Oud-spelers FC Twente

Janko waarschuwt Nederlands elftal voor Oostenrijk

Janko waarschuwt Nederlands elftal voor Oostenrijk

Marc Janko speelde in zijn carrière maar liefst 70 interlands voor Oostenrijk. Hierin was de oud-spits van FC Twente 28 keer trefzeker. De laatste jaren moet Janko toekijken hoe zijn land het doet. Op het EK in 2021 speelde Oostenrijk al tegen Nederland en dat is nu weer het geval. Destijds werd het 2-0 voor Oranje. Janko verwacht dat het nu lastiger gaat worden voor het Nederlands elftal.

Janko analyseert het Oostenrijkse elftal, maar wil er niet te veel over kwijt. "Ik weet eigenlijk niet of ik nog meer moet vertellen, want ik wil jullie vooraf niet wijzer maken dan jullie al zijn. Ik wil niet in mijn eigen land bekend staan als een soort spion, haha", zegt hij in gesprek met Voetbal International. "Ik zal je na de wedstrijd in Berlijn uitgebreid vertellen hoe je Oostenrijk kunt verslaan, als dat jullie niet is gelukt. De kracht van ons team zit ‘m vooral in het collectief."

"Toen de EK-loting plaatsvond dacht ik: oh man, dit wordt heel zwaar. En nu missen we ook nog David Alaba en Xaver Schlager, van RB Leipzig, door blessures. David is onze belangrijkste speler en Xaver is het kloppende hart op het middenveld. Het wordt heel moeilijk om hun afwezigheid goed op te kunnen vangen."

Toch geeft Janko een hint, wat tegelijkertijd ook een waarschuwing is, aan Oranje. "Sinds de komst van Ralf Rangnick als bondscoach zetten we heel hoog druk op de helft van de tegenstander. Zo hebben we ook Duitsland verslagen, eind vorig jaar. En Turkije dit jaar met 6-1 omver geblazen. Ik zou Oranje willen adviseren de bal achterin niet rustig rond laten gaan. Als het druk zetten niet goed werkt, dan heeft dit Oostenrijk de kwaliteiten om terug te zakken en compact te staan. We hebben een team dat heel moeilijk te verslaan is. Met Rangnick is er niet alleen attractief Red Bull-voetbal in gekomen, maar ook een teamspirit."

Op dinsdag 25 juni is Janko erbij in Berlijn, als Nederland en Oostenrijk het tegen elkaar opnemen. "Ik word die dag 41, dus hopelijk wordt het een extra speciale verjaardag. Misschien dat ik de Oostenrijkse selectie vooraf even opzoek in het hotel. Er zitten veel oude bekenden van mij. Rangnick, maar ook Alaba, die bij de ploeg blijft als non playing-captain, Marcel Sabitzer en Marko Arnautovic. Met hen heb ik lang samen in de nationale ploeg gespeeld. Ik voel me nog altijd bevoorrecht dat ik met de nationale ploeg een EK heb meegemaakt in 2016."

In een oefeninterland in 2016 speelde Janko in de basis tegen Nederland. "Ik stond tegenover Virgil van Dijk en bewaar daar niet veel fijne herinneringen aan, haha. We vochten de nodige luchtduels uit en bij een van die situaties viel hij op mijn nek. Ik had daar toen veel last van in de laatste dagen voor de start van het EK. Na een intensieve behandeling en dankzij de nodige pijnstillers ging het weer en heb ik alsnog kunnen spelen." Ondanks dat Oostenrijk er in de poulefase uitging, vond Janko het speciaal om mee te doen.

Janko ziet Nederland als outsider om Europees kampioen te worden. "Dit Oranje is niet het Oranje van vroeger, met alleen maar grote namen, maar jullie hebben veel spelers in grote Europese competities en een paar topspelers. Van Dijk is van wereldklasse, net als Frenkie de Jong. En jullie hebben Matthijs de Ligt. Ik snap niet dat hij bij Bayern München niet wordt gezien als de belangrijkste schakel in hun defensie. Nederland had misschien vroeger meer aanvallende power dan nu, maar 'offense wins hearts, defense wins championships', zeggen ze. Ik vind Memphis Depay, als hij fit is, ook sterker dan een paar jaar terug. Hij straalt nu veel meer rust uit, in zijn totale houding, maar ook aan de bal. Depay oogt meer volwassen", besluit Janko.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties