Nieuws

Sporre: "De komende tijd leven op water en brood"

Sporre: "De komende tijd leven op water en brood"

In 1990 redde Enschedeër Gaston Sporre PEC Zwolle van een faillissement. Hij ziet veel overeenkomsten tussen PEC toen en FC Twente nu. PEC had toentertijd de almachtige Marten Eibrink als voorzitter. In veel opzichten kun je hem vergelijken met Joop Munsterman. Toen Sporre in Zwolle begon, had de club een schuld van 7 miljoen. Voor die tijd was dat heel veel geld; PEC was technisch failliet.

"Ik gun geen enkele voetbalbestuurder zo’n noodopera­tie, want je hebt niks. Alleen water en droog brood. Het is heel belangrijk dat iedereen bij FC Twente dat beseft. Voor ons werd het een lange les in bescheidenheid", vertelt Sporre aan Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde van TC Tubantia.

Zure appel, geen schone schijn

Volgens Sporre is transparantie tegenover sponsors en supporters het sleutelwoord bij een dergelijke operatie. "Als je eerlijk je verhaal doet, pikken de mensen veel. Sponsors zijn bereid heel veel te doen, als je maar netjes bent. Als je boven het ravijn bun­gelt, kun je je beter aan prikkeldraad vastklam­pen dan aan een dropveter. Via het prikkel­draad kun je je omhoog werken, pijnlijk maar je komt wel boven. Een dropveter lijkt voor even beter, maar uiteindelijk rekt het uit en val je als­nog. Met andere woorden: je moet geen schone schijn spelen, maar door die zure appel heen. Zeg nooit dat het wel meevalt, want het valt niet mee."

Het overtuigen van de supporters is volgens Sporre het moeilijkste tijdens zo'n complete sanering. Emotie speelt vaak een rol. "Net als bij Twente, konden de fans er helemaal niets aan doen. Wij hebben in Zwolle de mensen vanaf de eerste dag uitgelegd: dit is de situatie en dat is het scenario hoe we het gaan doen. Je krijgt van alles over je heen, maar de mensen krijgen wel door dat je het niet voor je eigen eer en glorie doet, maar voor de club."

[google]

Van den Belt

Stukje bij beetje krabbelde PEC uit het dal en behaalde zelfs een periodetitel. Het verkocht een groot deel van haar talenten. "Max Huiberts was de eerste die we op de baga­gedrager wegbrachten. Jaap Stam boden we overal aan, maar niemand wilde hem hebben. De enige die we nooit hebben verkocht was Gerald van den Belt... (de huidige directeur van FC Twente, red.). Hij koos voor een maatschappelij­ke carrière." Het einde is bekend.

FC Twente gaat er bovenop komen, daar is Gaston Sporre van overtuigd. "De kans dat er een onder­grondse van Enschede naar Zwolle komt, is groter dan dat Twente failliet gaat", zegt Sporre overtuigd. "Het voordeel van Twente ten opzichte van Zwolle is dat de regio veel meer voetbal-min­ded is. Je hebt meer sponsors die gevoel hebben bij de club. De regio Zwolle kent veel bedrijven met het hoofdkantoor elders en dus minder bin­ding hebben."

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties