Nieuws

Seizoen 1969-1970

Seizoen 1969-1970

Het seizoen 1969/1970 was het vijfde jaar in het bestaan van de Enschedese voetbalclub FC Twente. De Tukkers kwamen uit in de Nederlandse Eredivisie, namen deel aan het toernooi om de KNVB beker en speelden in de Jaarbeursstedenbeker. Direct na afloop van het seizoen werd deelgenomen aan de Intertoto Cup.

De ploeg

Voor het vierde achtereenvolgende jaar was Kees Rijvers trainer van FC Twente. Het succesvolle seizoen 1968/1969, waarin Twente lang meespeelde om het landskampioenschap en uiteindelijk derde werd, had zijn sporen nagelaten. Verschillende spelers kregen de kans elders een goed contract te tekenen. Henk Houwaart vertrok naar Club Brugge en Dick van Dijk verkaste voor 750.000 gulden naar AFC Ajax. Flip Stapper ging naar AZ'67 en Herman Heskamp naar PEC Zwolle. Epi Drost liet zich op de transferlijst plaatsen en dreigde naar Sparta te vertrekken, maar bleef uiteindelijk Twente trouw.

Hiervoor in de plaats kwamen Uwe Blotenberg (Roda JC), Kees van Ierssel en Ferry Pirard (beiden van Baronie), Antal Nagy (de topscorer van de Belgische kampioen Standard Luik) en de jonge Jan Streuer (CVV Germanicus). Kick van der Vall keerde na een jaar bij DWS terug naar Enschede.

Het seizoen

Het seizoen 1969/1970 was minder succesvol dan het voorgaande seizoen, maar met een vierde plaats voldeed Twente aan de verwachtingen. De Tukkers startten slecht, met twee nederlagen, en kwamen gedurende het seizoen niet in de buurt van de eerste plaats. Tegen landskampioen Ajax werd tweemaal met 3-0 verloren, tegen de runners up Feijenoord en PSV werd alleen thuis een punt gehaald.

Clubtopscorer werd de nieuwe spits Antal Nagy met achttien doelpunten. Jan Jeuring scoorde er dertien. Met zeventien gewonnen wedstrijden, acht gelijke spelen en negen nederlagen behaalde Twente 42 punten, vijf minder dan het voorgaande seizoen.

In de Jaarbeursstedenbeker 1969/70, het Europese debuut voor FC Twente, werd de ploeg reeds in de eerste ronde uitgeschakeld door het Franse FC Rouen. Na een 2-0-uitnederlaag werd thuis met 1-0 gewonnen, door een doelpunt van Epi Drost. In de strijd om de KNVB beker reikte Twente tot de halve finales, een evenaring van het resultaat in seizoen 1967/1968. Van Ajax werd echter kansloos met 4-0 verloren.

Na afloop van het seizoen nam Twente in mei en juni 1970 deel aan de Intertoto. Het speelde tegen Djurgårdens IF (2-2 en 4-1), Union Teplice (2-6 en 2-0) en Hannover 96 (2-2 en 1-1). Union Teplice werd winnaar van de groep.

Selectie seizoen 1969-1970

Eddie Achterberg, Uwe Blotenberg, Issy ten Donkelaar, Benno Huve, Cees van Ierssel, Jan Jeuring, Antal Nagy, Rene Notten, Theo Pahlplatz, Ferry Pirard, Lloyd Rooks, Piet Schrijvers, Kick van der Vall, Willem de Vries, Cees Warringa, Johan Beekman, Gerrie Calot, Epi Drost, Thomas Geerdink, Andre Haafkes, Frits Hilgerink, Job van Lenthe, Kalle Oranen, Wim Snikkers, Klaas Westerhuis, Jan Streuer, Rene van de Kerkhoff, Willy van de Kerkhoff, Weijering

Oproep

Heb jij foto's en/of beeldmateriaal van deze periode en zou je deze met ons willen delen dan zouden wij graag met je in contact komen. Stuur een mailtje naar info@fctwente.nu en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bron: Wikipedia

[nggallery id=61]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties