FC Twente Nieuws

Schaarste aan technisch directeurs kan probleem opleveren bij vertrek Streuer

Schaarste aan technisch directeurs kan probleem opleveren bij vertrek Streuer

Als FC Twente-supporters mogen we heel blij zijn met onze technisch directeur. Jan Streuer heeft de laatste jaren een fantastisch team opgebouwd. Niet elke club kan echter blij zijn met zijn technisch directeur. Niet alleen omdat het kan zijn dat een 'td' zijn functie niet goed uitvoert, maar ook omdat hij soms gewoon ontbreekt.

Dit probleem hebben Ajax, PSV, Feyenoord en de KNVB momenteel. Ajax werkt na het vertrek van Marc Overmars in februari met een tijdelijke oplossing. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar doen de taak nu met zijn tweeën. PSV en Feyenoord zitten sinds september zonder technisch directeur, de KNVB zit al bijna een jaar zonder 'directeur topvoetbal'.

Blijkbaar is er een schaarste aan technisch directeurs. Wat zegt dat? "Hoe delicaat en moeilijk die functie is", vertelt Ted van Leeuwen, oud-technisch directeur van FC Twente, tegenover NOS. "Het is erg arbeidsintensief. Je hebt een groot netwerk nodig, moet leren omgaan met verschillende clubculturen, verschillende mensen en stromingen en je moet de aanleg hebben om heel hard en heel lang te werken."

Oud-FC Twente-speler Nico-Jan Hoogma vertrok vorig jaar bij de KNVB als directeur topvoetbal. De voetbalbond heeft moeite met het vinden van een opvolger. "In januari van dit jaar is er een profiel opgemaakt voor mijn opvolging. Er zijn gesprekken gevoerd, maar uiteindelijk is dat niets geworden", zegt Hoogma, inmiddels actief in de directie van Heracles Almelo.

Er is niet echt een bepaalde weg om iemand op te leiden tot geschikte td bij een club. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand de kneepjes van het vak leert door middel van een leermeester, zoals gebeurde bij Hoogma. "Ik kwam net van het veld af bij Heracles Almelo, had bestuurlijke ambities en ben opgeleid in de praktijk door toenmalig voorzitter Jan Smit. Dat is het geluk dat ik heb gehad", aldus de oud-verdediger van FC Twente.

"De technische knowhow zat er als voetballer wel. Tijdens mijn carrière deed ik contractonderhandelingen al zelf en het stuk ondernemerschap heb ik geleerd van Jan, meer in een rol als buddy", vertelt Hoogma. Ted van Leeuwen heeft een aantal keer geprobeerd zelf de leermeester te zijn voor (oud-)voetballers. "Ze hadden wel oren naar het directeurschap, totdat ze zagen wat het inhield. Dan worden ze liever scout, dat is minder geneuzel", aldus Van Leeuwen, die in het seizoen 2018-2019 bij FC Twente een team samenstelde dat kampioen werd van de eerste divisie.

Cursus

Om capabele mensen op te leiden, is de KNVB in 2020 gestart met een leiderschapsprogramma voor algemeen en technisch directeuren. Ted van Leeuwen is niet zo'n fan van zulke cursussen. De KNVB komt nog een keer met een cursus hoe je een corner moet nemen. Mensen die een bepaalde cursus hebben gehad, lullen allemaal hetzelfde. Je hebt goede praktijklessen nodig. Aan goede gesprekspartners heb je meer dan aan een lange studie", Zelf belt hij nog altijd met collega's in het buitenland. "Om even te vragen hoe zij in sommige situaties werken.

Hoogma ziet het nut van zo'n cursus wel in. "Zoiets was er nog niet, dus het begin is goed. Nu is het aan de KNVB om de cursus beter te maken en mensen te werven, warm te maken voor het vak."

Binnen de KNVB zijn ze van mening dat het werven van mensen niet aan hen is. "De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs. Wij zijn er enkel voor om een goede relatie te hebben met td's en ze waar mogelijk te ontwikkelen in hun rol. Wat we wel proberen, is met opleidingen de clubmedewerkers zo te faciliteren dat het voor een club logischer is om iemand in een bepaalde functie te krijgen van binnenuit, in plaats van dat er extern iemand moet worden aangenomen", aldus de KNVB.

Van Leeuwen ziet in hoe moeilijk het is om een goede td te vinden. "Voetbal is het eeuwig doorgeven van kennis, op alle niveaus. Maar dit is wel een vak apart." Bij FC Twente hebben we momenteel een uitstekende technisch directeur in Jan Streuer. Hij is echter niet meer de jongste met een leeftijd van 71 en zijn contract loopt af in Enschede, al sluit hij een langer verblijf zeker niet uit. Wanneer hij wel vertrekt, wat de komende jaren in ieder geval een keer gaat gebeuren, kan het vinden van een opvolger dus lastig zijn. Misschien is het een goed idee voor de club om alvast te kijken naar een opvolger en hem mee te laten lopen met Streuer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties