Nieuws

Spelers: Stop de roofbouw

Spelers: Stop de roofbouw

De verschutting van FC Twente in de eerste ronde van de play-offs heeft het Nederlandse voetbal internationaal behoed voor een andere verschutting: Jupiler League-ploeg Excelsior in de Europa League. Het ambitieuze FC Twente start noodgedwongen in de eerste voorronde van de Europa League middels het fairplayticket.

Een andere verliezer van dit weekeinde is tegelijkertijd een winnaar: Luuk de Jong. Uitgeschakeld in de play-offs, maar daarom mag de spits van FC Twente wel een weekje op vakantie. De 21-jarige De Jong speelde gisteren zijn 50e (!) officiële wedstrijd voor FC Twente. Hij begon op 30 juni 2011 tegen DSV’31 en stroomt na de Johan Cruijff Schaal, Eredivisie, KNVB-beker, Champions League, Europa League en play-offs door naar EURO 2012 met het Nederlands elftal, waarvoor de eindstreep wellicht op 1 juli in Kiev ligt. Op 5 juli moet hij dan weer aantreden met FC Twente in de voorronde van de Europa League. Het totale competitiesysteem is zo bezig om een talentvolle spits als Luuk de Jong te vermoorden.

Samen met zijn vader George de Jong – een man met een topsportachtergrond in het volleybal, de paardensport en het coachvak – werd drie jaar geleden een trajectplan opgesteld om Luuk klaar te stomen voor de top. De slungelachtige spits was een laatbloeier, geen natuurtalent, maar een groot talent, die uren moest maken om zich te ontwikkelen. Met dit bewustzijn, opgeteld bij De Jongs onbesproken werkethiek en diens stabiele achtergrond, reikte hij in zijn eerste jaar bij FC Twente tot twaalf duels en vorig seizoen tot 32 en zijn debuut in het Nederlands elftal.

Alles verliep volgens plan, maar de roofvogel die profvoetbal heet, heeft De Jong uit ieders handen gegrepen. De sprong van de 21-jarige aanvaller naar vijftig officiële duels met FC Twente, los van de vijf interlands met Oranje en reizen naar België, Oostenrijk, Roemenië, Portugal, Engeland, Polen, Denemarken, Spanje, Duitsland, Finland en Zweden is te groot. Zo’n programma kan simpelweg worden bestempeld als pure roofbouw.


Hoofdverantwoordelijken voor deze waanzinnige voetbalagenda zijn de nationale competities, nationale bonden en internationale overkoepelende organisaties. In een kleine handreiking vanuit UEFA en FIFA worden vanaf 2014 een of twee interlanddata geschrapt. Maar deze ingreep is onvoldoende voor spelers om op een verantwoorde en gezonde manier topvoetbal te bedrijven. Maar geleid door het geld weigeren de overkoepelende organisaties verder te gaan met een inperking van competities naar zestien clubs, het schrappen van allerlei waanzinnige play-offmodellen, minder uitgebreide Europese formats te presenteren of allerlei nietszeggende interlands te schrappen. Ook de clubs verkeren in een duivels dilemma, want prestaties zijn acuut vereist vanwege de financiële prijskaartjes die eraan hangen.

Dus zullen de spelers zelf een front moeten vormen om hun houdbaarheidsdatum te verlengen en gezondheid te waarborgen. Samen met hun nationale vakbonden en de overkoepelende internationale vakorganisatie Fifpro moeten de spelers hun verantwoordelijkheid nemen. Ga de strijd aan om tot een gezonde nationale en internationale voetbalagenda te komen. Als het over financiën gaat, staan vakbonden paraat, maar de gezondheid van een voetballer is meer waard dan geld. Voor spelers, clubs, nationale elftallen en de diverse voetbalcompetities.

Bron: Telesport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties