Samenvatting Ajax - FC Twente seizoen 2021-2022 (5-0)

Zondagmiddag waren het Ajax en FC Twente die de laatste wedstrijd van speelronde 22 voor hun rekening namen. FC Twente hoopte de stunt van vorig seizoen te herhalen. Toen wonnen de Tukkers met 2-1 door twee doelpunten van de inmiddels vertrokken Queensy Menig. Helaas mocht het niet zo zijn want Ajax won met 5-0.

Bij FC Twente keerde Michal Sadílek terug in de basis na zijn schorsing. Verder was er een opvallende wijziging op het middenveld. Jans koos voor Jesse Bosch in plaats van Michel Vlap. Een tactische keuze, zo gaf de trainer voor de wedstrijd aan.

Het eerste grote gevaar kwam van FC Twente. In de 13e minuut was het Van Wolfswinkel die pech had in de afronding. Op aangeven van Smal kopte hij de bal op de lat. Ajax had meer balbezit, maar tot grote kansen kwamen tot de 28e minuut niet. Toen was het Tadic die de bal in de verre hoek wilde krullen. Unnerstall was attent en hield de bal knap uit zijn doel.

Toch was het Ajax dat in de 31e minuut de score opende. Unnerstall kwam uit bij de corner, maar greep mis. Haller kopte de bal door op Klaassen die eenvoudig de 1-0 binnen kon koppen. De fout was jammer, mede omdat de Duitse doelman vlak voor rust nog twee schitterende reddingen verrichtte. Ruststand 1-0.

Na rust was het Ajax dat op zoek ging naar de 2-0. Hierbij blonk Unnerstall opnieuw uit. Echter zag hij er ook bij de 2-0 niet helemaal goed uit. Hij wist een afstandsschot niet goed te verwerken waardoor de bal voor de voeten van Haller kwam. Hij profiteerde en scoorde in de 53e minuut de 2-0. In de 62e minuut was er opnieuw een hoofdrol voor de goalie. Hij keerde een vrij makkelijk gegeven strafschop van Dusan Tadic.

In de 68e minuut een vierdubbele wissel bij FC Twente. Het ware Vlap, Cleonise, Misidjan en Cerny die in werden gebracht voor Limnios, Van Wolfswinkel, Bosch en Rots. Het bracht niet het gewenste resultaat want in de 77e minuut werd het 3-0. Het was Pröpper die een bal verkeerd verwerkte en achter zijn eigen doelman tikte.

Nadat Hilgers met een liesblessure het veld moest verlaten was het Haller die ook de 4-0 scoorde. Unnerstall kwam uit, maar tastte net mis. De gifbeker was nog niet leeg want in de 88e minuut scoorde Haller zijn derde van de avond. Eindstand 5-0.

AZ pakt plek vier

Door de nederlaag zakt FC Twente van de vierde naar de vijfde plek op de ranglijst. Het is AZ dat de vierde plek over heeft genomen door eenvoudig met 4-1 te winnen op bezoek bij Go Ahead Eagles.