Volg ons op Social Media

Eerste elftal

Statement Twente, Verenigt!: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Gepubliceerd

op

sfeeractie-fc-twente-pec-zwolle-rood-regeert-supporters

Wij nemen u 10 jaar terug in de tijd naar het seizoen 2009-2010; het jaar dat FC Twente kampioen van Nederland werd maar ook het jaar waarin de DSB bank failliet ging en waar AZ voor de moeilijke opgave stond om het hoofd boven water te houden. Terug naar de dag van vandaag, of liever gezegd naar de nieuwjaarsreceptie van FC Twente begin dit jaar. Een receptie waar onze technisch directeur uitblonk door afwezigheid, maar ook een receptie waar de woorden gesproken werden dat FC Twente een opleiding van het niveau AZ wil realiseren. Een mooi compliment naar de club uit Alkmaar: de jeugd had daar inderdaad de toekomst en dat in een verzorgingsgebied dichtbij de Amsterdamse Toekomst. Het klonk velen als muziek in de oren, want dit stond ook in het beleidsplan 2020 (gewoon doen, gewoon doen).

Met deze woorden in het achterhoofd kreeg de in oktober getekende intentieverklaring ook het perspectief dat FC Twente ambitie heeft en ook wil investeren in de jeugdopleiding; dit was immers hetgeen AZ ook deed. Men ging fors investeren in de jeugd en bood de jeugd perspectief. Dat laatste is voor de jeugd van FC Twente ook belangrijk: de onder 19 werd kampioen en is een lichting met veel talent.

Laten we de talenten vooral koesteren en een perspectief bieden, dan zien we hen later debuteren in het rode shirt van FC Twente, en niet in het rode shirt van AZ (Reijnders) of van PEC Zwolle (Bajselmani, Koorman en Huiberts). In dit kader hebben we onze blik geworpen op de jeugdtalenten die de laatste 10 jaar allemaal een kans in het betaalde voetbal gekregen hebben (bron; transfermarkt.de). We komen dan tot de conclusie dat rond de 60 spelers hun debuut hebben mogen maken en dat dit ook nog eens een aardig bedrag opgeleverd heeft van rond EUR 33 miljoen voor FC Twente en rond EUR 3 miljoen voor Heracles (exclusief opleidingsvergoedingen). Hier staat wel tegenover dat de jeugdopleiding in die jaren ook aanzienlijk meer kostte dan dat deze momenteel aan kosten meebrengt. De crisis bij FC Twente heeft een aanzienlijke roofbouw op de toenmalige jeugdopleiding gepleegd, er moest flink gesaneerd worden. Opvallend is dat de toenmalig technisch manager (Ted van Leeuwen) hier nadrukkelijk bij betrokken was en nooit overwogen is om de buren uit Almelo meer te laten betalen of om ondersteuning te vragen; iets wat je in tijden van nood best kunt vragen aan een goede buur.

Deze goede buur bleek echter meer een verre vriend, want vanuit Zeist meende de voormalig voorzitter dat in Almelo niemand een traan zou laten als FC Twente zou degraderen! Dit werd door een toenmalige Vitesse speler, oud jeugdspeler van FC Twente en zoon van een huidig bestuurslid van Heracles nog eens hard bevestigd. De familie Bruns was niet echt dankbaar voor de genoten opleiding en toonde zich ook niet echt een goede buur. Noaberschap kwam in die periode alleen uit de steden Hengelo en Enschede; daar waar men in Hengelo in het gebouw rondom het trainingscomplex ging investeren, behoedde de gemeente Enschede de plaatselijke trots voor een vierde keer voor een faillissement. U begrijpt dat onder de supporters van FC Twente er weinig gevoel voor een gelijkwaardig project voor de duur van 10 jaar is. Voor een samenwerking is vertrouwen en elkaar steunen een belangrijke basis; vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Veel supporters zijn het niet vergeten dat ook vanuit Almelo geschreeuwd werd dat FC Twente de ECV boete ook aan hun moest betalen. Zelfs na de oproep van de heer Velderman aan de clubs om dit te laten vallen, kwam geen gehoor of steun vanuit Almelo.

Er wordt gesproken over samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, echter is het startpunt bij voorbaat al niet op basis van gelijkwaardigheid. Er staat een door FC Twente gerunde jeugdopleiding met een door FC Twente gekozen trainingsstaf en faciliteiten. Om ook vanuit FC Twente een goede herstart met de jeugdopleiding te kunnen maken, hechten wij er veel waarde aan dat eerst op het technisch beleid een stevige basis komt die de belangen van FC Twente goed kan borgen.

Er is veel kritiek vanuit de achterban over het functioneren van de technisch directeur en het is maar de vraag of deze functionaris de kartrekker voor FC Twente kan worden. De kritiek op de huidige technisch directeur is veelzijdig: zo weigert hij om het clubkostuum te dragen. Dit lijkt een klein punt maar bedenk wel dat een directielid een voorbeeldfunctie heeft en de waarden van de club hoort uit te dragen, waaronder de waardering van de club aan kledingsponsor. Ook is er kritiek over zijn leiderschap: het incident rondom 2 clubiconen had hij moeten voorkomen door door een duidelijke stelling te nemen en door zijn technische staf te beschermen en zelf de supporters te woord te staan. Nu bleef de situatie rondom Brama etteren en kwam de climax bij het trainingscomplex, waar hij zelf wederom ontbrak. Dat laatste komt overigens veelvuldig voor, de technische directeur laat zich niet of nauwelijks zien bij officiële gelegenheden waar de belangrijkste stakeholders zijn, of bij de jeugdteams. Het is dan ook ironisch dat deze technische directeur de samenwerking met Heracles vorm heeft gegeven. Daarbij presteert hij het wederom om tijdens de presentatie aan de achterban niet aanwezig te zijn maar dit overlaat aan zijn collega directieleden en iemand die de club moet verlaten. Dit is een cultuuraspect waar we ook zeker aandacht voor vragen. Toon respect voor de club (kostuum), je collega’s en de achterban van de club en speel geen verstoppertje als je lastige vragen kunt verwachten.

Ons advies aan het bestuur, de Raad van Commissarissen en de stichting is om snel het nieuwe beleidsplan te implementeren en door te vertalen naar het technisch beleid. Op basis daarvan kan een profiel voor een technisch directeur opgesteld worden die eerst in Hengelo de boel weer op de rails zet, voordat we gaan nadenken over een samenwerking die veel emoties bij de achterban oproept en die naar onze mening niet voldoet aan het basisprincipe van gelijkwaardigheid. Een jeugdopleiding is de levensader van een gezonde voetbalclub. Laat FC Twente zelf die gezonde club worden, waar de trouwe achterban trots op is!

Noot: Twente, verenigt!, is in deze geen orgaan die kan beslissen; dit ligt bij de RvC en de Stichting. Wel hebben wij het geluid van de achterban nu aan het papier toevertrouwd.

4 Reacties

4 Comments

 1. Scorit

  1 maart 2020 at 13:55

  Ik ben het volledig eens met Twente Verenigt. Goede actie. Het is onvoorstelbaar , dat de RvC zich zo weinig bemoeit met een aanmodderende directie. In de sport kan de RvC niet op afstand besturen. Ted kan misschien goed handelen, maar is totaal geen bouwer voor de Academie en selectie.
  Misschien iets voor Wim Jonk of Ron Jans.
  RvC nu snel ingrijpen, jullie moeten de echte bestuurders zijn en de directie de uitvoerders.

 2. robertg.

  29 februari 2020 at 07:14

  Het is niet niks wat hier verteld wordt , als het allemaal zo gegaan is mag men wel twee keer nadenken voor men wat dan ook gaat doen . Er leeft heel veel in de TWENTSE harten en daar horen de “vrienden ” uit almelo niet bij !!!

 3. Jeanette Heck-Arendsen

  29 februari 2020 at 07:02

  ECHT VERSCHRIKKELIJK GOED VERWOORD. Hoop dat jullie, samen met een delegatie van alle supportersverenigingen proberen daadwerkelijk een vuist te maken bij Bestuur en RvC. Het lijkt er nu helaas op dat ons Bestuur en de RvC zich laten leiden door 1 man, T.v.Leeuwen, onder het mom van: deze man heeft ons gered door allerlei gratis spelers elders weg te halen, en deze man heeft verstand van het spelletje voetbal. Maar deze man heeft echt VEEL TE VEEL VRIJHEID en INVLOED op onze hele vereniging. Alleen al hoe hij met de jeugd (ook spelers individueel) omgaat is tenenkrommend. DOE IETS, Twente Verenigt, DOE IETS a.u.b. voor het te laat is!!!!!

 4. Joowa

  28 februari 2020 at 23:50

  Heel mooi verwoord wat er leeft in de Twente harten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Eerste elftal46 minuten geleden

Supporters eensgezind: Geef Douglas een kans in de voorbereiding

Aanstaande maandag begint FC Twente officieel aan het nieuwe seizoen. Dan staat voor de selectie de eerste veldtraining op het...

jan-van-halst-fc-twente-everton-2017-2018 jan-van-halst-fc-twente-everton-2017-2018
Eerste elftal3 uur geleden

Van Halst waarschuwt FC Twente: “Uitkijken dat je er daar niet teveel van haalt”

Jan Streuer is op de achtergrond druk bezig om een nieuwe selectie samen te stellen voor het komende seizoen. Hierbij...

ron-jans-lachend-trainer ron-jans-lachend-trainer
Eerste elftal3 uur geleden

Jans verklapt: “Als FC Twente kampioen wordt, krijg ik een premie”

Ron Jans werd op 18 juni officieel gepresenteerd als de nieuwe trainer van FC Twente. Hij is daarmee de opvolger...

jesse-bosch-fortuna-dusseldorf-fc-twente-2020 jesse-bosch-fortuna-dusseldorf-fc-twente-2020
Eerste elftal4 uur geleden

Bosch moet eerste training laten schieten, zeven talenten mogen zich bewijzen

Aanstaande maandag begint FC Twente aan de voorbereiding op het seizoen 2020-2021. Een bijzondere training want het is voor het...

eljero-elia-fc-twente-dug-out-pose eljero-elia-fc-twente-dug-out-pose
Eerste elftal14 uur geleden

Elia ontkent gesprek met Van Gelder: “Niemand van NL gesproken”

Eerder vandaag maakte Jack van Gelder in het Ziggo Sport programma Paniekvoetbal bekend dat Eljero Elia niet naar FC Twente...

jeroen-van-der-lely-gfc-balaanname-2018 jeroen-van-der-lely-gfc-balaanname-2018
FC Twente Nieuws16 uur geleden

Geniaal! Amateur Jeroen de Lely bijna prof door stoppen Jeroen van der Lely

Op het moment dat profvoetballer Jeroen van der Lely bekend maakte dat hij stopte met betaald voetbal, ging er een...

eljero-elia-fc-twente-doelpunt-vieren eljero-elia-fc-twente-doelpunt-vieren
BREAKING16 uur geleden

Van Gelder resoluut: “Elia gaat zeker niet naar FC Twente”

Eljero Elia is één van de spelers waar Jan Streuer contact mee heeft gezocht als potentiele versterking voor het komende...

bryan-ruiz-fc-twente. bryan-ruiz-fc-twente.
FC Twente Nieuws17 uur geleden

Ruiz wil dolgraag terug, maar wordt gegijzeld door FC Santos

FC Twente legende Bryan Ruiz zit nog altijd gevangen in Brazilië waar hij wordt gegijzeld door zijn werkgever FC Santos....

eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019 eric-gudde-directeur-betaald-voetbal-knvb-2018-2019
Eerste elftal17 uur geleden

BREAKING: Minister geeft geen 140 miljoen euro aan betaald voetbal

De regering heeft het reddingsplan om de voetballerij als geheel financiële ondersteuning te geven afgewezen. Dit was de boodschap van...

wout-brama-bedankt-vak-p-fc-twente-emmen-2019 wout-brama-bedankt-vak-p-fc-twente-emmen-2019
Eerste elftal20 uur geleden

Clubwatcher overtuigd: ‘Brama en FC Twente gaan wel rondkomen’

Wout Brama is één van de vele spelers waar het contract afgelopen dinsdag van afliep. De 33-jarige middenvelder is op...

Advertentie