Volg ons op Social Media

Eerste elftal

Statement Twente, Verenigt!: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Gepubliceerd

op

sfeeractie-fc-twente-pec-zwolle-rood-regeert-supporters

Wij nemen u 10 jaar terug in de tijd naar het seizoen 2009-2010; het jaar dat FC Twente kampioen van Nederland werd maar ook het jaar waarin de DSB bank failliet ging en waar AZ voor de moeilijke opgave stond om het hoofd boven water te houden. Terug naar de dag van vandaag, of liever gezegd naar de nieuwjaarsreceptie van FC Twente begin dit jaar. Een receptie waar onze technisch directeur uitblonk door afwezigheid, maar ook een receptie waar de woorden gesproken werden dat FC Twente een opleiding van het niveau AZ wil realiseren. Een mooi compliment naar de club uit Alkmaar: de jeugd had daar inderdaad de toekomst en dat in een verzorgingsgebied dichtbij de Amsterdamse Toekomst. Het klonk velen als muziek in de oren, want dit stond ook in het beleidsplan 2020 (gewoon doen, gewoon doen).

Met deze woorden in het achterhoofd kreeg de in oktober getekende intentieverklaring ook het perspectief dat FC Twente ambitie heeft en ook wil investeren in de jeugdopleiding; dit was immers hetgeen AZ ook deed. Men ging fors investeren in de jeugd en bood de jeugd perspectief. Dat laatste is voor de jeugd van FC Twente ook belangrijk: de onder 19 werd kampioen en is een lichting met veel talent.

Laten we de talenten vooral koesteren en een perspectief bieden, dan zien we hen later debuteren in het rode shirt van FC Twente, en niet in het rode shirt van AZ (Reijnders) of van PEC Zwolle (Bajselmani, Koorman en Huiberts). In dit kader hebben we onze blik geworpen op de jeugdtalenten die de laatste 10 jaar allemaal een kans in het betaalde voetbal gekregen hebben (bron; transfermarkt.de). We komen dan tot de conclusie dat rond de 60 spelers hun debuut hebben mogen maken en dat dit ook nog eens een aardig bedrag opgeleverd heeft van rond EUR 33 miljoen voor FC Twente en rond EUR 3 miljoen voor Heracles (exclusief opleidingsvergoedingen). Hier staat wel tegenover dat de jeugdopleiding in die jaren ook aanzienlijk meer kostte dan dat deze momenteel aan kosten meebrengt. De crisis bij FC Twente heeft een aanzienlijke roofbouw op de toenmalige jeugdopleiding gepleegd, er moest flink gesaneerd worden. Opvallend is dat de toenmalig technisch manager (Ted van Leeuwen) hier nadrukkelijk bij betrokken was en nooit overwogen is om de buren uit Almelo meer te laten betalen of om ondersteuning te vragen; iets wat je in tijden van nood best kunt vragen aan een goede buur.

Deze goede buur bleek echter meer een verre vriend, want vanuit Zeist meende de voormalig voorzitter dat in Almelo niemand een traan zou laten als FC Twente zou degraderen! Dit werd door een toenmalige Vitesse speler, oud jeugdspeler van FC Twente en zoon van een huidig bestuurslid van Heracles nog eens hard bevestigd. De familie Bruns was niet echt dankbaar voor de genoten opleiding en toonde zich ook niet echt een goede buur. Noaberschap kwam in die periode alleen uit de steden Hengelo en Enschede; daar waar men in Hengelo in het gebouw rondom het trainingscomplex ging investeren, behoedde de gemeente Enschede de plaatselijke trots voor een vierde keer voor een faillissement. U begrijpt dat onder de supporters van FC Twente er weinig gevoel voor een gelijkwaardig project voor de duur van 10 jaar is. Voor een samenwerking is vertrouwen en elkaar steunen een belangrijke basis; vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Veel supporters zijn het niet vergeten dat ook vanuit Almelo geschreeuwd werd dat FC Twente de ECV boete ook aan hun moest betalen. Zelfs na de oproep van de heer Velderman aan de clubs om dit te laten vallen, kwam geen gehoor of steun vanuit Almelo.

Er wordt gesproken over samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, echter is het startpunt bij voorbaat al niet op basis van gelijkwaardigheid. Er staat een door FC Twente gerunde jeugdopleiding met een door FC Twente gekozen trainingsstaf en faciliteiten. Om ook vanuit FC Twente een goede herstart met de jeugdopleiding te kunnen maken, hechten wij er veel waarde aan dat eerst op het technisch beleid een stevige basis komt die de belangen van FC Twente goed kan borgen.

Er is veel kritiek vanuit de achterban over het functioneren van de technisch directeur en het is maar de vraag of deze functionaris de kartrekker voor FC Twente kan worden. De kritiek op de huidige technisch directeur is veelzijdig: zo weigert hij om het clubkostuum te dragen. Dit lijkt een klein punt maar bedenk wel dat een directielid een voorbeeldfunctie heeft en de waarden van de club hoort uit te dragen, waaronder de waardering van de club aan kledingsponsor. Ook is er kritiek over zijn leiderschap: het incident rondom 2 clubiconen had hij moeten voorkomen door door een duidelijke stelling te nemen en door zijn technische staf te beschermen en zelf de supporters te woord te staan. Nu bleef de situatie rondom Brama etteren en kwam de climax bij het trainingscomplex, waar hij zelf wederom ontbrak. Dat laatste komt overigens veelvuldig voor, de technische directeur laat zich niet of nauwelijks zien bij officiële gelegenheden waar de belangrijkste stakeholders zijn, of bij de jeugdteams. Het is dan ook ironisch dat deze technische directeur de samenwerking met Heracles vorm heeft gegeven. Daarbij presteert hij het wederom om tijdens de presentatie aan de achterban niet aanwezig te zijn maar dit overlaat aan zijn collega directieleden en iemand die de club moet verlaten. Dit is een cultuuraspect waar we ook zeker aandacht voor vragen. Toon respect voor de club (kostuum), je collega’s en de achterban van de club en speel geen verstoppertje als je lastige vragen kunt verwachten.

Ons advies aan het bestuur, de Raad van Commissarissen en de stichting is om snel het nieuwe beleidsplan te implementeren en door te vertalen naar het technisch beleid. Op basis daarvan kan een profiel voor een technisch directeur opgesteld worden die eerst in Hengelo de boel weer op de rails zet, voordat we gaan nadenken over een samenwerking die veel emoties bij de achterban oproept en die naar onze mening niet voldoet aan het basisprincipe van gelijkwaardigheid. Een jeugdopleiding is de levensader van een gezonde voetbalclub. Laat FC Twente zelf die gezonde club worden, waar de trouwe achterban trots op is!

Noot: Twente, verenigt!, is in deze geen orgaan die kan beslissen; dit ligt bij de RvC en de Stichting. Wel hebben wij het geluid van de achterban nu aan het papier toevertrouwd.

4 Reacties

4 Comments

 1. Scorit

  1 maart 2020 at 13:55

  Ik ben het volledig eens met Twente Verenigt. Goede actie. Het is onvoorstelbaar , dat de RvC zich zo weinig bemoeit met een aanmodderende directie. In de sport kan de RvC niet op afstand besturen. Ted kan misschien goed handelen, maar is totaal geen bouwer voor de Academie en selectie.
  Misschien iets voor Wim Jonk of Ron Jans.
  RvC nu snel ingrijpen, jullie moeten de echte bestuurders zijn en de directie de uitvoerders.

 2. robertg.

  29 februari 2020 at 07:14

  Het is niet niks wat hier verteld wordt , als het allemaal zo gegaan is mag men wel twee keer nadenken voor men wat dan ook gaat doen . Er leeft heel veel in de TWENTSE harten en daar horen de “vrienden ” uit almelo niet bij !!!

 3. Jeanette Heck-Arendsen

  29 februari 2020 at 07:02

  ECHT VERSCHRIKKELIJK GOED VERWOORD. Hoop dat jullie, samen met een delegatie van alle supportersverenigingen proberen daadwerkelijk een vuist te maken bij Bestuur en RvC. Het lijkt er nu helaas op dat ons Bestuur en de RvC zich laten leiden door 1 man, T.v.Leeuwen, onder het mom van: deze man heeft ons gered door allerlei gratis spelers elders weg te halen, en deze man heeft verstand van het spelletje voetbal. Maar deze man heeft echt VEEL TE VEEL VRIJHEID en INVLOED op onze hele vereniging. Alleen al hoe hij met de jeugd (ook spelers individueel) omgaat is tenenkrommend. DOE IETS, Twente Verenigt, DOE IETS a.u.b. voor het te laat is!!!!!

 4. Joowa

  28 februari 2020 at 23:50

  Heel mooi verwoord wat er leeft in de Twente harten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019 eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019
Eerste elftal19 uur geleden

KNVB: “Gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is”

Dinsdagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat er tot minimaal 1 juni geen betaald voetbal zal worden gespeeld. Niet met...

mark-rutte-premier-nederland-2020-coronacrisis mark-rutte-premier-nederland-2020-coronacrisis
BREAKING20 uur geleden

BREAKING: Geen betaald voetbal tot minimaal 1 juni

Dinsdagavond was er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Hierbij werd bekend gemaakt dat de maatregelen die...

giorgi-aburjania-fortuna-fc-twente-2019-2020-juichen giorgi-aburjania-fortuna-fc-twente-2019-2020-juichen
Eerste elftal1 dag geleden

Aburjania: “Je voelt dat het echte supporters zijn, het gaat ze aan het hart”

Afgelopen zomer werd Giorgi Aburjania voor twee seizoenen vastgelegd door FC Twente. De middenvelder kwam over van FC Sevilla en...

Eerste elftal2 dagen geleden

Eerste tussenstand: Supportersactie #StortVoorTwente een succes

De actie #StortVoorTwente, een initiatief van de websites Twentefans.nl en TwenteInsite.nl, is een groot succes. In vier dagen tijd is...

eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019 eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019
Eerste elftal2 dagen geleden

KNVB gaat dinsdag niet beslissen en wacht op richtlijnen UEFA

Mocht dinsdag door de overheid worden besloten dat de sportclubs ook tot 1 juni op slot blijven, dan lijkt een...

zerrouki-jong-fc-twente-heracles-2019-2020 zerrouki-jong-fc-twente-heracles-2019-2020
BREAKING2 dagen geleden

BREAKING: FC Twente licht optie in contract talentvolle Zerrouki

FC Twente heeft besloten om het contract met Ramiz Zerrouki met één seizoen te verlengen. De club lichtte de optie...

bryan-ruiz-fc-twente. bryan-ruiz-fc-twente.
Eerste elftal2 dagen geleden

10 jaar later: Ruiz blikt terug op zijn grandioze hattrick tegen Sparta

Sekou Cissé moest in 2009 de opvolger worden van Eljero Elia die op dat moment ging voor het avontuur bij...

wout-brama-bedankt-vak-p-fc-twente-emmen-2019 wout-brama-bedankt-vak-p-fc-twente-emmen-2019
Eerste elftal2 dagen geleden

Verlengen of niet? “Brama wil in zijn hart het liefst bij FC Twente blijven”

Op 30 juni loopt een groot deel van de contracten af bij FC Twente. Het gaat om maar liefst 16...

leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia
Eerste elftal2 dagen geleden

Ten Voorde: “Vrees dat heel wat supporters zich kapot schamen voor het standpunt van hun club”

Het is nog een groot vraagteken hoe het huidige seizoen zal eindigen. Als het aan de UEFA ligt wordt het...

paul-van-der-kraan-huldiging-fc-twente-2019 paul-van-der-kraan-huldiging-fc-twente-2019
Eerste elftal2 dagen geleden

UPDATE: Van der Kraan legt de drie mogelijke scenario’s uit

Paul van der Kraan kwam vandaag met een update over de huidige stand van zaken als het gaat om de...

Advertentie