Samenvatting

Samenvatting FC Groningen - FC Twente seizoen 2022-2023 (1-1)

FC Twente speelde zondagmiddag de laatste wedstrijd van speelronde 20. De ploeg van Ron Jans reisde naar het hoge noorden om het daar op te nemen tegen hekkensluiter FC Groningen. Omdat koploper Feyenoord, AZ en PSV allemaal twee punten verspeelden kon FC Twente het gat naar de koploper verkleinen naar vier. Helaas bleef de overwinning uit en moesten de Tukkers genoegen nemen met een gelijkspel. Als er één ploeg aanspraak had mogen maken op de overwinning was het FC Groningen.

Het eerste gevaar kwam van FC Groningen. het was Suslov die Unnerstall testte na een fraaie solo. De Duitser was scherp en tikte de bal uit het doel. Iets meer dan een minuut later viel de openingstreffer aan de andere kant. Het was Steijn die op aangeven van Cerny de bal via de paal achter voormalig Twente-goalie Verrips werkte. Hiermee beloonde hij niet alleen zichzelf, maar ook Ron Jans die Vlap passeerde om Steijn de kans te geven in de basis.

Twente was na de 1-0 de bovenliggende partij en ging op zoek naar de 2-0. Kansen waren er op aangeven van Sadílek voor Brenet en Van Wolfswinkel, maar beide waren ook niet de makkelijkste. Ook een inzet van Cerny, na een schitterende bal van Pröpper, werd bij de tot corner verwerkt. FC Groningen werd in leven gehouden en in de 27e minuut beet de thuisploeg van zich af na slippertje van Hilgers. Het was Unnerstall die het duel won en de bal pareerde, maar de waarschuwing was duidelijk.

Naast de eerste goal, was ook de eerste gele kaart voor FC Twente. Ook deze ging naar Sem Steijn. Een domme kaart, want de overtreding op Suslov was niet nodig omdat Sadílek nog naast de aanvaller van Groningen liep. Diezelfde Sadílek werd een paar minuten later gewisseld. Hij had te veel last van een botsing eerder die wedstrijd waarbij het knie op knie was. Direct daarop opnieuw een waarschuwingsschot van Groningen die uit de kruising werd geplukt door de uitblinkende Unnerstall. Drie minuten later moest hij weer aan de bak op een uithaal van Suslov vanaf rand zestien. De grootste kansen waren ondanks het veldoverwicht van FC Twente in de eerste helft duidelijk voor FC Groningen. Toch was de ruststand 1-0 voor de Tukkers.

Geen wissels aan het begin van de tweede helft waarbij de Groningers uit de startblokken schoten. In de 52e minuut opnieuw een grote kans voor de thuisploeg na opnieuw slecht verdedigen van Hilgers die zijn dag niet had. Hij had zijn handen vol aan nieuwkomer en uitblinker Manu. Unnerstall was weer degene die het probleem op moest lossen, maar daarna ging ook de vlag omhoog wegens buitenspel. FC Twente moest zichzelf zien te herpakken, want op deze manier kon een tegentreffer niet uitblijven. Na iets meer dan een uur de tweede noodgedwongen wissel aan de kant van FC Twente. Hilgers had te veel last na een duel met Manu en werd vanwege de afwezigheid van Pleguezuelo vervangen door Bruns.

In de 69e minuut viel toch de gelijkmaker. Het was invaller en debutant Antman die Unnerstall wel wist te passeren. Het publiek van FC Groningen rook bloed en ging massaal achter de ploeg staan. De Groningse storm ging langzaam liggen, FC Twente kwam weer iets beter in het spel, maar had grote moeite om tot echte kansen te komen. In de 88e minuut een dubbele wissel bij FC Twente. Vlap en Cleonise kwamen erin voor Steijn en Misidjan. Het leverde niets op want de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

FC Twente mag na afloop niet klagen over het gelijkspel. Het was enkel te danken aan Unnerstall dat er één punt meeging in de bus naar Enschede. De ploeg heeft hiermee ook de kans laten liggen om te profiteren van de misstappen van Feyenoord, PSV en AZ.