Samenvatting NEC - FC Twente seizoen 2022-2023 (0-1)

Zondag om 14:30 uur speelde FC Twente in de Goffert haar eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2022-2023. Tegen NEC wonnen de Tukkers met 0-1, ondanks een zeer matige wedstrijd van de ploeg van trainer Ron Jans. Daarmee wint FC Twente bij haar seizoensopening.

Voor de aftrap wisselden de teams van kant, waardoor FC Twente de eerste helft richting haar eigen publiek speelde. Zij zagen Tannane aan de andere kant na vijf minuten bijna vanaf de middellijn scoren. De poging van de nieuwe NEC-aanwinst vloog maar net langs het doel van Unnerstall.

Aan het begin van de wedstrijd speelde FC Twente niet goed. De Enschedeërs creëerden geen echte kansen en NEC had de overhand. Cerny vroeg na ruim tien minuten om een penalty, maar het contact was te licht voor scheidsrechter Danny Makkelie om de bal op de stip te leggen. Vijf minuten later was er wel reden voor Makkelie om te fluiten. Na een duw op Ugalde legde Cerny op randje zestien aan voor een vrije trap. Zijn schot in de verre hoek ging echter over het doel van Branderhorst.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam FC Twente beter in de wedstrijd en werd het steeds gevaarlijker. Tot echt grote kansen leidde dit echter niet. Rond de veertigste minuut nam NEC weer de overhand. Met een paar schoten buiten de zestien werd het gevaarlijk. Ook kregen de Nijmegenaren een hele grote kans via spits Marques, maar zijn kopbal van dichtbij ging ruim naast. Er viel in de eerste helft geen doelpunt, waardoor we in Nijmegen gingen rusten met een 0-0 tussenstand.

Na rust begon Jans met een andere aanvallende middenvelder. Nieuwkomer Sem Steijn verving Michel Vlap. In de 49e minuut pakte Sadílek een gele kaart. Verder gebeurde er niet zo veel aan het begin van de tweede helft. In de 59e minuut probeerde centrale verdediger Pleguezuelo te scoren met een spectaculaire omhaal, maar zijn inzet ging dik naast. Even later knalden teamgenoten Tannane en Duelund keihard tegen elkaar aan, waarna ze beide op de grond bleven liggen. Tot een gedwongen wissel voor trainer Rogier Meijer leidde het echter niet gelijk.

In de 69e minuut voerde Jans twee wissels door. Buitenspelers Tzolis en Cerny werden vervangen door Misidjan en Cleonise. Een minuut later wisselde Meijer. Voormalig FC Twente-speler Verdonk verving linksbuiten Duelund. In de 76e minuut wisselde NEC verdedigend. Spits Marques werd vervangen door rechtsback Bronkhorst. Even later werden Van Wolfswinkel en Hilgers er bij FC Twente ingewisseld voor Ugalde en Pröpper. Van Wolfswinkel nam de aanvoerdersband van Pröpper over.

Het was een saaie tweede helft, waarin er nauwelijks kansen werden gecreëerd. Tavsan kreeg richting het einde namens NEC nog een hele grote kans, maar hij schoot op de voet van Unnerstall. In de 91e minuut wist FC Twente toch nog te scoren. Sem Steijn wipte de bal over doelman Branderhorst op aangeven van Brenet. In de laatste minuut kreeg oud-Tukker Verdonk nog een levensgrote kans, maar hij kopte de bal recht op Unnerstall. Daarmee wint FC Twente de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen 2022-2023 met 0-1 in Nijmegen.