Oud-spelers FC Twente

Megastunt Pusic zorgt voor zonlicht in een donkere periode: "Je brengt me nu terug naar een oorlog"

Megastunt Pusic zorgt voor zonlicht in een donkere periode: "Je brengt me nu terug naar een oorlog"

Marino Pusic is sinds kort de trainer van het Oekraïense Shakhtar Donetsk. De oud-trainer van FC Twente is actief in de Champions League waar het nog steeds meedoet voor een plek om overwintering. Dit kwam mede door de enorm fraaie overwinning op een van de grootste ploegen van de wereld, FC Barcelona. Pusic wist met zijn ploeg de wedstrijd met 1-0 te winnen op dinsdagavond.

Pusic is bij zijn nieuwe club direct blootgesteld aan de enorme druk als hoofdtrainer in een oorlogsland. De Bosnische Kroaat woonde al een lange tijd in Nederland, maar is nu verhuisd voor de rol als hoofdtrainer bij Shakhtar Donetsk. Hij won verdiend met 1-0 van Barcelona: "Wij hebben prachtige aanvallen gehad en de beste kansen. Barcelona heeft geen enkele kans gecreëerd tegen ons. Xavi gaf na de wedstrijd aan, dat hij onder de indruk was van ons spel. Dat is een prachtig compliment natuurlijk.”

Het was voor Pusic een moeilijke keuze om aan de slag te gaan als oefenmeester in het door oorlog getroffen Oekraïne, met name voor zijn vrouw. "Haar eerste reactie was niet zo positief. Het eerste wat mijn vrouw zei was: ’We zijn de oorlog ontvlucht en nu breng je me terug naar een oorlog.’ Als jongen heb ik de oorlog in Bosnië meegemaakt, daarna ben ik gevlucht, maar ik ben nog wel een paar keer terug geweest. Onder andere voor mijn bruiloft met Dijana zijn we teruggegaan naar Mostar. Dat is een ongelofelijke onderneming geweest, want het was midden in de oorlog en we moesten ’s nachts de stad in geloodst worden. Maar die ervaringen helpen me nu ook om kalm te blijven onder deze omstandigheden. Ik heb me laten informeren en als voetbalclub heb je daar wel wat ruimte en veiligheid, dus ik vind het een verantwoord risico. Maar je veiligheid is natuurlijk niet honderd procent gegarandeerd.”

Pusic wilde deze kans niet laten liggen. Hij was na het hoofdtrainerschap bij FC Twente actief als assistent-trainer van Arne Slot bij AZ en Feyenoord, en heeft nu voor een eigen avontuur gekozen. "Dit voelde meteen goed. Het is een geweldige kans. Na mijn periode als hoofdtrainer van FC Twente heb ik meerdere kansen gehad om naar het buitenland te gaan, maar toen heb ik ervoor gekozen om als assistent van Arne Slot bij AZ te gaan werken. Het was de bedoeling om daarna weer op eigen benen te gaan staan, maar mijn vrouw kreeg ernstige gezondheidsproblemen, waardoor ik de stap naar het buitenland niet meer kon maken", vertelt Pusic in gesprek met De Telegraaf.

Pusic heeft in Oekraïne direct alle moeilijkheden van een oorlog ondervonden. "Je merkt het aan allerlei checkpoints en na twaalf uur mag niemand de stad meer in of uit. In Lviv, dat dicht bij de Poolse grens ligt, is het verder wel rustig, maar in Kiev heb ik wel al een paar keer luchtalarm meegemaakt. Dat is wel even schrikken. Maar we hoefden niet de schuilkelders in te duiken. Je ziet dat het leven van de mensen in Oekraïne zoveel mogelijk doorgaat. Ik heb voor tweeënhalf jaar getekend en je weet niet hoe de oorlog zich zal ontwikkelen. Maar het is ook zo dat we als voetbalclub de mensen troost en afleiding bieden in een moeilijke tijd. De mensen in Oekraïne zijn ontzettend blij en trots dat we van Barcelona hebben gewonnen en doet ze de oorlogsellende even vergeten. Dat geeft de mensen ook weer energie en moed om vol te houden. Dit geeft een extra dimensie aan ons vak", besluit de oud-trainer van FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties