Opgeleefde Smal strooide met keypasses en tackles tegen FC Groningen

Gijs Smal werd afgelopen zomer naar FC Twente gehaald als de beoogde nieuwe linksback van FC Twente. Echter had niemand rekening gehouden met de stormachtige ontwikkeling van Jayden Oosterwolde. Het was de jongeling die bij aanvang van het huidige seizoen de eerste keus werd van Ron Jans.

Smal moest het de eerste negen wedstrijden doen met slechts vijf invalbeurten. Tijdens zijn eerste invalbeurt gaf hij direct een assist uit een corner, maar verdedigend was het in die wedstrijden allemaal zeer onzeker. Na de eerste hamstringblessure van Oosterwolde startte hij drie keer in de basis. Hij won uit bij Ajax, maar tijdens de laatste basisplek tegen AZ ging het verdedigend weer mis en werd hij al in de rust naar de kant gehaald.

Afgelopen weekend mocht hij opnieuw aan de aftrap verschijnen omdat Oosterwolde tegen Ajax opnieuw een hamstringblessure had opgelopen. Een kans die hij met beide handen aangreep want de 23-jarige back speelde een prima wedstrijd. Zowel verdedigend als aanvallend.

Het was Smal die de assist gaf bij de 1-0 van FC Twente. Als hij speelt dan is hij de man die standaard de corners neemt van beide kanten. Naast de assist gaf hij maar liefst drie keer een keypass, een pass waarmee hij een medespeler in scoringspositie bracht. Wordt een keypass afgerond dan wordt deze omgezet tot een assist. Geen enkele speler op het veld gaf zondag meer keypasses dan Smal.

Verdedigend stond hij ook zijn mannetje want na afloop had Smal met vijf stuks het meeste aantal succesvolle tackles op zijn naam staan. Op basis van de statistieken was hij zelfs beste man op het veld. Smal scoorde een 7,9, een tiende meer dan de linksback van Groningen die ook een goede wedstrijd speelde. Gudmundsson kreeg op basis van de statistieken een 7,8.

Van de tot nu toe zeventien gespeelde eredivisiewedstrijden kwam Smal tien keer in actie. Vier keer als basisspeler en zes keer als invaller. Met 481 minuten speelde hij gemiddeld 48 minuten per wedstrijd. Hij scoorde nog niet, maar leverde wel twee assists. Eentje minder dan Oosterwolde die dit seizoen 1047 minuten in actie kwam. Hij leverde drie assists en scoorde één keer.