Connect with us

Eerste elftal

Statement Twente, Verenigt!: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Published

on

sfeeractie-fc-twente-pec-zwolle-rood-regeert-supporters

Wij nemen u 10 jaar terug in de tijd naar het seizoen 2009-2010; het jaar dat FC Twente kampioen van Nederland werd maar ook het jaar waarin de DSB bank failliet ging en waar AZ voor de moeilijke opgave stond om het hoofd boven water te houden. Terug naar de dag van vandaag, of liever gezegd naar de nieuwjaarsreceptie van FC Twente begin dit jaar. Een receptie waar onze technisch directeur uitblonk door afwezigheid, maar ook een receptie waar de woorden gesproken werden dat FC Twente een opleiding van het niveau AZ wil realiseren. Een mooi compliment naar de club uit Alkmaar: de jeugd had daar inderdaad de toekomst en dat in een verzorgingsgebied dichtbij de Amsterdamse Toekomst. Het klonk velen als muziek in de oren, want dit stond ook in het beleidsplan 2020 (gewoon doen, gewoon doen).

Met deze woorden in het achterhoofd kreeg de in oktober getekende intentieverklaring ook het perspectief dat FC Twente ambitie heeft en ook wil investeren in de jeugdopleiding; dit was immers hetgeen AZ ook deed. Men ging fors investeren in de jeugd en bood de jeugd perspectief. Dat laatste is voor de jeugd van FC Twente ook belangrijk: de onder 19 werd kampioen en is een lichting met veel talent.

Laten we de talenten vooral koesteren en een perspectief bieden, dan zien we hen later debuteren in het rode shirt van FC Twente, en niet in het rode shirt van AZ (Reijnders) of van PEC Zwolle (Bajselmani, Koorman en Huiberts). In dit kader hebben we onze blik geworpen op de jeugdtalenten die de laatste 10 jaar allemaal een kans in het betaalde voetbal gekregen hebben (bron; transfermarkt.de). We komen dan tot de conclusie dat rond de 60 spelers hun debuut hebben mogen maken en dat dit ook nog eens een aardig bedrag opgeleverd heeft van rond EUR 33 miljoen voor FC Twente en rond EUR 3 miljoen voor Heracles (exclusief opleidingsvergoedingen). Hier staat wel tegenover dat de jeugdopleiding in die jaren ook aanzienlijk meer kostte dan dat deze momenteel aan kosten meebrengt. De crisis bij FC Twente heeft een aanzienlijke roofbouw op de toenmalige jeugdopleiding gepleegd, er moest flink gesaneerd worden. Opvallend is dat de toenmalig technisch manager (Ted van Leeuwen) hier nadrukkelijk bij betrokken was en nooit overwogen is om de buren uit Almelo meer te laten betalen of om ondersteuning te vragen; iets wat je in tijden van nood best kunt vragen aan een goede buur.

Deze goede buur bleek echter meer een verre vriend, want vanuit Zeist meende de voormalig voorzitter dat in Almelo niemand een traan zou laten als FC Twente zou degraderen! Dit werd door een toenmalige Vitesse speler, oud jeugdspeler van FC Twente en zoon van een huidig bestuurslid van Heracles nog eens hard bevestigd. De familie Bruns was niet echt dankbaar voor de genoten opleiding en toonde zich ook niet echt een goede buur. Noaberschap kwam in die periode alleen uit de steden Hengelo en Enschede; daar waar men in Hengelo in het gebouw rondom het trainingscomplex ging investeren, behoedde de gemeente Enschede de plaatselijke trots voor een vierde keer voor een faillissement. U begrijpt dat onder de supporters van FC Twente er weinig gevoel voor een gelijkwaardig project voor de duur van 10 jaar is. Voor een samenwerking is vertrouwen en elkaar steunen een belangrijke basis; vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Veel supporters zijn het niet vergeten dat ook vanuit Almelo geschreeuwd werd dat FC Twente de ECV boete ook aan hun moest betalen. Zelfs na de oproep van de heer Velderman aan de clubs om dit te laten vallen, kwam geen gehoor of steun vanuit Almelo.

