FC Twente Nieuws

Springverbod voor supporters na instorten tribune NEC? "Verbieden zou het beste zijn"

Springverbod voor supporters na instorten tribune NEC? "Verbieden zou het beste zijn"

De schrik zat er zondag goed in nadat de betonnen vloer van het uitvak doormidden brak. Het gebeurde na afloop van de wedstrijd NEC - Vitesse toen de spelers van de bezoekende partij een feestje vierden met de supporters in het uitvak. De supporters sloegen de armen om elkaars schouders om vervolgens te gaan springen. De tribune was niet opgewassen tegen de krachten die hierbij vrijkwamen.

Inmiddels zal het onderwerp ook zijn meegenomen in de vergaderingen van de overige clubs. Zijn alle Nederlandse stadions wel veilig genoeg en moet er wellicht een nieuw onafhankelijk onderzoek komen naar de staat van alle Nederlandse stadions? Volgens Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU Delft, kunnen clubs alvast één ding doen en dat is het verbieden van springen of hossen in het stadion.

"Op de beelden van gisteren zag je dat het hossen werd aangemoedigd door de spelers. Dat is echt onverstandig", zo vertelt hij in gesprek met Chris van Mersbergen van het Algemeen Dagblad. "Het zou het beste zijn om dit hossen te verbieden. Maar ik zie dat niet zomaar gebeuren. Hoe verstandig is een voetbalsupporter die aan het feesten is? Je loopt ook het risico dat ze het door een verbod expres wel gaan doen."

Veiligheidsmarges

Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU Delft, is van mening dat bijna elke constructie uiteindelijk bezwijkt onder extreme druk. "Natuurlijk worden er enorme veiligheidsmarges ingebouwd als een stadion goedgekeurd wordt. Maar je hebt het hier echt over een extreme belasting voor een constructie. Als je met veel mensen maar genoeg druk uitoefent, kun je bijna elke constructie tot bezwijken brengen"

Je ziet op de beelden ook trilling ontstaan in de vloer, dat is op zich goed. Wel is het zo dat constructeurs nooit meer wapening in hun vloeren aanbrengen dan volgens de regels nodig is. Puur vanwege hun winstmarge. Vloeren voldoen meestal net aan de gestelde norm.” Die normen zijn in 2012 strenger geworden door Europese regelgeving. "Oudere stadions zijn daardoor vaak minder veilig dan nieuwe." Het stadion van NEC is 21 jaar oud.

Springverbod voor supporters na instorten tribune NEC? "Verbieden zou het beste zijn"

Oudere stadions minder veilig

Zo op het eerste oog ziet Pasterkamp geen achterstallig onderhoud, om vervolgens te verwijzen naar de Europese normen die zijn aangescherpt in 2012. "Je ziet op de beelden ook trilling ontstaan in de vloer, dat is op zich goed. Wel is het zo dat constructeurs nooit meer wapening in hun vloeren aanbrengen dan volgens de regels nodig is. Puur vanwege hun winstmarge. Vloeren voldoen meestal net aan de gestelde norm. Oudere stadions zijn daardoor vaak minder veilig dan nieuwe."

Grolsch Veste

De Grolsch Veste werd in 1998 in gebruik genomen onder de naam het Arke Stadion. In 2007 werd gestart met de eerste uitbreiding waarna het stadion de naam de Grolsch Veste kreeg. In 2011 werd begonnen met voor nu de laatste uitbreiding naar de zogenaamde U-vorm. Tijdens de bouw stortte op 7 juli 2011 het dak in met twee dode werknemers als gevolg. Oorzaak van het instorten was het niet onderkennen van de risico's door het ontbreken van essentiële onderdelen van de dakconstructie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties