Samenvatting FC Twente - AZ seizoen 2021-2022 (3-1)

FC Twente is er voor de derde keer op rij in weten te slagen om te winnen van een ploeg uit (sub)top van de eredivisie. Waar FC Utrecht en Vitesse eerder werden verslagen, kon ook AZ donderdagavond niet stoppen. Het venijn zat hem donderdag zowel in het begin als in de staart. De wedstrijd eindigde in 3-1.

De wedstrijd begon flitsend voor FC Twente. Na een diepe bal van achteruit kwam Michel Vlap achter de verdediging van AZ terecht. Vlap besloot de bal terug te leggen op de inkomende Ricky van Wolfswinkel, die binnen een minuut voor 1-0 tekende.

Terwijl de Alkmaarders vervolgens het initiatief namen, waren het de Tukkers die amper een kwartier na de eerste treffer ook voor de tweede wisten te zorgen. Timo Letschert zag er al niet lekker uit bij de openingsgoal en ging volledig in de fout bij de tweede. Daan Rots snoepte de bal van de verdediger af en kon zo door op Peter Vindahl Jensen. Rots wist vervolgens koelbloedig af te ronden. Letschert werd niet veel later gestraft met een wissel.

Wederom wist de ploeg van Pascal Jansen zich eigenlijk meer dan prima te herpakken. Vlak na de tweede Twentse treffer creëerde de AZ'ers twee grote mogelijkheden. Beide kansen waren echter niet aan Vangelis Pavlidis besteed. Tweemaal stond Lars Unnnerstall knap in de weg.

Na een sterkere periode van de Enschedeërs, kwam AZ vlak voor rust toch weer opzetten. Vanaf de linkerkant kwam Jesper Karlsson maar weer eens naar binnen. Rots gaf Karlsson net teveel ruimte, waardoor de Zweed vanaf een metertje of twintig binnen kon schieten in de korte hoek.

De tweede helft

Na de tegentreffer voor rust moesten Jans en zijn mannen rondom de rust nog een tegenslag verwerken. Van Wolfswinkel bleef na de rust in de kleedkamer achter door een duel dat hij vlak voor het opzoeken van de kleedkamers uitvocht met Martins Indi. Manfred Ugalde verving de ervaren spits.

FC Twente raakte echter niet van de leg en begon ijzersterk aan de tweede helft. Toch moest Unnerstall na tien minuten spelen opnieuw ingrijpen. Na een diepe bal was de Duitser net iets eerder bij de bal dan Zakaria Aboukhlal. Diezelfde Aboukhlal werd even later in de diepte gestuurd. De bal belandde bij Pavlidis. De Griek wist te scoren, maar Aboukhlal stond eerder buitenspel. De goal werd daarom afgekeurd.

Veel kansen vielen er hierna niet meer te bespeuren in de tweede helft. In de slotfase kreeg Ugalde de kans om de wedstrijd vanuit een counter in het slot te gooien. Dit liet de Costa Ricaan na. Het bleek later ook niet nodig, want Limnios deed dit in de 91e minuut alsnog met een knap geplaatst schot. De wedstrijd eindige zo in 3-1 voor de Tukkers.

De opstelling: Unnerstall, Troupée, Hilgers, Pröpper, Sadílek, Zerrouki ('82 Bosch), Brama, Vlap ('72 Oosterwolde), Rots ('72 Misidjan), Van Wolfswinkel ('46 Ugalde), Limnios.