhofjes, Piet Schrijvers, arnold en/of gerry muren en niet te vergeten Ronald de Boer enz. enz. allemaal goede voetballers maar die Oostveen (schaam je) wil groot worden over de rug van Twente!!!!!!!!!

  20 mei 2016

 10. Niels,

  Een geweldig geschreven stuk aan Bert. Ik vraag me inderdaad ook af of alle mensen, die Twente een warm hart toedragen en hier heel veel energie in hebben gestoken, het niet allemaal voor niets hebben gedaan. Volgens mij wist Bertje een half jaar geleden al hoe dit af zou lopen. Iedereen is belazerd en alles is voor niets geweest.

  Dus opgeven nu is geen optie. De hele regio moet zich verenigen en als 1 man achter de club gaan staan. Reken er op, dat er vanaf nu iets gaat gebeuren wat niemand had voorzien. De Noaberschaft zal zich nu tonen en laten zien in welke streek we hier leven en wat we voor elkaar over hebben. Dit gaat heel groots worden.

  Ik hoop, dat er vanavond heel veel supporters zijn in Zwolle om de dames aan te moedigen! Dames heel veel succes en pak de titel vanavond!

  Gr. Peter

  20 mei 2016

 11. J kries

  Wordt er bij de knvb het geld wel juist besteed of blijft er daar veel aan de strijkstok hangen
  Wordt mischien een tijd de knvb door te lichten!

  Niels alle respect

  20 mei 2016

 12. Bam

  Mis nog altijd een belangrijk punt.
  Is de KNVB ook niet ingebreke gebleven door geen of geen goede contole uit te voeren?
  Ten eerste een stuk aanleveren dat op papier goed in elkaar steekt is altijd mogelijk.
  Als je dan merkt dat er onjuist heden zijn die in de media boven water komen, en notabene plaats je als KNVB deze club al enkele jaren in catagorie 1 dan zou je als KNVB toch eenkeer zelf contole moeten uitvoeren?
  Kijk dat ar fouten zijn gemaakt door het oude bestuur is duidelijk, maar er was ook geen goede contole
  vanuit de KNVB.
  Daar hoor ik niets over.
  Het lijken de banken wel, nu de gewone man met alle regels opzadelen terwijl ze zelf er een grote puinhoop van hebben gemaakt.
  #bordvoordekop

  20 mei 2016

  • wim

   Beste bam,
   ik neem toch aan dat de aangeleverde stukken door een accountant zijn gecontroleerd, die zijn blijkbaar ook belazeNet zoals de belastingdienst.
   buiten het feit dat blijkbaar afgelopen december ook geen volledige opening van zaken is gegeven

   20 mei 2016

  • Bam

   Beste wim,
   Waarom hebben we dan een Systeem bij de KNVB als de accountant dit volgens jou al doet?

   20 mei 2016

  • wim

   Beste bam,
   Het systeem is, dat een BVO door een accountant van een goedkeurende verklaring voorziene jaarrekenin g
   instuurt. Op basis daarvan neemt de licentiecommissie een beslissing.
   Als je als club een jaarrekening inzendt, waaruit blijkt dat je verlies draait, hoeft dat geen consekwenties te hebben, als de jaarrekening klopt.
   De KNVB gaat dus niet op voorhand alle jaarrekeningen zelf controleren, maar gaan af op de betrouwbaarheid van de club en de deskundigheid van de accountant.
   Hetzelfde eigenlijk als bij een beursgenoterde onderneming, daar gaan de aandeelhouders en schuldenaren ook uit van de verklaring van de accountant.
   En datzelfde doet de belastingdienst,, TOT via wat dan weg dan ook, er geluiden en signalen komen dat de boel wordt belazerd.

   20 mei 2016

  • wim

   daar bovenop zit er ook nog een Raad van Commissarissen die een controleplicht hebben op het doen en laten van de directie. Daar is blijkbaar ook het een en ander misgegaan en let wel, als commissaris heb je een PLICHT

   20 mei 2016

 13. Rastukker

  Dit is Super.Respect Niels!

  20 mei 2016

Laatste Nieuws

gijs-smal-twente-cambuur-2022 gijs-smal-twente-cambuur-2022
Eerste elftal15 uur ago

Vrees voor vertrek Smal: “Als hij dat al gaat doen”

Met Joshua Brenet en Gijs Smal heeft FC Twente twee levensgevaarlijke aanvallende backs binnen de selectie. Beide spelers zijn vaak...

grolsch-veste-stadion-enschede-fisheye-2022 grolsch-veste-stadion-enschede-fisheye-2022
Eerste elftal20 uur ago

Finaleronde Nations League definitief naar de Grolsch Veste

In de zomer van 2023 worden de finales van de Nations League afgewerkt in Nederland. Nederland, Spanje, Italië en Kroatië...

erik-ten-hag-manchester-united-2022 erik-ten-hag-manchester-united-2022
Eerste elftal20 uur ago

Ten Hag duikt op bij reünie FC Twente: “Je voelt dat hij een Twente-hart heeft”

Erik ten Hag was recentelijk bij een reünie van FC Twente. Dat meldt voormalig FC Twente-trainer Jan van Staa die...

joran-pot-hoofdtrainer-fc-twente-vrouwen-2022 joran-pot-hoofdtrainer-fc-twente-vrouwen-2022
FC Twente Nieuws22 uur ago

Pot enthousiast na overwinning op Ajax Vrouwen: “Dit is waarom je op voetbal zit”

FC Twente Vrouwen won zondag de kraker in De Grolsch Veste van titelconcurrent Ajax met 3-1. De doelpunten namens de...

daphne-van-domselaar-fc-twente-vrouwen-ajax-super-cup-de-grolsch-veste daphne-van-domselaar-fc-twente-vrouwen-ajax-super-cup-de-grolsch-veste
FC Twente Nieuws23 uur ago

“Daar wil ik de supporters nog graag voor bedanken”

FC Twente Vrouwen wist zondag de topper van Ajax te winnen onder toezicht oog van duizenden supporters. In De Grolsch...

grolsch-veste-hoofdingang-overdag grolsch-veste-hoofdingang-overdag
Eerste elftal1 dag ago

Meld je binnenkort aan voor de gratis stadiontour tijdens de FC Twente-Wintermarkt

Op zaterdag 10 december organiseert FC Twente een Wintermarkt bij De Grolsch Veste, met aansluitend de oefenwedstrijd tegen Sparta Rotterdam....

joshua-brenet-twente-vitesse-doelpunt-juichen-grolsch-veste-2022 joshua-brenet-twente-vitesse-doelpunt-juichen-grolsch-veste-2022
Eerste elftal1 dag ago

Brenet, de geweldige aanvallende back in de minst gepasseerde verdediging van Nederland

Bij FC Twente vallen de vleugelverdedigers dit seizoen heel erg op. Joshua Brenet en Gijs Smal zorgen bijna wekelijks voor...

kik-pierie-fc-twente-grolsch-veste-2020-2021 kik-pierie-fc-twente-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Pierie mag op zoek naar nieuwe club na overleg met Ajax

Kik Pierie mag op zoek naar een nieuwe club. De centrale verdediger werd in 2019 voor maar liefst vijf miljoen...

ron-jans-psv-twente-eindhoven-2020-2021 ron-jans-psv-twente-eindhoven-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

‘ESPN dreigt eredivisie-uitzendrechten kwijt te raken, opvallende geīnteresseerden’

Sinds 1 januari 2021 worden alle eredivisiewedstrijden uitgezonden door ESPN. Het zou echter zomaar eens kunnen dat dit vanaf medio...

conny-helder-minister-voor-langdurige-zorg-en-sport-kamervragen conny-helder-minister-voor-langdurige-zorg-en-sport-kamervragen
Eerste elftal1 dag ago

Minister reageert op Kamervragen over homospreekkoren in De Grolsch Veste

Tijdens het duel FC Twente – FC Groningen (3-0) klonk het lied ‘Het zijn de homo’s, ja de homo’s, het...