FC Twente Nieuws

Ten Hag: "De bekerwinst gaf de stad een jaar na de ramp wat trots terug"

Ten Hag: "De bekerwinst gaf de stad een jaar na de ramp wat trots terug"

Twintig jaar geleden won FC Twente de KNVB Beker in De Kuip. Een historische finale werd uiteindelijk beslist na penalty's. Sander Boschker werd uiteindelijk de grote held, ook Erik ten Hag maakte deel uit van de Twentse selectie.

"Als ik denk aan de bekerfinale, denk ik aan de euforie, het geluk, de sensatie", begint de huidig-trainer van Ajax. De prijs blijft echter onlosmakelijk verbonden met de vuurwerkramp van een jaar daarvoor. "Twintig jaar later ligt de ramp nog steeds gevoelig, het heeft een krater geslagen in de stad en de nasleep is nog voelbaar. Wat ik ook naar vond: niemand had het gedaan. Zonder het belang van voetbal te willen overschatten, gaf de bekerwinst de stad een jaar na de ramp wat trots terug", vertelt Ten Hag in gesprek met Wagenaar van de TC Tubantia.

Een dag later stond voor FC Twente de wedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Onder andere Ten Hag nam een duidelijk standpunt in: er zou niet gespeeld moeten worden. Het gebeurde toch. "Als het aan de leiding van de club had gelegen, was ik er in het seizoen van de bekerfinale niet meer bij geweest. We wilden een dag na de vuurwerkramp niet voetballen tegen Feyenoord, maar het moest. Ik heb na die wedstrijd stelling genomen in een interview op televisie, gezegd dat de halve stad in brand stond en het een gebrek aan leiderschap was, dat we toch hadden moeten spelen."

[google]

De club was niet blij met het statement van Ten Hag. "Dat werd me niet in dank afgenomen. Ik moest uit het elftal, weg bij FC Twente. Er werd druk uitgeoefend op de trainer (Fred Rutten), er werden politieke spelletjes gespeeld. Maar Fred gaf er niet aan toe en ik had nog een doorlopend contract. Ik had het van de leiding niet mogen zeggen op televisie, maar wat kon ik anders? Ik heb dat interview nooit terug gezien, maar ik voel nog de schaamte. Ze lieten ons er voor vliegen"

Uiteindelijk vertrokken de Tukkers toch naar Rotterdam, iets wat in deze tijd nooit meer had gebeurd. Zo geeft ook Ten Hag aan. "Dat het toch is gebeurd, vind ik tot op de dag van vandaag een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het voetbal. Niemand had mogen voetballen die dag. Ik heb er nooit veel over gezegd, omdat het nog steeds gevoelig ligt."

Dat de club een jaar later de bekerfinale won, was voor de club en de stad geweldig. "Het gevoel van euforie van die dag kan ik niet beschrijven, de huidige beleving van FC Twente vindt daar zijn oorsprong. Als topsporter win je niet zomaar prijzen, ons lukte dat die dag." Toch zal de in het jaar 2000 ontstane wond nooit helen. "De dag maakte het seizoen sportief goed en het gaf de stad wat kleur. Maar het heelde niet de wond van de vuurwerkramp, die heelt nooit", besluit Ten Hag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties