Oud-spelers FC Twente

Oud-speler Hersi slachtoffer van voetbalfraudeur: "Een speler was totaal gebroken"

Oud-speler Hersi slachtoffer van voetbalfraudeur: "Een speler was totaal gebroken"

Youssouf Hersi speelde tussen januari 2008 en mei 2009 61 officiële wedstrijden voor FC Twente. Zijn laatste club was het Australische Perth Glory in het seizoen 2014-2015. Na zijn carrière werd Hersi zaakwaarnemer. In zijn werk is Hersi slachtoffer geworden van een voetbalfraudeur. De vermoedens zijn dat de 26-jarige oud-profvoetballer Nidal H. uit Amsterdam deze voetbalfraudeur is. H. ontkent dat echter en zegt zelf slachtoffer te zijn.

De inmiddels 41-jarige Hersi onderhandelde voor vier spelers over transfers. Daarbij verloor hij 6.500 euro. "Wat mij steekt is niet eens om het geld, maar het verdriet dat deze jongens is aangedaan", vertelt Hersi in gesprek met De Telegraaf, dat het nieuws over de oplichter als eerst naar buiten bracht.

Hersi werd onder meer zogenaamd benaderd door een directielid van Ljungskile SK, dat uitkomt op het derde Zweedse niveau. "Ik kreeg een appje van ene Povel Fridefors. Hij zocht jonge talenten. De club wilde graag promoveren. Hij bood de spelers een maandsalaris van tussen de twee- en vierduizend euro netto aan en de club zou ook het appartement van de spelers betalen." 'Good evening. With Povel Fridefors, Sportdirector Ljungskile SK.' stond in het appje.

Na verder onderzoek leek alles te kloppen. Fridefors wilde graag dat er een medische keuring plaatsvond, wat 2.200 euro zou kosten. "Er moest een voorschot betaald worden van duizend euro. De speler om wie het ging stemde daarmee in", vertelt Hersi, die aarzelde totdat hij erachter kwam dat Fridefors bekend was met Nidal H. "Ik belde Nidal. Die zei dat hij in Zweden verbleef en zeer over de Zweedse club en het directielid te spreken was."

Hersi maakte vervolgens voorschotten voor nog drie spelers over naar de rekening van Nidal H. De 6.500 euro die hij betaalde zou hij achteraf terugkrijgen. De spelers waren dolblij en waren al op weg naar Schiphol. "Maar op het laatste moment kreeg ik een app van de directeur dat de vlucht was geannuleerd." Een contact uit de voetballerij waarschuwde Hersi vervolgens over oplichter Nidal H. "Hij zou al jaren actief zijn met deze praktijken."

De oplichterij doet Hersi pijn. "Talenten wachten altijd op zo’n kans. Een van de spelers was totaal gebroken. Hij had zijn hele familie blij gemaakt met de transfer die eraan zat te komen." Hersi compenseerde de door de spelers betaalde voorschotten en deed geen aangifte bij de politie.

William Viklund, technisch directeur van Ljungskile SK, heeft de naam van zijn club de laatste tijd vaak misbruikt zien worden. "Vorig jaar zijn er sinds februari zeker tien gevallen geweest waarbij de naam van onze club is misbruikt. Spelers en zaakwaarnemers zijn opgelicht. Telkens dook daarbij de naam Nidal H. op. Hij wierp zich op als adviseur en gebruikte zijn eigen naam. Vanuit mijn internationale contacten hoor ik dat er honderden gedupeerden in Europa zijn."

"De naam van je club raakt besmet en je stelt spelers teleur. De impact is echt enorm. Toch vind ik ook dat er een verantwoordelijkheid ligt bij zaakwaarnemers en spelers. Bij veel te hoge bedragen die voor transfers worden geboden, rare voorschotverzoeken en amateuristisch contracten moeten toch bellen gaan rinkelen. Het is zo groot en vals. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt", besluit Viklund.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties