Twente Insite

FC Twente Nieuws

Ton Boot haalt uit naar ‘stoere’ Velderman: “Hoezo begrip, meneer de bestuurder?”

Ton Boot haalt uit naar ‘stoere’ Velderman: “Hoezo begrip, meneer de bestuurder?”

Telegraaf columnist Ton Boot heeft zich afgelopen week geërgerd aan de ‘stoere praatjes’ van Erik Velderman. De algemeen directeur van FC Twente reageerde in de media fel op de supporters die tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC zwarte rookbommen op het veld gooiden. Hij dreigde zelfs met levenslange stadionverboden, iets dat volgens Boot nooit zal gaan gebeuren.

Waar Boot zich ook aan ergerde was het feit dat er zo weinig aandacht werd besteed aan de wanordelijkheden. “De gewelddadigheden in het voetbal zijn gewoon een structurele zaak geworden. Men kan zich niet elke keer opwinden zonder belachelijk te worden, zo wordt gedacht. Ook door mij. Totdat algemeen directeur Erik Velderman van FC Twente deze week op de proppen kwam. Met stoere praatjes verkondigde hij dat de daders (zeker tien raddraaiers stonden haarscherp op beeld, aldus de trotse bestuurder) op levenslange stadionverboden konden rekenen.”

“De man schrok onmiddellijk van zijn grootspraak”, vervolgt Boot. “Hij begon meteen met het klassieke relativeren en bagatelliseren van het brute voetbalgeweld, dat op drie manieren gaat. In de eerste plaats wordt het tuig consequent als fan en supporter omschreven. Ondersteunen, het tegendeel is waar. Het gajes berokkent de club alleen maar grote (im)materiële schade. Gebruik van de termen fan en supporter is een vorm van misleiding en stille legitimering.

Volgens Velderman ging het om een kleine groep, maar volgens Boot is dat helemaal niet relevant. Hij kijkt enkel naar de impact van het voetbalgeweld. Uiteindelijk zou het gaan om een groep van twintig personen. “In wezen een grote groep”, aldus Boot.

“Velderman benadrukte ook dat hij begrip had voor de emoties, hiermee de echte supporters over één kam scherend met het gewelddadige schorem. De emotie van de fan is teleurstelling en verdriet, de emotie van het schorremorrie is machtsmisbruik, egoïsme, vandalisme en sadisme (de ander zoveel mogelijk pijn doen). Hoezo begrip, meneer de bestuurder?”

Voetbaladvocaat Chris Vissers had ook een mening en gaf via Twitter aan dat hij levenslange stadionverboden grote onzin vond. Maar hierbij maakt Vissers volgens Boot een grote denkfout. “Inderdaad is de eventuele straf buitenproportioneel, maar dan wel buitenproportioneel licht. Het toegepaste geweld staat niet in verhouding met een simpel stadionverbod, dat trouwens toch nooit uitgevoerd wordt.”

“De Twentse pers is het laatste half jaar terecht zeer actief geweest. Misschien is het interessant als de plaatselijke journalisten eens over een half jaar, als FC Twente de belangrijke wedstrijd tegen RKC Waalwijk speelt, de stoere uitlatingen van algemeen directeur Velderman toetsen. Er zullen, om wat voor een reden dan ook, geen levenslange stadionverboden of strafrechtelijke vervolgingen hebben plaatsgevonden. Zoveel is wel zeker”, besluit Boot zijn column in de Telegraaf.

Foto: Pro Shots

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RichardKopsterk..DickTukkerpower Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Richard
Gast
Richard

Twente insite moet hiermee stoppen schieten we niks mee op oproer nieuws

Kopsterk..
Gast
Kopsterk..

OPROERKRAAIERS
Dat tuig uit het westen moet de gore broodmuil dicht houden.

Dick
Gast
Dick

Weer een persoon die zijn gal over onze club moet uitstorten.
Ze komen ook uit alle hoeken en gaten.
En ja Tukkerpower over al 10.000 verkochte jaarkaarten, wat zeer uitzonderlijk is, hoor je niemand. Maar ja als je iets positiefs te melden over onze club, tel je niet mee.
Come on Twente.
hopende op nog meer positief nieuws en duidelijkheid de komende weken en daarna aan de bak.

Tukkerpower
Gast
Tukkerpower

Boot, bek houden. Lelijke betweter die een hoop melk hoort klotsen maar totaal geen idee heeft waar de tepel hangt. Kijk even naar de 10.000 verkochte jaarkaarten i.p.v de club af te rekenen op 20 raddraaiers. Kijk eerst even naar het tuig bij je eigen clubje Ajax. Eikel !!!!