Samenvatting AZ - FC Twente seizoen 2020-2021 (4-1)

Het FC Twente van Ron Jans nam het zaterdagavond op tegen het AZ van Pascal Jansen. In een winderig Alkmaar wist de ploeg van Jansen met 4-1 weten te winnen. Waar de Tukkers zich in de eerste helft compleet lieten overklassen, herpakten de mannen van Ron Jans zich in de tweede helft. Het goede spel vertaalde zich echter niet in goals, waardoor de kleedkamer na 90 minuten opgezocht werd zonder punten.

Drie van de vier tegengoals mogen door FC Twente op eigen conto worden geschreven. Hoewel de Tukkers niet veel aan de eerste goal van AZ konden doen, gold dit niet voor de daaropvolgende treffers. Dumic, Drommel en Pierie leverden namelijk een behoorlijke bijdrage aan de 2-0, 3-0 en 4-1.

De eerste helft

Men hoefde niet lang te wachten op het eerste moment van opwinding. Na dik drie minuten spelen brak Stengs na een prachtige beweging door de verdediging van FC Twente heen. De technische buitenspeler gaf de bal vervolgens aan zijn maatje Boadu, die simpel wist af te werken in het dak van het doel.

Dat de openingsfase een enerverende was werd in de 22ste minuut nog maar eens bestempeld. Helaas voor FC Twente was het wederom AZ dat tot scoren kwam. Ditmaal werd Boadu door de Noor Svensson in stelling gebracht. Boadu kwam echter nooit aan de bal omdat Dumic het ronde object wist te toucheren, via de Bosniër belandde de bal knullig in eigen goal: 2-0.

AZ bleef goed voetballen en FC Twente kreeg daar geen vat op. Nadat de bal, na een duel tussen Svensson en Oosterwolde, tot ieders verbazing op de achterlijn bleef liggen, moest de linksback van de Tukkers een overtreding maken. Uit de daaropvolgende vrije trap wist Koopmeiners met een lage bal Drommel te verrassen. De talentvolle sluitpost tikte de bal na de trap van Koopmeiners namelijk in eigen goal.

Na 40 minuten kwam FC Twente zeldzaam over de helft van AZ. Hoewel Danilo, na het oprapen van een afvallende bal, het net niet wist te vinden, restte nog wel een corner. Die corner werd vervolgens ingeslingerd en belandde via AZ-speler Guðmundsson in eigen doel. Vlak voor rust had FC Twente zo toch een aanknopingspunt te pakken om de tweede helft mee in te gaan.

De tweede helft

In het tweede bedrijf liet het eerste gevaarlijke moment langer op zich wachten. Het was zowaar FC Twente dat zich dreigend voor het vijandelijke doel wist te melden. Na een prachtige voorzet vanaf de rechterkant van Narsingh, kwam Danilo in scoringspositie. De Braziliaan wist zijn hoofd echter niet goed tegen de bal te zetten, en kopte over.

Het enige wat in deze wedstrijd, na meerdere eigen goals, blunders en kaarten, nog ontbrak was een ingreep van de VAR. Boadu leek voor 4-1 te tekenen, de spits werd echter afgevlagd waardoor de VAR een blik op de situatie wierp. Na een onderbreking van meerdere minuten kwam ook de VAR tot de conclusie dat Boadu zich voor het scoren wel degelijk in buitenspel positie bevond.

Hierdoor bleef de spanning nog enigzins in de wedstrijd. Zeker omdat FC Twente de tweede helft, mede dankzij invaller Brama, veel beter spel op de mat legde dan in het eerste bedrijf. Ook Ebuehi werd meer in het spel betrokken, de Nigeriaan loste niet veel later dan de afgekeurde goal een gevaarlijk schot van afstand. Bizot kon redding brengen, zo bleef het 3-1.

In de 78ste minuut kwam aan alle goede bedoelingen van FC Twente een eind. Koopmeiners plaatste de bal in die minuut namelijk langs Drommel waardoor de spanning uit de wedstrijd verdween. Even leek Stengs nog voor 5-1 te zorgden, de VAR gooide wegens buitenspel echter roet in het eten. De eindstand in Alkmaar was zo 4-1.

De opstelling: Drommel, Ebuehi, Dumic, Pierie, Oosterwolde, Roemeratoe ('46 Brama), Zerrouki ('74 Ilic), Bosch, Narsingh, Danilo, Menig ('61 Abass).