Oranje Leeuwinnen WK-finalist na worsteling tegen Zweden

Het is de Oranje Leeuwinnen gelukt om woensdagavond de finale van het WK in Frankrijk te bereiken. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman had wel een verlenging nodig om zich te ontdoen van Zweden. In de eerste helft van de verlenging was het Jackie Groenen die de 1-0 tegen de touwen joeg. Dit was de enige treffer gedurende 120 minuten.

Wiegman voerde in de opstelling tegen Zweden één wijziging door: Shanice van de Sanden, die een tegenvallend WK kent, werd gepasseerd ten faveure van Lineth Beerensteyn. In de openingsfase was het nogal afwachtend, al kwamen de Oranje Vrouwen in de openingsfase bij een aantal hachelijke momenten goed weg. Zweden nam het initiatief over en kreeg enkele kansen, waarbij Sari van Veenendaal goed redding bracht.

Bij aanvang van de tweede helft verscheen Lieke Martens, die teveel last had van haar teen, vervangen door voormalig FC Twente-speelster Jill Roord. Veel hielp het niet, want Zweden kreeg kort na rust de grootste kans van de wedstrijd. Slordig balverlies van Dominique Bloodworth zorgde voor een hachelijk moment, maar ze kon het zelf corrigeren.

In de 56ste minuut was Zweden ontzettend dicht bij de openingsgoal, nadat Nilla Fischer via de vingertoppen van Van Veenendaal op de paal schoot. Vivianne Miedema kreeg uit een corner van Sherida Spitse de uitgelezen kans om de Leeuwinnen op voorsprong te brengen, haar kopbal spatte echter uiteen op de lat.

De laatste minuten van de wedstrijd stonden vooral in het teken van speldenprikjes. Beide ploegen waren niet bij machte om dermate door te drukken. Zodoende moest er verlengd worden.

De Oranje Vrouwen namen direct het initiatief in de verlenging en in de 100ste minuut was het eindelijk raak voor de Leeuwinnen. Groenen kreeg via de combinatie de bal aangespeeld en schoot vanaf randje zestien raak: 1-0.

[google][app]

Oranje kreeg enkele kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar verzuimde dit. De grootste kans was nog voor Van de Sanden, maar oog in oog met de Zweedse doelvrouw Hedvig Lindahl punterde de voormalig FC Twente-speelster naast.

De 1-0 overwinning betekent dat de Oranje Leeuwinnen voor het eerst in de historie de finale van het WK hebben behaald, terwijl dit pas de tweede deelname aan het WK is. Zondag wacht in Lyon de Verenigde Staten, dat de regerend wereldkampioen is. De Amerikanen versloegen dinsdagavond in de andere halve finale Engeland met 1-2. De finale begint om 17.00 uur.