Samenvatting FC Twente - AZ (1-2) KNVB-beker 2021-2022

Voor FC Twente stond woensdagavond de thuiswedstrijd tegen AZ op het programma in de KNVB-beker. Opnieuw een zware tegenstander nadat de Tukker in de vorige ronde Feyenoord na verlenging uitschakelden. Na een slechte wedstrijd vol fouten was het AZ dat aan het langste eind trok. De Alkmaarders wisten een 1-0 achterstand om te buigen naar een 2-1 overwinning.

Bij FC Twente waren er twee veranderingen ten opzichte van de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Michal Sadílek kon weer plaatsnemen op het middenveld omdat de club in hoger beroep ging tegen zijn schorsing. Daarnaast kreeg Gijs Smal de voorkeur boven Oosterwolde op de linksback positie.

In de eerste helft viel er weinig te genieten. AZ had met maar liefst 76 procent het meeste balbezit, maar tot echt grote kansen kwamen de Alkmaarders niet. FC Twente zelf kwam nauwelijks aan voetballen toe, verspeelde de bal vaak door het hanteren van de lange bal, maar speelde daarentegen wel goed georganiseerd. AZ dacht in de 42e minuut de 1-0 te scoren, maar de grensrechter stak de vlag omhoog. Een foute beslissing want op de beelden was niet te zien dat de uittrap van de keeper onderweg nog werd geraakt. Er was geen VAR dus wat dat betreft had FC Twente niets te klagen.

In de rust moest Mees Hilgers in de kleedkamer achterblijven wegens een tik op zijn hoofd. Een wissel die daarom buiten de reguliere wissels viel. Pleguezuelo was zijn vervanger. Ook Vlap en Misidjan keerden niet terug. Voor hen kwamen Ugalde en Rots.

Net als tegen sc Heerenveen was het weer Ugalde die de keeper van de tegenstander in de fout dwong. Beukema schermde de bal af voor zijn doelman, maar die liet hem glippen waarna hij een overtreding maakte op de Costa Ricaan. Gözübüyük floot en Van Wolfswinkel pakte het cadeautje uit door de 1-0 te scoren. In de 56e minuut was de andere invaller Daan Rots dichtbij een doelpunt, maar hij zag zijn schot van rand zestien meter op de paal belanden.

In de 63 minuut een negatieve hoofdrol voor de derde invaller Pleguezuelo. Hij werkte een voorzet van AZ in eigen doel en bracht hiermee de stand op 1-1. Na de gelijkmaker werd het er niet beter op en gebeurde er op een bijzonder weinig noemenswaardigs tot de 82e minuut. Pavlidis werd weggestuurd en kon niet worden achterhaald door Smal. De Griekse spits haalde uit vanuit een lastige hoek en scoorde via de binnenkant van de paal de 2-1.

Nadat Limnios naar de kant werd gehaald voor Cerny, kreeg Pleguezuelo in de 86e minuut nog een grote kans zijn eigen doelpunt te herstellen. Uit een vrije trap kreeg hij een goede kopkans, maar werkte de bal over.