Slap Vitesse morst opnieuw punten

Vitesse heeft zich zondag tegen RKC Waalwijk niet kunnen herstellen van de onverwachte nederlaag vorige week in Venlo tegen VVV. Door het gelijkspel (2-2) verzuimde Vitesse naast PSV en FC Twente aan kop van de eredivisie te komen.

De ploeg van trainer Fred Rutten heeft halverwege de competitie 2 punten minder. De gelijkmaker van RKC kwam in blessuretijd van Sander Duits.

Wilfried Bony was aanvankelijk weer eens belangrijk voor Vitesse. De spits kopte in volkomen vrije positie al na 8 minuten een voorzet van Tomas Kalas achter de kansloze doelman Jeroen Zoet. Het betekende de 16e competitietreffer van Bony.

Vitesse verzuimde na dat snelle openingsdoelpunt door te drukken. Weliswaar had de ploeg een groot veldoverwicht, maar de aanvallende acties waren in de uitvoering veel te traag en te voorspelbaar. Desondanks kreeg Vitesse nog voor de rust mogelijkheden de marge te verdubbelen. Theo Janssen en Jonathan Reis verzuimden dat.

RKC kwam in de wat saaie eerste helft nauwelijks in het stuk voor. Alleen kort voor de pauze was de Waalwijkse ploeg dicht bij een doelpunt. Doelman Piet Velthuizen verwerkte de inzet van spits Teddy Chevalier bekwaam tot hoekschop.

Na de rust kwam RKC wat beter in de wedstrijd. Niet alleen de eigen verdienste, maar ook een gevolg van het enigszins slappe spel van Vitesse. Met Nourdin Boukhari als belangrijke schakel zette RKC steeds meer druk op de defensie van Vitesse. Dik 10 minuten voor tijd had dat succes. Theo Janssen reageerde niet attent bij een aanval van RKC, waarna Chevalier gemakkelijk de 1-1 kon binnen tikken.

Lang plezier had RKC niet van die gelijkmaker. Drie minuten later bracht Simon Cziommer de thuisclub opnieuw op voorsprong. Hij kopte een voorzet van Kalas, die met twee assists erg waardevol was, achter doelman Zoet. Voldoende voor de winst was dat evenwel niet. In blessuretijd zorgde Sander Duits voor een rouwstemming in het Gelredome.