Connect with us

FC Twente Nieuws

Oproep Vak P: Geen vuurwerk meer op de tribune

Gepubliceerd

op

Enige tijd geleden is de club een gesprek aangegaan met Het Bestuur van VAK P, de aanleiding van dit gesprek was de boete die opgelegd was door de KNVB voor de vele fakkels die werden afgestoken tijdens de wedstrijd tegen NEC in februari 2011.

In totaliteit is er nu € 90.000 euro aan boetes opgelegd door de KNVB en de UEFA, en hangt een wedstrijd zonder publiek als voorwaardelijke straf boven ons hoofd.

De club zit dus met een probleem, de KNVB die exorbitant hoge boetes oplegt en zich dusdanig onredelijk en autoritair opstelt tegen clubs waarvan hun vinden dat de fans de fout in gaan, dat zelfs het aantekenen van beroep al een reden is op zonder gehoord te worden de boete direct te verhogen.

Aan de ander kant staat VAK-P, een supportersvereniging die de club al meer dan 20 jaar steunt in goede en in slechte tijden, de bedenkers en regisseurs van de mooiste en uitgebreidste sfeeracties van Nederland en misschien wel tot de top van Europa behoord als het gaat om het maken van sfeer en het imponeren van de tegenstanders. Sfeeracties die de club geen wind eieren hebben gelegd.

Door het stadion heen zijn er in diverse ruimtes afbeeldingen te zien van deze sfeeracties met vuurwerk, de fanshop verkoopt of heeft verkocht, posters, kalenders en allerlei andere prullaria waarop deze sfeeracties zijn of waren afgebeeld.

Er zijn genoeg bladen en promotie materiaal uitgebracht door de club waarop sfeeracties met vuurwerk staan afgebeeld, om nog maar niet te spreken van sponsoren die in hun eigen bedrijfspromotie gebruik maken van afbeeldingen van onze sfeeracties, een grote foto, de bedrijfsnaam en groot daaronder “supporter van FC Twente “ is dan vaak het onoriginele ontwerp wat ze bedenken.

Het is zelfs niet ondenkbaar dat er wedstrijden zijn gewonnen doordat de tegenstanders dusdanig onder de indruk waren van de 12e man in de Hel van Enschede.

Het is lastig om het in geld uit te drukken wat die sfeeracties nou eigenlijk waard zijn, maar het is een feit dat wij als VAK-P met onze unieke en creatieve manier van het organiseren en bedenken van sfeeracties de club veel aanzien hebben gegeven niet alleen in Nederland maar ook in Europa.

Als VAK-P zijde zijn wij compleet onafhankelijk, wij betalen de sfeeracties zelf, wij bedenken ze zelf en wij voeren ze zelf uit, wij hebben tot op heden nog nooit van iemand geaccepteerd dat ze invloed willen uitoefenen op de manier waarop wij onze club willen steunen en invulling willen geven aan onze sfeeracties. Sterker nog als na deze concessie wij nog meer beperkt worden in de vrijheid die onze Ultras nodig hebben om een sfeeractie in te vullen, dan stoppen we er simpelweg mee.

Gelukkig hebben we al jarenlang een goed contact met de club, ze geven ons inzicht in de problemen die onze acties met zich meebrengen en inzicht in de manier waarop de KNVB dit soort zaken afhandelt.

Door dit goede contact en de overleggen die over dit onderwerp gevoerd zijn, hebben wij ook niet het gevoel dat de club hierop uit is, ze zijn ons dankbaar voor onze steun en de tijd en energie die wij allemaal vrijwillig steken in de club, maar hebben ons wel gevraagd mee te denken over een oplossing voor dit probleem.

We zijn gezamenlijk tot een compromis gekomen, en die luid als volgt : de club gaat een evenementen vergunning aanvragen bij de provincie, hierdoor kunnen wij als wij dat nodig achten georganiseerd vuurwerk implementeren in onze sfeeractie.

Dit zal inhouden dat wij als VAK-P alleen nog vuurwerk aan de hekken vast maken en dan gecontroleerd tot ontbranding brengen.

Ondanks dat we VAK-P zijn en het liefst voetbal op een andere manier beleven dan nu vaak het geval is, zijn we ook allemaal fans van FC Twente, en daarom roepen wij op aan onze achterban om dus geen vuurwerk meer af te steken op de tribunes en dus zodoende de club niet meer financieel te schaden.

Wij denken zo tot een redelijke oplossing te zijn gekomen voor dit probleem, een probleem wat zich in elk stadion van Nederland voordoet.

Wij zijn alleen van mening dat clubs in de eredivisie niet de fans moeten straffen die vuurwerk gebruiken tijdens een sfeeractie, een actie die weken zo niet soms maanden van voorbereidingen kent, en alleen gedaan wordt om de club te steunen.

Wij zijn van mening dat de clubs gezamenlijk een vuist moeten maken tegen de KNVB, en die vuist bij Bert van Oostveen, de directeur van de KNVB op tafel moeten slaan, de boetes en straffen staan tot geen enkele verhouding in vergelijking tot overtredingen buiten de stadions?

de macht ligt niet bij de KNVB de macht ligt bij de clubs gezamenlijk !!!

VAK-P

Reageer op dit artikel

Plaats een reactie

Laatste Nieuws

Eerste elftal13 uur ago

Goede hoop op behoud Vlap, Limnios, Brenet én Ugalde bij FC Twente

Jan Streuer is druk bezig met het samenstellen van een nieuwe selectie voor het komende seizoen. Op 15 juni staat...

degradatiespook-heracles-twente-2018-almelo degradatiespook-heracles-twente-2018-almelo
Columns13 uur ago

Column: Schadenfreude & Karma

Heracles Almelo staat op het randje van degraderen. Die pijn gun ik normaliter geen enkele supporter. Echter, het leedvermaak was...

Casparij-fc-twente-vrouwen Casparij-fc-twente-vrouwen
FC Twente Nieuws15 uur ago

“Zolang de schaal niet binnen is, rekenen we ons niet rijk”

Afgelopen zaterdag was FC Twente Vrouwen in de Grolsch Veste met 3-0 te sterk voor PSV. Door de overwinning kan...

feyenoord-fc-twente-supporters-corona-de-kuip-2020 feyenoord-fc-twente-supporters-corona-de-kuip-2020
FC Twente Nieuws15 uur ago

Keiharde kritiek op niveauloze Feyenoord-fans: “90 minuten vuurwerkgeluiden”

FC Twente kende afgelopen zondag een prima afsluiting van het seizoen. De ploeg had plek vier al veiliggesteld, maar verzaakte...

jan-streuer-technisch-directeur-fc-twente-2021 jan-streuer-technisch-directeur-fc-twente-2021
Eerste elftal16 uur ago

Streuer hoeft geen gesprek met Ulderink: “Vinden wel een nieuwe trainer”

Jan Streuer heeft een hele wrange nasmaak overgehouden aan de abrupt beëindigde samenwerking met Andries Ulderink. De assistent-trainer vroeg afgelopen...

fc-twente-vrouwen-kampioen-seizoen-2020-2021 fc-twente-vrouwen-kampioen-seizoen-2020-2021
FC Twente Nieuws17 uur ago

Van Es op haar hoede: “Niet denken dat 10-0 onmogelijk is”

Vrijdagavond staat voor FC Twente Vrouwen de laatste en allesbeslissende wedstrijd van het seizoen 2021-2022 op het programma. Met drie...

jahnoah-markelo-fc-twente-grolsch-veste-oefenwedstrijd-2021 jahnoah-markelo-fc-twente-grolsch-veste-oefenwedstrijd-2021
Eerste elftal18 uur ago

Markelo vindt 11 dagen na vertrek bij FC Twente nieuwe werkgever

Op 8 mei maakte FC Twente bekend dat het contract met aanvaller Jahnoah Markelo was verscheurd. De jongeling mocht eerder...

piet-keur-spitsentrainer-az-alkmaar piet-keur-spitsentrainer-az-alkmaar
Eerste elftal19 uur ago

Terug in de tijd: | Piet (Li)Keur: Tweevoudig clubtopscorer van FC Twente

In deze editie van Terug in de Tijd staat Piet Keur, geboren te Zandvoort op 20 december 1961, centraal. Hij...

jan-smit-heracles-erve-asito jan-smit-heracles-erve-asito
Eerste elftal21 uur ago

Jan Smit uit kritiek op bestuur Heracles na pijnlijke nederlaag tegen Excelsior

Heracles Almelo staat sinds woensdagavond met één been in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg verloor in de heenwedstrijd van...

van-overeem-zerrouki-maher-utrecht-twente-2021-2022 van-overeem-zerrouki-maher-utrecht-twente-2021-2022
Eerste elftal21 uur ago

Ervaren middenvelder Van Overeem transfervrij op te pikken

Afgelopen zomer werd de naam van FC Utrecht-middenvelder Joris Van Overeem diverse keren gelinkt aan FC Twente. De 27-jarige speler...