Er wordt gesproken over samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, echter is het startpunt bij voorbaat al niet op basis van gelijkwaardigheid. Er staat een door FC Twente gerunde jeugdopleiding met een door FC Twente gekozen trainingsstaf en faciliteiten. Om ook vanuit FC Twente een goede herstart met de jeugdopleiding te kunnen maken, hechten wij er veel waarde aan dat eerst op het technisch beleid een stevige basis komt die de belangen van FC Twente goed kan borgen.

Er is veel kritiek vanuit de achterban over het functioneren van de technisch directeur en het is maar de vraag of deze functionaris de kartrekker voor FC Twente kan worden. De kritiek op de huidige technisch directeur is veelzijdig: zo weigert hij om het clubkostuum te dragen. Dit lijkt een klein punt maar bedenk wel dat een directielid een voorbeeldfunctie heeft en de waarden van de club hoort uit te dragen, waaronder de waardering van de club aan kledingsponsor. Ook is er kritiek over zijn leiderschap: het incident rondom 2 clubiconen had hij moeten voorkomen door door een duidelijke stelling te nemen en door zijn technische staf te beschermen en zelf de supporters te woord te staan. Nu bleef de situatie rondom Brama etteren en kwam de climax bij het trainingscomplex, waar hij zelf wederom ontbrak. Dat laatste komt overigens veelvuldig voor, de technische directeur laat zich niet of nauwelijks zien bij officiële gelegenheden waar de belangrijkste stakeholders zijn, of bij de jeugdteams. Het is dan ook ironisch dat deze technische directeur de samenwerking met Heracles vorm heeft gegeven. Daarbij presteert hij het wederom om tijdens de presentatie aan de achterban niet aanwezig te zijn maar dit overlaat aan zijn collega directieleden en iemand die de club moet verlaten. Dit is een cultuuraspect waar we ook zeker aandacht voor vragen. Toon respect voor de club (kostuum), je collega’s en de achterban van de club en speel geen verstoppertje als je lastige vragen kunt verwachten.

Ons advies aan het bestuur, de Raad van Commissarissen en de stichting is om snel het nieuwe beleidsplan te implementeren en door te vertalen naar het technisch beleid. Op basis daarvan kan een profiel voor een technisch directeur opgesteld worden die eerst in Hengelo de boel weer op de rails zet, voordat we gaan nadenken over een samenwerking die veel emoties bij de achterban oproept en die naar onze mening niet voldoet aan het basisprincipe van gelijkwaardigheid. Een jeugdopleiding is de levensader van een gezonde voetbalclub. Laat FC Twente zelf die gezonde club worden, waar de trouwe achterban trots op is!

Noot: Twente, verenigt!, is in deze geen orgaan die kan beslissen; dit ligt bij de RvC en de Stichting. Wel hebben wij het geluid van de achterban nu aan het papier toevertrouwd.

4 Comments

4 Comments

 1. Scorit

  1 maart 2020 at 13:55

  Ik ben het volledig eens met Twente Verenigt. Goede actie. Het is onvoorstelbaar , dat de RvC zich zo weinig bemoeit met een aanmodderende directie. In de sport kan de RvC niet op afstand besturen. Ted kan misschien goed handelen, maar is totaal geen bouwer voor de Academie en selectie.
  Misschien iets voor Wim Jonk of Ron Jans.
  RvC nu snel ingrijpen, jullie moeten de echte bestuurders zijn en de directie de uitvoerders.

 2. robertg.

  29 februari 2020 at 07:14

  Het is niet niks wat hier verteld wordt , als het allemaal zo gegaan is mag men wel twee keer nadenken voor men wat dan ook gaat doen . Er leeft heel veel in de TWENTSE harten en daar horen de “vrienden ” uit almelo niet bij !!!

