Throwback: FC Twente grijpt koppositie na bizar duel in Nijmegen

FC Twente gaat zondag om 14:30 uur op bezoek in Nijmegen. In het Goffertstadion is NEC de tegenstander. Het wordt de 44e keer dat NEC en FC Twente tegenover elkaar staan in Nijmegen. Eén van deze wedstrijden was in het kampioensjaar van de Tukkers, waarin er bijzonder veel doelpunten vielen.

Op 6 december 2009 gaat FC Twente op bezoek bij NEC. De Enschedeërs stonden op dat moment tweede in de eredivisie, één punt achter PSV en zes boven Ajax. Beide ploegen hadden eerder die dag echter al gespeeld, waardoor FC Twente de koppositie weer kon overnemen van PSV. Dat deed het in een zeer spectaculair duel.

Na veertien minuten voetballen is het John Goossens die namens NEC na een mooie aanval de 1-0 binnenschiet. Nog geen vier minuten later doet FC Twente al wat terug. Het is Kenneth Perez die een vrije trap in krult. In de 25e minuut valt de derde goal van de wedstrijd. All-time clubtopscorer Blaise Nkufo rondde koeltjes af. Hier bleef echter niet bij voor de eerste helft. Na een half uur maakt Miroslav Stoch er met een schot buiten de zestien 1-3 van. NEC vecht zich echter knap terug door via twee doelpunten van Björn Vleminckx te gaan rusten met een stand van 3-3.

In de tweede helft vallen een stuk minder goals. Wel pakt Vleminckx, de man van twee doelpunten, een rode kaart in de 55e minuut. Pas in de 88e minuut wordt er weer gescoord. Bryan Ruiz besliste met een kopbal op aangeven van Ronnie Stam de wedstrijd: 3-4. Daarmee nam FC Twente de koppositie weer over van PSV. Dat seizoen zouden de Tukkers hun eerste en enige landstitel in de clubgeschiedenis tot nu toe winnen, door één punt meer te pakken dan Ajax.