Statistieken selectie FC Twente dit seizoen

FC Twente speelt een uitermate goed seizoen. Van de ploeg van René Hake werd aan het begin van de competitie weinig verwacht, maar de Tukkers hebben zich stevig in het linkerrijtje weten te nestelen.

Door de perikelen op het financiële gebied kende FC Twente een moeilijke periode waarin verplichte degradatie dreigde. Die tijden lijken voorbij te zijn, wanneer we naar de ranglijst kijken. FC Twente staat op een keurige gedeelde vijfde plaats. Het doelsaldo van de Tukkers is iets lager dan dat van AZ, dat evenveel punten heeft.[google]

Bij FC Twente speelde Nick Marsman de meeste minuten. De doelman stond alle 27 wedstrijden in de basis en maakte zodoende 2.430 minuten. Hij is de enige speler van FC Twente die alle wedstrijden volledig heeft gespeeld. Hidde ter Avest (2213) en Kamohelo Mokotjo (2201) maakten na Marsman de meeste minuten.

FC Twente liet dit seizoen twaalf verschillende doelpuntenmakers noteren. Bij deze twaalf namen staan ook de vertrokken Hakim Ziyech en de verhuurde Jari Oosterwijk. Beide heren scoorden, net als Yaw Yeboah, tweemaal voor ze vertrokken. Fredrik Jensen scoorde drie keer, Bersant Celina maakte er vier, Mateusz Klich wist vijf keer het net te vinden en Enes Ünal is de clubtopscorer met maar liefst dertien doelpunten.

De man van de assists is misschien voor iedereen wel een grote verrassing. Chinedu Ede leidt met zes assists de dans binnen de club. Dejan Trajkovski volgt met drie assists. Celina, Ünal, Mokotjo en Thesker gaven allemaal twee assists.

De meeste gele kaarten werden gepakt door middenvelder Klich. Hij pakte in zijn 22 wedstrijden zes keer een gele kaart. Trajkovski volgt met vijf gele kaarten in dertien wedstrijden. Ter Avest en Peet Bijen pakten beiden drie gele kaarten. Opvallend is dat de rechtsbuiten Dylan Seys en doelman Nick Marsman beiden twee gele kaarten ontvingen.

FC Twente speelde dit seizoen twee wedstrijden niet met elf man uit. Tweemaal kreeg de ploeg een rode kaart. Uit tegen PEC Zwolle kreeg Celina een rode kaart voor na-trappen. De wedstrijd werd met 1-2 gewonnen door FC Twente. Ter Avest kreeg een rode kaart in de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Heerenveen. In de 90e minuut kreeg de jonge rechtsback zijn tweede gele kaart waardoor hij de wedstrijd tegen ADO Den Haag moest missen.

Gemiddeld staat Fredrik Jensen, met 0,6 keer per wedstrijd, het vaakst buitenspel. Ünal staat gemiddeld per wedstrijd 0,4 keer buitenspel en is daarmee de nummer twee. De Turkse spits stond wel het vaakst buitenspel met Jensen vlak achter hem. Ünal werd elf keer teruggefloten voor buitenspel tegenover de tien keer van Jensen.

De meeste 'keypasses' kwamen van de voet van Klich. Hij geeft gemiddeld 1,6 keypasses per wedstrijd. Celina volgt met 1,5 keypasses per wedstrijd. Opvallend in dit lijstje is de derde plek van Hidde ter Avest. Hij geeft gemiddeld 0,9 keypasses per wedstrijd. De rechtsback probeert veel mee op te komen vanaf de rechterkant waardoor hij zo hoog in de lijst heeft weten te komen.

De meeste onderscheppingen kwamen van de middenvelders Mokotjo (59) en Klich (58). Van der Lely (56) en Stefan Thesker (53) volgen hen op de voet. Ter Avest heeft de meeste tackles van de ploeg. Hij wist maar liefst 103 keer de bal te veroveren door middel van een tackle. Van der Lely volgt hem met 79 tackles.

Bron: Whoscored