 3. Jeanette Heck-Arendsen

  29 februari 2020 at 07:02

  ECHT VERSCHRIKKELIJK GOED VERWOORD. Hoop dat jullie, samen met een delegatie van alle supportersverenigingen proberen daadwerkelijk een vuist te maken bij Bestuur en RvC. Het lijkt er nu helaas op dat ons Bestuur en de RvC zich laten leiden door 1 man, T.v.Leeuwen, onder het mom van: deze man heeft ons gered door allerlei gratis spelers elders weg te halen, en deze man heeft verstand van het spelletje voetbal. Maar deze man heeft echt VEEL TE VEEL VRIJHEID en INVLOED op onze hele vereniging. Alleen al hoe hij met de jeugd (ook spelers individueel) omgaat is tenenkrommend. DOE IETS, Twente Verenigt, DOE IETS a.u.b. voor het te laat is!!!!!

 4. Joowa

  28 februari 2020 at 23:50

  Heel mooi verwoord wat er leeft in de Twente harten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

Eerste elftal10 uur ago

TEASER: Broodje beenham actie krijgt vervolg bij wedstrijd tegen PEC Zwolle?

Afgelopen zaterdag keken 1650 Twente supporters onder het genot van een #ikmisoe matchdaypakket naar de vertoningen van hun club. Het...

Danilo-willem-ii-fc-twente-vieren-vingers-god Danilo-willem-ii-fc-twente-vieren-vingers-god
Eerste elftal12 uur ago

Danilo brengt als eerste Braziliaan sambavoetbal mee naar Enschede

Danilo Pereira Da Silva is de zesde Braziliaan die in de clubgeschiedenis van FC Twente is neergestreken in Enschede. Douglas...

queensy-menig-jayden-oosterwolde-willem-II-fc-twente-2020-2021 queensy-menig-jayden-oosterwolde-willem-II-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal13 uur ago

Aanvallend ingestelde Oosterwolde staat ook verdedigend zijn mannetje

Linksback Jayden Oosterwolde scoorde zaterdag zijn allereerste goal in het shirt van FC Twente, wat eveneens zijn eerste treffer in...

FC Twente Nieuws14 uur ago

David en Douglas herenigd in Würzburg: “We zijn dagelijks bij elkaar”

Chris David maakte vorige week in alle stilte de overstap naar het Duitse Würzburger Kickers. De ploeg komt uit in...

johan-derksen-tafelheer-voetbal-2018 johan-derksen-tafelheer-voetbal-2018
Eerste elftal15 uur ago

Derksen vernietigend over Ola John: “Die wordt nooit meer fit”

Ola John maakte zaterdag zijn debuut voor RKC Waalwijk. In de 71e minuut viel hij in voor Vitalie Damascan. Tijdens...

julio-pleguezuelo-fc-twente-verdediger-2020 julio-pleguezuelo-fc-twente-verdediger-2020
Eerste elftal18 uur ago

Pleguezuelo: “Je hoeft geen reus te zijn om goed te kunnen koppen”

FC Twente won zaterdag met 3-0 op bezoek bij Willem II. De Spanjaard Julio Pleguezuelo was hierbij één van de...

coronatest-positief-2020 coronatest-positief-2020
Eerste elftal18 uur ago

Coronatests flinke extra kostenpost voor FC Twente

Ondanks de aanwezigheid van het coronavirus in Nederland, besloot de KNVB dat het seizoen 2020-2021 in september van start kon...

youri-mulder-fc-twente-assistent-enschede youri-mulder-fc-twente-assistent-enschede
Eerste elftal19 uur ago

Mulder ziet positie bij Heracles niet zitten: “Zwart-wit gaan we niet doen”

Youri Mulder was in het verleden speler van FC Twente en was daarna twee periodes assistent-trainer bij de club uit...

thijs-van-leeuwen-fc-twente-aanvaller-oefenwedstrijd-2020 thijs-van-leeuwen-fc-twente-aanvaller-oefenwedstrijd-2020
Eerste elftal20 uur ago

Van Leeuwen ambitieus: “Dan besef je wel ‘nu gaat het gebeuren’”

Afgelopen vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat FC Twente drie spelers uit de gezamenlijke jeugdopleiding met Heracles Almelo vast...

jeroen-heubach-fc-twente-all-stars jeroen-heubach-fc-twente-all-stars
Eerste elftal20 uur ago

Heubach geniet en durft zelfs Europees voetbal alweer te benoemen

Na jaren van ellende met de degradatie in 2018 als dieptepunt, valt er eindelijk weer wat te genieten voor de...

Advertisement